Skotertjejerna intar fjället: "Vi vill ge kvinnor förutsättningar att utvecklas"
Erika växte upp i en familj som driver skoteraffär och Caroline har kört skoter sen hon var 16. Tillsammans anordnar de årligt återkommande XX Freeride Camp och nu stundar 10-årsjubileum.
– Vi har tjejer från 16–65 år. Det är så häftigt, berättar Caroline.
Det är tidig morgon i fjällbyn Saxnäs och kylan biter i kinderna. Men vad gör det när utsikten från hotellet är magiskt vacker, med vita vidder och snötäckta fjälltoppar.
På gårdsplanen har gruppen samlats, redo att ge sig ut på dagens skoteräventyr där 40 skotersugna tjejer deltar i ett event här i södra Lappland med deltagare från hela Sverige.
Tjejerna diskuterar teknikkörning och repeterar vad de lärde sig under gårdagens pass. Någon beskriver hur en enorm träningsvärk spridit sig i kroppen. En annan deltagarna berättar att många tvivlar när man berättar att musklerna gör ont.
– När man kör i pudersnö använder man hela kroppen, och använder muskler man inte är van att jobba med, vilket ger träningsvärk, förklarar Erika Lindblad som räknar in deltagarna i gruppen inför dagens övningar.
Grupp ett ska ge sig ut och köra på led, grupp två ska träna att hoppa med skotern och tredje gruppen ska träna teknikkörning i lössnö. Det märks att deltagarna trivs, och att Erika är en i gänget. Detsamma gäller för Caroline Ohlsson.
Båda ser till att alla känner sig välkomna till XX Freeride Camp, som firar 10-årsjubileum i februari 2023. Biljetterna blir slutsålda direkt då de släpps. Att intresset skulle bli så stort kunde de aldrig drömma om när de tryckte på startknappen.
– Vi var först ut med att arrangera den här typen av event, i dag har fler börjat göra liknande, säger Erika.
– Men det tycker vi är kul. Syftet och vårt mål från start har varit att inspirera och bygga gemenskap, ge kvinnor förutsättningar att utvecklas och växa som förare, och få dela sitt stora intresse med andra skoteråkare. Ju fler tjejer som börjar köra, desto mer gemenskap blir det, säger Caroline.
Hur allt började
Men, hur började allt? Vi backar bandet till vintern 2013. Caroline och Erika var anmälda till ett skoterevent i Saxnäs för kvinnliga förare. De hade tidigare haft kontakt med varandra eftersom Erikas familj driver skoterbutik i Vilhelmina och Softa har kontakt med företaget där Caroline arbetar.
– Vi umgicks inte privat men vi visste om varandra, kan man säga, säger Erika och tittar på Caroline, som instämmer.
De gillade arrangemanget, men kände att det hade potential att utvecklas och göras mer strukturerat. De behöll kontakten och träffades ibland för att köra skoter, och en helg föddes idén att själva testa att anordna en liknande aktivitet, just i Saxnäs.
– Vi älskar miljön här, det är så bra skoteråkning och en magiskt vacker natur. Dessutom är vi välbekant med området och anläggningarna i Saxnäs är van att ta emot stora grupper, säger Erika.
Första eventet gick 2014 och de släppte biljetter för 15 förare i nybörjarklass och 15 mer erfarna.
– Alla platser blev bokade på några sekunder, det var helt galet. Vi som oroade oss över om någon ville komma, skrattar Caroline.
– Det blev ett bevis på att det finns fler kvinnor där ute som delar vårt intresse, säger Erika.
Året efter öppnade de för 40 deltagare. Det blev snabbt fullbokat och många fick inte plats.
– Vi önskar att vi kunde ta emot alla, men vi vill hålla hög kvalitet på våra träffar och ge deltagarna chans att få utvecklas, förklarar Erika.
Att det blivit så stort tror de beror på att många tjejer kör skoter, men saknar tjejkompisar att dela intresset med. Vissa kanske har haft en dröm och ett motorintresse, men inte vetat hur och var de ska börja.
– Vi har tjejer från 16–65 år. Det är så häftigt, säger Caroline.
Caroline vänder sig mot Erika och fortsätter:
– Jag glömmer aldrig en kvinna som kom hit ett år. Hon körde mycket med sin son, som börjat avancera i sin åkning. Hon var 60, och ville lära sig hoppa, för att försätta åka med honom. Det var så roligt att se hur hon lyckades få in tekniken.
Detta är Erika
- Namn: Erika Lindblad
- Ålder: 31 år
- Familj: Sambo och har en dotter på 3 år och son 1 år.
- Bor: Kiruna
- Gör: Kommunikationschef LKAB.
- Instagram: @erikalindblad
Skoter har länge varit en stor del av livet
För Erika och Caroline har skoteråkning alltid varit en stor del i deras liv. Erikas familj driver ett familjeföretag som säljer snöskotrar sedan 60 år tillbaka och hon har åkt skoter hela sin uppväxt tillsammans med familjen. Sedan hon tog sitt skoterkort har hon kört både ensam, och tillsammans med framför allt pappa, mamma och lillebror.
Även Caroline har kört mycket skoter från det att hon var 16 år gammal, och fick kortet i sin hand.
– Förr hade jag tjejkompisar i byn där jag växte upp. När de flyttade började jag köra med killarna, fast jag saknade gemenskapen med tjejerna.
Tack vare eventet blir många vänner för livet, och det bildas skotergrupper på Facebook, där tidigare deltagare brukar lägga ut att de ska i väg och köra skoter, och att fler kan hänga på.
