Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Familjen Vallin sålde huset och reste ut i världen

16 aug, 2024
author Sarah Daleke
Sarah Daleke
Mamma Veronica i cerise tröja ler mot kameran med sovande litet barn i bärsele mot magen och pojke med keps i famnen som har armarna om både mamma och pappa Rasmus, som har keps och blå tröja. Gröna växter i bakgrunden, i vad som ser ut att vara ett varmt land.
Rasmus och Veronica Vallin fick mersmak på familjetid och världen efter en långresa. Så de sålde huset – och gav sig ut på sitt livs äventyr tillsammans.Foto: Privat
Den sju veckor långa vistelsen på Gran Canaria gav Rasmus och Veronica mersmak.
Ett år senare hade de sålt sitt hus, packat lådorna och satt sig på flyget – på väg ut i världen tillsammans med sina två barn, då nästan fem år och fem månader gamla.
Det blev fyra månader i Asien och två på Gran Canaria.
– Vi är jättenöjda med resan, ett oförglömligt äventyr.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 vanliga resemyter de flesta av oss tror påBrand logo
Se också: 5 vanliga resemyter de flesta av oss tror på

De har simmat med havssköldpaddor och valhajar. Åkt världens brantaste linbana och matat räddade elefanter med bananer. Vandrat i nationalparker och bott vid några av världens vackraste stränder. Besökt Universal Studios i Singapore och buddistiska tempel på Sri Lanka. Det har varit upplevelser och kontraster i överflöd. Kameran är full av dokumenterade minnen.

– Vi är så glada att vi vågade och tog denna möjligheten. Resan har också gett så många nya perspektiv och insikter om vad som är viktigt och vad man uppskattar i livet, säger Veronica.

Veronica sitter med sonen, med ryggarna mot kameran, vid klippa och sträcker upp armarna mot himlen.
Alwin och Veronica på toppen av Little Adams Peak, Sri Lanka.Foto: Privat

Sälja eller hyra ut nyrenoverade huset

Allt började med en fem veckor lång praktik följt av två veckors semester på Gran Canaria.

– Jag studerade till lågstadielärare och fick möjlighet att göra praktik på Gran Canaria hösten 2021. Vi hyrde en lägenhet så hela familjen kunde följa med och vi märkte att vi fick så mycket mer livsglädje under de veckorna. Vi hade mer tid för varandra och hade hela eftermiddagen och kvällen kvar tillsammans efter att jag slutat jobba, berättar Veronica.

Så i slutet på vistelsen var de överens. De skulle ta ledigt och resa ut i världen! Sagt och gjort. Så fort de kom hem började de gå igenom alla sina saker och rensa. De gjorde en lista över för- och nackdelarna med att antingen sälja eller hyra ut huset under tiden de skulle vara borta. De började fundera över vart de ville åka. Och när.

Rasmus med lilla Elwira i famnen vid vacker strand i bakgrunden.
Elwira och Rasmus på Boracay, Filippinerna.Foto: Privat

– Gällande huset så hade vi precis renoverat det och vi kom fram till att det inte kändes så kul att hyra ut då. Att någon annan skulle bo i vårt nyrenoverade hus och att vi sedan skulle flytta tillbaka. Vi ville heller inte känna oss låsta till huset. Att sälja gav en frihetskänsla så därför tog vi det beslutet, berättar Rasmus.

Annons

Vi ville inte känna oss låsta till huset

Önskelistan över länder och världsdelar att åka till var lång. Att det slutade med Asien hade att göra med att läkarna inte ville vaccinera bebisar mot gula febern. Ett vaccin de behövde ta om de skulle resa i Afrika och Sydamerika.

Lista: Så packade familjen för långresan

✔ 1 stor resväska med kläder, resehanddukar, flytväst till barnen, badkläder, skor.

✔ 1 stor resväska med bara Elwiras saker, massa blöjor, barnmatoch kläder.

✔ 2 mindre ryggsäckar som handbagage till varje barn medleksaker, blöjor, våtservetter och ombyte.

✔ 1 handbagage med Rasmus och Veronicas grejer, som datorer, kamera, adaptrar.

✔ 1 liten handväska med passen, mobiler, laddare.

✔ 1 stor ryggsäck med bland annat necessärprylar, reseapotek, bestick, muggar, allt i allo.

✔ 1 vagnryggsäck med en vagn i.

Folkbokföring, försäkringar och studera på distans

Från början hade de tänkt vara iväg ett år. Men efter att ha kollat upp hur det skulle gå till rent praktiskt så ändrades planerna till ett halvår.

– Vi fick veta att om man är utanför Sveriges gränser mer än 6 månader så dras barnbidraget in och det blir krångligt med försäkringar och folkbokföringen. Så jag tog pappaledigt och Veronica studerade på distans under tiden vi var borta, berättar Rasmus.

