Sofia och Lina sover utomhus minst en gång i veckan: ”Det är varken dyrt eller svårt”
Att utmana höjdskräck, mörkerrädsla eller följa sin passion för vattenfall – drivkrafterna är många när Sofia Höckerbo, 45, och hennes dotter Lina Höckerbo Markusdottir, 16, ger sig iväg på nya äventyr.
Fast ibland kan det räcka med pannkakor tillagade över öppen eld och långa samtal för att göra dem lyckliga.
–Vi bor i lägenhet inne i stan i Varberg och har ingen trädgård, bara balkong, så att komma ut i naturen betyder mycket för oss, säger Sofia.
Familjens liv hade fyllts av allt mer stillasittande framför olika skärmar vilket inte kändes bra. Men att bryta detta var något de fick kämpa med, och inte alltid så lätt när det regnade sidledes eller var mörkt stora delar av dygnet.
Det här är Sofia och Lina
- Namn: Sofia Höckerbo och Lina Höckerbo Markusdottir.
- Ålder: 45 respektive 16 år.
- Bor: Varberg.
- Gör: Sofia är lärare och Lina går på gymnasiet.
- Äventyr på gång: Sova ute en gång i veckan, bestiga berg, besöka nationalparker och leta efter vattenfall.
- På önskelistan: Upptäcka mer av Norge, både berg och vattenfall. Åka tillbaka till Island. Även Skottland och Alperna drar.
Men så såg Sofia en annons i sitt Facebookflöde från en äventyrsskola i Stockholmstrakten som lät både spännande, lärorikt och annorlunda.
–Det var en utbildning som vände sig till en vuxen och ett barn som tillsammans skulle göra detta, vilket var perfekt för mig och Lina, berättar hon.
Sofia anmälde sitt intresse och våren 2018 åkte hon och Lina upp tillsammans. På plats mötte de tio andra vuxna och tio barn.
–Det var ingen lek! Vi fick lära oss hur man planerar och lägger upp ett äventyr. Den sista uppgiften var att genomföra ett äventyr som vi skulle filma och skicka in för att visa att vi klarade det. En sorts hemläxa, säger Sofia.
Sofias och Linas äventyr blev en resa till Island. De tog bilfärjan dit och sov sedan utomhus under hela deras rutt som gick mellan olika vattenfall. Även storasyster Lisa följde med.
–Med bilen blev vi mycket friare än om vi hade rest i grupp, och det blev mer spontant. Jag älskar vattenfall så det blev hållpunkterna. Varje vandring hade ett vattenfall som mål, berättar Sofia.
Efter den äventyrliga sommaren på Island började de tänka på vad de skulle kunna göra året därpå och kom ihåg att en av instruktörerna testat att sova ute en gång i veckan.
–Då bestämde vi oss för att klara det i ett helt år. För mig som är riktigt mörkrädd skulle detta bli en utmaning, och det är alltid kul att göra något som kräver något extra.
Mycket var lätt
Efter att ha ordnat fram tält, sovsäckar och annat de behövde gav de sig i kast med äventyret.
–Vi hade en del favoritplatser som blev återkommande – som vid den här sjön, säger Sofia och pekar mot vattnet intill.
Det mest gick lättare än de först hade trott. Kylan blev sällan ett problem och efter ett tag började Sofia få det lättare med sin mörkrädsla.
Det är klart att vi ibland hört en del märkliga skrik som man inte kan placera, och det är inte särskilt kul
–Visst, ibland när man ligger där i sovsäcken och det är kolsvart medan man hör alla möjliga ljud från djur så kan det vara lite läskigt, men oftast går det ganska bra. Det är klart att vi ibland hört en del märkliga skrik som man inte kan placera, och det är inte särskilt kul, säger Sofia.
Kyla inget problem
Värst var när de hörde någon typ av djur eller fågel som lät som ett barnskrik, tycker Sofia och tillägger:
–Det är lätt att tänka sig hur myter uppstod förr i världen när man hade mörker omkring sig hela tiden.
Lina nickar.
–Jag tycker mest det är mysigt ändå. Bara det inte är spindlar.
Den lägsta temperaturen de upplevt när de sovit ute är 16 minusgrader, men till och med då kändes det helt okej.
–Man får dra sovsäcken över huvudet med jämna mellanrum.
Snarare har det tyckt att hög värme varit ett problem.
–Och när det är blött. Det är mycket värre, säger Lina.
Fuskar inte
De försökte oftast att undvika dagarna med det värsta vädret, men ibland fick de helt enkelt ge sig ut ändå. Mor och dotter vill alltid hålla sina löften, även om det ibland innebar att ge sig ut en söndagkväll.
–Det kunde vara att vi haft mycket att göra, eller att vädret varit hemskt hela veckan. Men vi har aldrig hoppat över en vecka med att sova ute och vi fuskar inte, förklarar Lina.
Favoritsovplatsen är en medtagen hängmatta eftersom de med den kommer upp en bit från marken. Det är inte alltid det går, och då får de i stället ha med en presenning.
2019 blev ett lyckat äventyrs- år och de såg fram emot 2020.
–Vi hade tänkt bestiga berg, och jag ville utmana min höjdskräck. Corona ingick inte i planen. Det blev lite annorlunda, men ändå bra, berättar Sofia.
Parallellt med huvudmålen varje år har hon och Lina haft olika delmål – som att ta sig igenom Sveriges alla 30 nationalparker och se ännu fler vattenfall.
–Vi har tagit oss till tolv nationalparker hittills men har aldrig varit norr om Åre, så det är nästa mål. Dessutom vill vi bestiga allt högre berg.
