Här är mina 9 bästa tips när du ska köpa en begagnad husvagn

Här är tipsen på hur du hittar den bästa begagnade husvagnen!
Åsa Liliegren är inte bara chefredaktör på Allas – hon är även husvagnsägare. Med det har hon också bra koll på hur man hittar husvagnen som passar en bäst – och vad man bör hålla utkik efter i jakten på sitt nya rullande hem.
Här är Åsas bästa tips för vad du ska tänka på när du köper en begagnad husvagn.
1. Gå in med öppet sinne
Titta på många modeller och strunta i pris. Fokusera på funktion och storlek.
Om man är nybörjare i husvagnsvärlden så säger jag: Börja med att titta på så många modeller som möjligt. Åk till en välsorterad husvagnsåterförsäljare. En som har flera märken och säljer både nya och begagnade vagnar.
Gå in och ut ur så många du orkar och hinner. Strunta i tekniska detaljer och pris i detta läge. Gör detta för att få en känsla för utrymmet och planeringen. Kommer du sitta bra. Uppfylls dina praktiska behov kring allt för laga mat, diska, förvara, sova mm.
2. Kartlägg dina behov
Nästa steg är att kartlägga och lista dina behov. Har man inte obegränsad budget är det viktigt att veta vad som är viktigast. För mig var det helt avgörande att husvagnen kara av vintern, och att det fanns en bra plats för en kaffemaskin! Kan låta som en konstig detalj men för mig så viktig! Jag ville också ha en rymlig toalett, en bred säng och inte två enkelsängar. Längden kan också vara en viktig faktor. En lång vagn är svårare att hitta plats för. Vet du var du kommer att ha husvagnen stående så se till att mäta ordentligt.
3. Bestäm modeller
Nu är det dags att sålla och bara titta på de modeller som har det som är viktigt för dig. När jag kom till detta stadie hade jag bestämt mina tre viktigaste faktorer. Då blir utbudet klart mer begränsat och väldigt mycket enklare. Har du en eller två modeller som är favoriter, sök efter dem fokuserat – det lönar sig både tids- och prismässigt. Det otroligt lätt at gå vilse i husvagnsdjungeln.
4. Ut och leta
Husvagnar är utspridda i hela landet, det kan vara en utmaning. Har du bestämt dig för en eller två modeller, försök hitta de hos återförsäljare först. Där är det lätt att titta och känna efter. Sedan är det bara att börja dammsuga marknaden och söka på alla plattformar som finns. Jag hittade min på blocket.
5. Lukta dig fram
Hur det luktar i husvagnen säger mycket. Börja helt enkelt med doften i husvagnen. Det säger väldigt mycket och en konstig doft kan det vara knepig att bli av med. Finns den där så räkna med att du får leva med den.
6. Besiktning
Husvagnar besiktigas vartannat år. Ska den inte ut och rulla kan den stå uppställd utan att vara besiktigad. Du får inte flytta en obesiktigad husvagn på vägarna.
7. Fukttest
Fuktskador är en åkomma man inte vill komma i närheten av. Man fukttestar husvagnar regelbundet så se till att vagnen regelbundet fukttestats, och dra öronen åt dig om det varit en fuktskada även om det åtgärdats.
8. Värmesystemet
Värmesystemet är beroende av glykol, och glykolen måste bytas med jämna mellanrum.
Att byta glykol i värmesystemet är nästan omöjligt att göra själv utan måste göras på verkstad. Så kolla upp när glykolen senast byttes. Ett vattenburet värmesystem med golvvärme är väldigt behagligt, tyst och effektivt, glykolen ska bytas ca vart 6-10 år.
Gasol är också viktigt att ha koll på. Man gasoltestar systemet så att det inte läcker. Detta är superviktigt. Även om du står uppställd med elanslutning så det gasolspis du lagar mat på, och en läcka i systemet kan var direkt livsfarligt.
9. Sommar, vinter, höst och vår
Kan vara den viktigaste frågan. Kommer du att avvända vagnen året om. Då måste du ha en ordentligt vinterbonad vagn och då skulle jag säga att du redan har sorterat bort många modeller och ditt val blir en Kabe eller Polar vagn. Dessa klarar vårt kalla klimat och att stå ute med underhållningsvärme hela året. Är det en sommarvagn har du större utbud – men tänk då på att du bör ha en inomhusförvaring av vagnen under vintern.