Naturbild med elefanter.
Elefant i Yala Nationalpark, Sri Lanka.Foto: Privat

Avresan planerades till början på december 2022 då de ville slippa vintern och invänta att yngsta dottern blev några månader äldre.

Ville slippa vintern – reste till Thailand, Vietnam och Malaysia

– Vi visste att vi ville börja i Thailand. Det kändes smidigt då många svenskar åker dit. Där stannade vi i tre veckor och en av de häftigaste upplevelserna här var när vi handmatade räddade elefanter med bananer, berättar Rasmus.

Efter Thailand begav de sig till Vietnam och ön Phu Quoc där de stannade två veckor. Detta blev oväntat en av resans höjdpunkter.

Rasmus framför höga torn i storstad.
Rasmus framför Petronas towers i Malaysia.Foto: Privat

– Här fanns knappt några turister. Det var lugnt och rent och fanns massor att se och göra. Bland annat åkte vi en av världens längsta linbanor och gjorde härliga båtutflykter, berättar Veronica.

Annons

Därefter åkte de in till fastlandet och staden Hoi-An, som är med på Unescos Världsarvslista då den gamla stadskärnan är ett välbevarat exempel på en gammal sydasiatisk handelshamn.

– Jag älskar att besöka utflyktsmål som finns på Unescos världsarvslista så jag tyckte det var jätteintressant. Vi besökte flera listade världsarv under vår resa, berättar Veronica.

Nästa stopp blev Malaysia och huvudstaden Kuala Lumpur.

– Det blev en väldig kontrast att plötsligt komma till stora motorvägar och storstadsbrus. Men vi hade en trevlig vistelse och hittade många bra lekparker, berättar Veronica.

Efter några dagar begav de sig till den malaysiska ögruppen Langkawi där de stannade i två veckor och levde strandliv, åkte världens brantaste linbana och firade Alwins femårsdag.

– Här har vissa säsonger av Robinson spelats in, berättar Rasmus.

Familjen i båt. Solig dag.
Familjen på utflykt med båt i Langkawi, Malaysia.Foto: Privat

Det här är familjen Vallin

Består av: Veronica och Rasmus, 28 år, Alwin, 6 år, Elwira, 1,5 år
Bor: I Nättraby, Karlskrona kommun.
Gör: Veronica är lågstadielärare och Rasmus eltekniker.
Se mer om familjens resa: Youtube eller Instagram, VallinTheFamily.

Fram till Malaysia hade allt varit förbokat men från och med nu var de tvungna att börja planera ett land i taget. Rasmus tillbringade under resan många timmar med att leta prisvärda resor och barnvänliga boenden.

– I Asien måste man hela tiden ha en utresebiljett också för att få komma in i ett land. Så jag hade bokat till Singapore efter Malaysia. Det blev ett kort men häftigt besök då det är ett väldigt dyrt land. Här besökte vi bland annat nöjesparken Universal Studios, vilket både barn och vuxna uppskattade. Och så hittade vi ett svenskt café där vi fikade. Då hade vi en liten dipp och fick lite hemlängtan, berättar Rasmus.

Veronica med massa resväskor.
Packat och klart!Foto: Privat

Efter att ha diskuterat lite blev ön Cebu i Filippinerna nästa destination. Detta var ett ställe helt olikt deras tidigare stopp.

Annons

– Det var som att åka bakåt i tiden. Folk var ute och gick med sina getter, det fanns inga appar att boka taxi i och man var tvungen att titta på bäst-före-datumen i affären. Men det var också första gången som vi hittade barnmat på burk sedan vi kom till Asien, berättar Veronica.

8 praktiska tips när du reser med barn:

1. Vi anammade tankesättet att ”det finns barn i alla länder så därför går det att resa med barn i alla länder”.

2. Ha med bärsele, vätskeersättning, vätska, snacks, leksaker/gosedjur, reseapotek med svenska mediciner som ni litar på som exempelvis feberned-sättande, samt myggnät och myggsprej.

3. Ha med egen flytväst till barnen när ni reser i Asien.

4. Spara sötsaker som godis eller vissa leksaker till när ni ska flyga.

5. Amma eller mata små barn med flaska vid start och landning så de inte får lock för öronen.

6. Fyll upp med blöjor och barnmat när ni hittar då det i vissa länder och områden är svårt att få tag i.

7. Varva vila och utflykter. Vi försökte köra minst varannan dag vila så det inte blir för mycket intryck för barnen.

8. Boka barnvänliga hotell. För oss var pool och bra frukost viktiga kriterier.

– Det häftigaste vi gjorde här var att Alwin och jag simmade med valhajar, världens största haj, men som är ofarliga för människor. Alwin var den yngsta som någonsin hade simmat med valhajar där. Det var en riktigt häftig upplevelse, berättar Rasmus.