En röd tråd
2021 upprepade de målet för 2019 och sov ute en gång i veckan oavsett väder. Men något som försvårat har varit bränslepriserna som stuckit väg. För det krävs en bil för att kunna ta sig ut på landet, ut till skogen, upp till berg att bestiga, vattenfall att upptäcka och nationalparker att utforska.
–Sedan sliter det på bilen när man kör på upptäcktsfärd som vi gör. Bilbesiktningen undrar vad vi hållit på med när de ser alla repor, framförallt på underredet, skrattar Sofia.
Att vara spontan kan ha sina nackdelar, men mest fördelar – i alla fall om du frågar Sofia och Lina.
–Ser vi en intressant liten grusväg brukar vi svänga in och se var vi hamnar.
Vi har fått en mycket närmare relation av att umgås på det här sättet.
Att sova ute har förbättrat deras liv på många sätt.
–Vi har fått en mycket närmare relation av att umgås på det här sättet. Man känner sig också friskare och mindre stressad. Det kommer vi att fortsätta med, även när vi har andra mål.
De andra målen just nu, förutom att besöka nationalparker och vattenfall, är att bestiga alla större namngivna berg i Norden.
–Vi behöver en röd tråd när vi gör något, vilket jag tror alla borde satsa på eftersom det gör att saker blir av på ett annat sätt. Det blir roligare också. Nu är jag fixerad vid vattenfall, men det kan ju också vara något helt annat, säger Sofia.
Hon ser fram mot att hitta fler vackra svenska vattenfall och pratar om Jämtland som ett ställe där det nog är dags att utforska mer.
–Vi var vid vattenfallet Brudslöjan i Storlien och det var fantastiskt. När vi var där var vi inte ensamma och plötsligt fick vi bevittna ett frieri. Jättefint, ler Sofia.
Många samtal
Längre fram planeras även resor utomlands, helst inom den norra delen av världen.
–Skottland, Irland och Norge tänker jag på framför allt, säger Sofia.
Lina håller med.
–Jag gillar öppna platser, säger hon.
Bådas mardröm är att åka till någon turistort och tillbringa tiden på ett hotell med all inclusive.
–Men visst, någon gång kan en vanlig turistresa fungera också. 2012 var vi i Egypten och snorklade bland jättesköldpaddor. Det var en upplevelse, berättar Sofia.
Sofia har även rest med sina barn med Rosa Bussarna 2016, en resa på tre och en halv vecka som började i Kroatien och slutade i Sverige.
–Det var riktigt bra faktiskt, säger hon.
Lina går på gymnasiet och är även konståkerska, men det är utomhuslivet som lockar mest.
–Jag vill vara nära naturen, det är så avslappnande, säger hon.
I framtiden kan hon tänka sig att satsa på två helt olika inriktningar – antingen att bli läkare eller vulkanforskare.
–Det är nog för att båda känns utmanande och spännande, säger hon.
Sofia jobbar som lärare och tycker att hon har världens bästa jobb, men hon behöver sina inplanerade utomhusaktiviteter för att må bra.
Sofias och Linas topplista
- Sveriges bästa nationalparker (hittills): Stenshuvud, Söder-åsen, Tiveden, Skuleskogen och Fulufjället.
- Bästa vattenfallen (hittills): Dynjandi, Gljúfrabúi och Kvernufoss på Island, Tännforsen och Handölforsarna i Jämtland samt Brudslöjan nära Storlien, några meter in i Norge.
–Jag tror det är viktigt för alla, säger hon.
När hon och Lina är ute blir umgänget helt annorlunda än om de suttit hemma vid varsin skärm.
–Framför allt pratar vi väldigt mycket, men det kan också bli ett parti Uno eller något annat kortspel. Sedan lagar vi mat ihop.
Maten kommer ofta från Sofias brors företag. Firman tillverkar frystorkad mat både till militären och till friluftsmänniskor.
–Det kan också bli pannkakor och marshmallows över elden…
Varken dyrt eller svårt
Sofia och Lina har även umgåtts med och gjort äventyr ihop med flera av de familjer som de lärde känna under äventyrslägret i Stockholm.
–Vi har paddlat, vandrat och SUP:at (stand up paddle, reds. anm.) i Åsnens nationalpark tillsammans.
Sofia har även vid flera tillfällen vågat sig på en höghöjdsbana med rep runt midjan.
–Goda vänner gör det ännu roligare förstås. Man utmanas mer, men höghöjdsbanorna har jag gjort med mina döttrar, berättar hon.
Både Sofia och Lina kan inte nog rekommendera fler familjer att göra äventyr tillsammans, och även att sova ute regelbundet.
Det är varken dyrt eller särskilt svårt
–Det är varken dyrt eller särskilt svårt. Man behöver bra liggunderlag och en sovsäck. I början hade vi inte de bästa sovsäckarna, men vi körde dubbla i stället och det gick bra. Det går att hålla det enkelt. Man behöver inte köpa dyraste Fjällräven-kitet. Ull är dock nästan alltid bäst vad gäller material – då slipper man frysa. Sedan är det bara att ge sig ut, säger Sofia.
Hon och Lina trampar iväg mot skogen och vindskyddet som ligger längre bort. Ännu en kväll med mys, prat och grillning innan de somnar i sovsäckarna med skogen runt om och sjön intill – utomhus.
Vill du börja sova ute?
På frågan hur man kommer igång med ett äventyr har Sofia och Lina bara ett svar:
– Sätt ett mål och ge er ut!
Här följer deras tips på praktiska saker att ta med sig:
- Bra liggunderlag som klarar kyla, sovsäck, underställ att sova i (helst ull men bambu funkar också), mössa, varma strumpor (gärna ull).
- Tändstickor, kniv, mat, ett utekök samt varm dryck vid kall väderlek.
- En kortlek kan förgylla en kväll!