Många tror att man måste vara van skoterförare för att delta, men hit kommer både nybörjare som aldrig kört skoter och de som kör på avancerad nivå. Erika och Caroline lär sig också nya saker på eventen. Även om de har kört i många år finns det alltid de som klarar vissa moment bättre.
Så, vad svarar de på frågan om vad som kan oroa nybörjare?
– Att lasta skotern och backa med släp. Det kan många tycka är jobbigt, oavsett om du är ny eller erfaren, säger Caroline.
– Det fina är att det finns hjälpande händer. Vi stöttar varandra. Känslan efter att ha klarat av att lasta, åka i väg och köra, och sen komma hem, den känslan ger en enorm energiboost, fyller Erika i.
Första året vännerna arrangerade eventet flög de över en proffsinstruktör från Kanada, Stephanie Schwartz. Hon har sedan dess varit med vid fyra av deras event.
Känslan som infinner sig efter att man besökt XX Freeride Camp, och träffat deltagarna, kan sammanfattas med fyra ord; gemenskap, livsglädje, vänskap och värme. Här är inte bara skoteråkning i fokus, det finns också tid för andra aktiviteter och rekreation.
– Vi har haft föreläsningar med Tina Thörner och Renata Chlumska, massage och yoga, och utbildningar och kurser. Till exempel om hur du upptäcker en lavin, det är viktigt att kunna och veta, om man ger sig ut på öppet fjäll, berättar Caroline.
Under skotereventen finns ett team av erfarna instruktörer som håller i körningen med grupperna, vilket ger Erika och Caroline möjlighet att finnas till hands, svara på frågor och vara ett stöd för deltagarna.
– Att arrangera detta innebär mycket jobb, och vi behöver hjälp för att få ihop allt. Utan vårt team skulle det inte vara möjligt, säger Erika.
Mammarollen har förändrat deras syn på risktagandet
På frågan om de själva någon gång känner sig rädda för att köra kommer svaren snabbt.
– Nej, vi har gjort det i så många år och vi tar inga risker. Vi gör det vi känner oss trygga med, betonar Caroline.
Caroline påpekar att hon inte är rädd, men sedan hon fått barn har hon ändrat åkningen lite, och tänker efter två gånger innan hon väljer vilken typ av körning det blir.
– Ett konkret exempel: om min man tar en väg som är tuff, kanske jag väljer en annan väg upp till toppen.
Detta är Caroline
- Namn: Caroline Ohlsson
- Ålder: 35 år
- Familj: Gift och har en dotter
- Bor: Vindeln
- Gör: Jobbar som team-ledare inom säljsupport.
- Instagram: @carro_ohlsson
Även Erika tänker sig för mer sedan hon blev mamma. Båda deras döttrar kör miniskoter, och kommer sannolikt att sakteligen att vaggas in i mammornas intresse.
– Våra mammor har alltid stöttat oss och sagt "kör lugnt och ha kul", så vi lär göra detsamma, säger Caroline.
De understryker att de inte har några planer på att sluta med eventet utan vill fortsätta sprida körglädje. Snart firar de tioårsjubileum.
– Vi får frågan om vi har något mål vi inte uppfyllt med XX Freeriders, men, vi har gjort det vi drömt om: att sprida körglädje och inspiration, säger Erika.
– Ja, och vi har dessutom tagit med en grupp till Kanada, säger Caroline.
En annan positiv utveckling de sett är att numera har även utbudet av skoterkläder för tjejer ökat, vilket inte var fallet för tio år sedan, då de själva fick leta bland mindre herrstorlekar.
– Utvecklingen går framåt och hela branschen märker av ett helt nytt kundsegment i de kvinnliga förarna, vilket är jättekul säger Erika.
Vill du börja köra skoter?
Här får du tips av Caroline och Erika:
- Det är aldrig för sent. I en grupp där man fick köra med skoterföraren Ella Snäll, och testa att hoppa under väldigt kontrollerade former, fanns en deltagare som var 60 år.
- Vill man inte komma själv kan man göra det ihop sin mamma, svärmor, väninna eller kollega.
- Ta det utifrån din nivå. När vi kör med våra män skiljer sig våra val av spår väldigt mycket från deras. Väljer de att ta en ”omöjlig” väg, som enligt oss är mer riskabel, tar vi en som är smidigare, men ändå fortfarande ät utmanande för oss.
- Anmäl er till ett event någonstans där det finns duktiga coacher. Det är lättare att ta till sig råd från någon annan än en familjemedlem.
Vad man ska tänka på om man vill börja köra skoter:
- Safety first. Det ska vara säkert att köra skoter, och du ska se till att ha rätt utrustning och inte åka ut ensam. Om du ändå gör det – se till så att andra vet vart och var du åker.
- Börja inte extremt, låt utvecklingen komma långsamt.
- Med tiden blir lavin-utrustning allt viktigare, liksom att lära sig mer om riskerna i de områden man vistas i.
- Kolla upp var det finns eventuella skoterförbudsområden.
- Som nybörjare, tänk på att testa dig fram, prova olika positioner på fotstegen, pumpa med gasen för att känna att det hjälper att manövrera skotern och håll alltid ett finger på bromsen.
Bra att ha på skoterfärden:
- Lämplig utrustning så du håller dig torr, varm och skyddad.
- Lavinutrustning.
- Spade.
- Extra kläder, som handskar och tröjor.
- Kexchoklad.
- Ha med något att dricka och ett tips, tänk då att dryck kan frysa, ett tips vi ger är att ha vatten i en termos. Det fryser inte till is.
- En mindre verktygssats, samt silvertejp klarar man sig långt med om något skulle hända.
- För att inte bära för tung vikt på ryggen är en tunnelväska att rekommendera.