Lästips:LäsarberättelserGratis stickmönsterSmarta städknepHuskurerLoppistipsKända brottsfall

Andrea styrde om sitt liv – bor i skåpbil: ”Nya vänner är charmen med vanlife”

26 jul, 2024
Birgitta Lindvall Wiik
Andrea Hansson sitter i sin van som hon byggt om till husbil. Hon har en hund i knät.
Foto: Privat
Pandemin blev ett startskott för Andrea Hanssons och Jacob Westbys nya vanlife.
Först tyckte Jacob att idén var knasig, men sedan gick båda in till hundra procent för att förvandla en tom skåpbil till ett rullande hem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Cajsas minihusvagn blev en bohemisk drömBrand logo
Se också: Cajsas minihusvagn blev en bohemisk dröm

Blandrashundarna Nova och Stella ligger lojt och tar igen sig på golvet i vanen. Den ombyggda skåpbilen är ett hem, en arbetsplats och ett rullande äventyr där matte, husse och de två vovvarna samsas om några få kvadrat.

Var de än befinner sig i världen har Andrea Hansson, 34, och Jacob Westby, 30, sitt hem med sig. Just nu står hemmet på en lantlig plats utanför Jönköping men så fort skåpbilen går igenom den årliga besiktningen är paret redo att rulla söderut på nytt. Med sig har de säng, kök och allt annat de behöver.

Andrea träffade Jacob på jobbet

Andreas och Jacobs van är deras permanenta hem, även om båda står skrivna hos Andreas föräldrar i Jönköping. Det är smidigast så, för bland annat posthanteringens skull.

Andrea Hansson

Ålder: 34 år.

Familj: Sambon Jacob Westby, 30, och hundarna Nova och Stella.

Bor: I sin van som de reser med.

Instagramkonto: andreahansson_.

Andrea är småländskan som gick ekonomiskt program på gymnasiet men efter ett par år som ekonomiassistent kände att det inte alls var hennes grej.

– Jag hade hjälpt till lite med tekniken under några år på Dreamhack, en träff dit människor kommer med sina datorer och kopplar ihop sig för att spela datorspel. Jag ville gärna lära mig mer och gjorde en spontanasökan hos ett eventbolag i Jönköping, säger Andrea och berättar att hon fick jobbet.

Andrea Hansson och Jacob Westby framför deras van som de bor i.
Paret började att resa runt i Sverige, men när kylan kom styrde de kosan söderut, mot Spanien.Foto: Privat

Andrea lärdes upp till ljustekniker och hade uppdrag på mässor och företagsevent. Eftersom de flesta jobben fanns i Stockholm flyttade Andrea till huvudstaden och efter några år mötte hon kärleken i teknikrummet på Stockholmsmässan.

Annons

– Jacob fick jobb hos samma eventfirma och hade flyttat till Stockholm från Karlstad. Ganska snart var vi inte bara kollegor utan också sambor, berättar Andrea.

Övertygade Jacob med Youtubeklipp

Livet rullade på tills coronapandemin gjorde att tillvaron tvärbromsade. Eventbranschen dog och nästan alla blev av med sina jobb.

– Det blev en tråkig tillvaro på flera sätt. Jag älskar att resa och åkte ofta på weekendresor men nu fick man bara sitta hemma, säger Andrea som i sitt scrollande på Instagram och andra sociala medier snubblade över livsstilen som kallas vanlife. Det vill säga människor som byggt om skåpbilar till rullande boenden, reser och jobbar som digitala nomader.

Jacobs första reaktion var nej, nej – så kan man inte bo

Det blev Andrea sugen på!

– När jag lanserade idén till Jacob var hans första reaktion att nej, nej – så kan man inte bo. Det skulle väl inte funka, skrattar Andrea som var ihärdig och visade sin sambo Youtubevideor och bilder från andra människors skåpbilsbyggen och vanliv.