Veronica på bänk omgiven av palmer
Veronica bland risfälten på Bali.Foto: Privat

De reste sedan vidare till ön Boracay, vilken skulle visa sig vara ett av de vackraste ställena de besökte.

– Ankomsthallen består av ett plåtskjul och en bänk. Men stränderna är bland de finaste i världen.

Häftiga upplevelser och nya perspektiv

Nästa land blev Bali. Resan dit blev dock lite omtumlande.

– Alwin blev matförgiftad och spydde ner både sig själv och Rasmus. Och för en gång skull hade vi inte packat ned ombyte i handbagaget, men däremot badkläder. Så Alwin och Rasmus fick åka resten av resan i badbyxor, berättar Veronica.

På Bali hade de bestämt träff med släktingar som kom och mötte upp dem ett par veckor.

Lång linbana över trädtopparna
Linbana till Ba Na Hills i Da Nang, Vietnam.Foto: Privat

– Det var roligt att träffa släkten igen, både för oss och barnen. Och också att vara på samma ställe i tre veckor efter många kortare vistelser, säger Veronica.

Annons

Bali bjöd på mycket vila, bad, härliga naturupplevelser, risfält och Rasmus gjorde sitt första dyk. I övrigt började familjen nu bli mätta på Asien och ville så sakteligen börja dra sig mot Europa igen. Men först ett stopp i Sri Lanka som de hade hört mycket om.

Även på Sri Lanka testade de både på stadslivet i landets näst största stad Kandy, som också bjöd på buddistiska tempel och botaniska trädgårdar, och lantlivet i staden Ella som bjöd på milsvida teplantage. Men de besökte också nationalparken Yala där de åkte på safari och såg leoparder, elefanter, krokodiler, vattenbufflar och apor bland annat.

– Det var häftigt att sitta i en öppen jeep när leoparderna smög förbi utanför, säger Veronica.

– Och så hängde vi på Turtle beach som, precis som namnet avslöjar, var full av sköldpaddor. Och vi simmande med stora havssköldpaddor i havet. Helt fantastiska upplevelser, berättar Rasmus.

Uppdukat på sandstrand med kalas-dekaler och mat. Familjen samlad. Kväll.
Femårskalas för Alwin på stranden! (Malaysia).Foto: Privat

Efter två härliga och händelserika veckor på Sri Lanka gick nästa flyg till Dubai där det blev ett kortare stopp på ett par dagar innan de tog sig vidare till Rom i Italien. Stoppet i Dubai var också för att barnen inte skulle få för kraftig jetlag och lång resa.

– Sedan var vi i Rom över påsk och njöt av god mat och massa intressanta sevärdheter.

Hemresan till Sverige – planerar nya äventyr

Efter Italien blev det slutligen Gran Canaria där familjen bestämde sig för att hyra en lägenhet och bara njuta i två månader innan det var dags att åka hem till Sverige igen.

Annons

– Vi kände att vi hade rest så mycket så det var skönt att bara vara. Och Elwira hade börjat gå och klättra allt mer så det blev svårare att bo på hotell, berättar Veronica.

Alwin håller handen på staty av animerad panda på nöjespark
Alwin på temaparken Motiongate i Dubai.Foto: Privat

Även här kom släktingar och hälsade på och Veronica och Rasmus började så sakta fundera över var de skulle bo när de kom tillbaka till Sverige.

– Vi hade egentligen tänkt hyra en lägenhet. Men så såg vi ett hus på nätet som vi gillade. Och Veronica, som bara hade några veckor kvar på sin lärarutbildning, hade börjat söka jobb och hade en anställningsintervju medan vi var kvar på Gran Canaria, och hon fick jobbet. Och tack vare det kunde vi få lånelöfte och köpa huset. Så de två sista veckorna på Gran Canaria satt vi och skissade på det nya huset, vad som behövde renoveras och hur vi ville ha det, berättar Rasmus.

Karta som markerar familjen resmål
Resrutten:Thailand, Vietnam, Malaysia, Singapore, Filippinerna, Bali, Thailand, Sri Lanka, Dubai, Rom, Gran Canaria.

Sista maj 2023 landade så familjen i Sverige igen efter ett halvår utomlands.

– Det var skönt att komma hem igen. Och kul att se hur mycket båda barnen växt under resan, som att Elwira hade börjat gå och Alwin hade lärt sig simma, säger Veronica.

Resan har gett så många nya perspektiv

De är alla jättenöjda med sitt hittills livs äventyr och har redan tankar på att göra en ny stor resa om några år när barnen är större, då till andra delar av världen.

– Men Asien var jättebra och prisvärt, man kan vara där ett tag, säger Rasmus.

Förutom minnen har resan också gett perspektiv.

– Man uppskattar verkligen saker på ett annat sätt nu. Och att vara nära familjen här hemma, säger Veronica.■

Annons