Andreas och Jacobs vanlife-tips

• Tänk efter vilka behov ni har när ni bygger ett hem av en skåpbil. Vi gjorde själva misstaget att kopiera andras lösningar i början, men det som passar någon annan kanske inte är din bästa lösning. Utrymmet är litet – det gäller att nyttja det väl. Håll också koll på bilens totalvikt. Välj ett lätt virke.

• Du måste inte ha en jättestor budget för att bygga om skåpbilen till ett miniboende. Välj inte den dyraste toan, kylen och inredningen, leta efter extrapriser. Börja enkelt så att du kommer iväg ut för att testa om vanlife är något för dig. Det finns också möjlighet att hyra vans, exempelvis genom appen Hygglo. På så vis kan du pröva olika planlösningar och se vad som passar dig.

• Var inte alltför låst vid en fast resplan. Var flexibel! Var öppen för att stanna en längre tid än du tänkt på en plats som du gillar.

• Våga ta kontakt med andra som bor i van – både när du bygger och när du reser. Det berikar äventyret och de flesta delar gärna med sig av tips och råd.

• Du hittar likasinnade bland annat i Facebookgruppen Vanlife Sverige. Det finns också en grupp för enbart tjejer. Den heter Vangirls Sweden. I övrigt finns det många Youtubefilmer och Instagramkonton att följa.

Ganska snart tände även Jacob på idén och paret tog tåget till Halmstad, där de hittat en skåpbil som var till salu och som passade deras budget. De hade letat efter den största möjliga modellen som man får köra med bara B-körkort och använde sina sparpengar till investeringen.

Annons

Sedan körde de bilen till Haninge, utanför Stockholm, där de hyrde en del av ett hus.

Skåpbilen ställdes i trädgården och paret köpte ett garagetält, som blev deras fixarbod och förråd för virke och verktyg. Sedan drog arbetet i gång. Ett tomt skåpbilsskal skulle förvandlas till ett hem!

Andrea Hansson i sin köksdel i sin van som hon bor i. Köket har både spis och ugn.
Vanen rymmer både spis och ugn.Foto: Privat

Andrea jobbar bara 25 procent

Andrea och Jacob skissade på olika planlösningar för utrymmet, de ville få ut så mycket funktion som möjligt i sitt lilla minihem.

– Vi tejpade upp olika planlösningsskisser på golvet, kikade på andras lösningar på Instagram och Youtube och bestämde oss till slut för hur vi ville ha det, säger Andrea och berättar att det tomma skåpet fylldes med en stor, hissbar säng, en soffdel med bord under det, ett kök och en toa med dusch.

Andrea och Jacob hade ingen erfarenhet av så stora byggprojekt, men de tittade på Youtubevideor och lärde sig enligt devisen ”learning by doing”.

– Vi sa upp kontraktet för vårt boende till ett datum när vi tänkte vara klara, men allt tog längre tid än vi trott, så vi fick flytta vår van till mammas och pappas gård utanför Jönköping. Sedan lät vi arbetet vila under den kallaste vintern, innan vi fortsatte med bygget.

Jacob passade på att ta ett industrijobb för att få in mer pengar. Andrea fokuserade på att hitta sin inkomst på internet, för att möjliggöra distansarbete när resandet väl skulle börja.

– Jag byggde upp en kurs för småföretagare i hur man sköter sociala medier och började skapa veganska matrecept. Ända sedan jag själv blev vegan har jag saknat bra recept. Nu säljer jag recept till livsmedelsindustrin, säger Andrea som också har ett stadigvarande uppdrag med att bygga mallar till Canva, som är ett onlineverktyg för grafisk design.

Annons

Vi klarar oss bra på en liten inkomst

När paret är på rull jobbar Andrea när hon har tid och lust men högst motsvarande en 25 procentig tjänst. Jacob har pluggat it på distans och satsar nu på att läsa upp sina gymnasiebetyg. Hans tider är mer uppstyrda efter skoltiderna men i det stora hela äger paret en frihet att styra över sin dag. Och det är det som en stor del av grejen med vanlife!

– Vi klarar oss bra på en liten inkomst. I så gott som alla länder i Sydeuropa är det billigare att leva än i Sverige. Vi rättar mun efter matsäck, efter hur mycket pengar vi har. Billigast är att stanna på samma ställe länge. Det som kostar mest är dieseln, säger Andrea.

En kvinna står vid Lake Bled i Slovenien. I bakgrunden syns snötäckta berg. Kvinnan har ryggen mot kameran. Hon bär svart kjol och topp.
Lake Bled i Slovenien är en av de vackraste platserna de besökt.Foto: Privat

Reser med andra vanfolk

När hennes och Jacobs van var färdigbyggd hade det hunnit bli sommar i Sverige. De passade på att upptäcka både nordliga och sydliga delar av landet innan vintern kom och bilen fick rulla mot Spanien.

Resrutten är aldrig skriven i sten, ibland stannar de betydligt längre på ett ställe än vad de tänkt och ibland blir resrutten en helt ny när de träffar nya reskamrater längs vägen.

– Det är det som är charmen med vanlife. Alla människor vi lärt känna och följts åt med är det bästa. Nästan direkt när vi kom till Spanien träffade vi på ett annat par som reste runt med en van. Vi kom att följas åt under flera månader, och flera andra par som bodde i van hakade på.

Vi hittade en valp på ett dogshelter i Portugal

Något som mötet med det första vanparet också förde med sig var att Andrea och Jacob blev med hund!

Annons

– Vi skulle bara följa med våra nya vänner till hundstallet för hemlösa hundar när de skulle hämta sin valp. Men då träffade vi en valp som stal vårt hjärta och vi adopterade Nova.

Den första resan kom att ha stort fokus på valpträning. När Andrea och Jacob åkte åt ett annat håll än reskamraterna upptäckte paret att Nova saknade sin fyrbenta kompis. Då beslutade de sig för att Nova skulle få en ”lillasyster”.

– Vi hittade en valp på ett dogshelter i Portugal och styrde kosan dit för att hämta Stella. Sedan blev det inte exakt som vi tänkt oss. Från början kom Nova och Stella inte alls överens och det var förstås en utmaning i vårt begränsade utrymme, skrattar Andrea.

Byggde om inredningen för deras behov

I det stora hela är den minimala boendeytan aldrig något problem. Här finns plats för både plugg, jobb och vardag. I det lilla köket finns gasugn, gasspis och kylskåp – allt de behöver för att laga mat, och för Andrea att kreera nya recept.

Efter ett halvår byggde paret dock om inredningen.

– Vi kom på att vi inte ville ha kvar den stora höj- och sänkbara sängen och offrade soffhörnan för att bygga en fast sängplats. Efter våra resor har vi upptäckt att vi inte behöver soffhörnan. Vi tänkte från början att vi ville ha plats för kompishäng, men när man lever vanlife umgås man utomhus. Annars går det ju bra att sitta i sängen.

Jacob Westby och Andrea Hansson med deras hundar Stella och Nova. Paret håller hundarna i sina famnar och ler mot kameran.
Hundarna Nova och Stella är från olika hundstall som de besökt under sin resa.Foto: Privat

När Andrea och Jacob ger sig iväg brukar de köra 3–4 timmar åt gången, sedan stannar de och rastar hundarna. När de hittar en vacker plats, vid vatten eller en park, stannar de för natten – eller för flera veckor. Ena dagen vaknar de upp Spanien, nästa i Italien eller Kroatien.

– Vi fricampar för det mesta och träffar alltid nya människor att umgås med. De flesta brukar vara öppna för att lära känna nya människor och vi brukar laga mat, träna och åka på utflykter ihop med nya vänner.

Även nästa vintersäsong är första resmålet Spanien, men vad som händer sedan är fortfarande ett oskrivet blad. Med ett rullande hem fullt av hundgos och fina minnen åker Andrea, Jacob, Nova och Stella vidare mot nya ställen, nya möten och nya äventyr.

Annons