Anders och Louise tog en enkelbiljett ut i världen: "Lockas mer av det oförutsägbara"
Efter två dödsfall i familjen och deras eget bröllop kom Anders och Louise Sejdeborn fram till att livet är för kort för att bara jobba och vardagspussla. Därför bestämde sig makarna för att göra sig av med de flesta av sina prylar hemma i Sverige och ta en enkelbiljett ut i världen.
– Vi har lämnat ekorrhjulet och lever efter orden ”I morgon kan vad som helst hända”, säger de.
Onsdagen den 31 augusti 2022 lämnade Louise och Anders svensk mark. Det helt utan att veta när de kommer återvända nästa gång.
– Det var egentligen aldrig så att vi tyckte att våra jobb och livet hemma var så tråkigt eller hemskt. Däremot var vardagarna väldigt lika varandra och kalendern ofta uppbokad med en massa möten och annat. Vi har båda känt att vi lockas av en mer oförutsägbar och spännande tillvaro där vi inte har någon aning om hur nästa dag ser ut. Tur att vi tycker samma, annars hade det ju blivit svårt, ler Anders.
De sa upp sig från sina arbeten, sålde av sina flesta ägodelar, lämnade bostadsrättslägenheten i Linköping och köpte varsin enkelbiljett till New Delhi, Indien. Med enbart ett par ryggsäckar som bagage.
– Vi har rest mycket genom åren och hade besökt 76 länder ihop innan. I 42 av dessa har vi tagit oss upp på den högsta bergstoppen i respektive nation, så äventyr gillar vi. Men äventyr behöver inte handla om adrenalin, vi trivs så länge varje dag är ett oskrivet blad och så är det verkligen nu. Men jag har fortfarande lite svårt att fatta att vi inte har någon flygbiljett hem, skrattar Louise.
Idén tog form på Kebnekajse
Parets beslut att resa i väg på obestämd tid kom efter deras bröllop på en fjälltopp i Kebnekajsemassivet den 25 juli 2021.
– När vi gifte oss funderade vi ännu mer över hur vi ville ha vår framtid och vårt äktenskap. Och det blev ännu tydligare att vi ville ägna mycket mer tid tillsammans kombinerat med vårt största gemensamma intresse, berättar Louise.
De senaste åren har även innehållit dalar, då Anders förlorat sin mamma och Louise sin farfar.
– Det får en att tänka till lite extra, att vi lever här och nu och lever bara en gång. Visst har vi rest fem-sex veckor per år totalt förut, men mestadels är det ju ändå vardag med allt vad det innebär. Jobba, handla, laga mat och så hamnar man halvsovande framför Netflix i soffan på kvällen, menar Anders.
Något många undrar över är hur de har råd att resa runt på heltid.
– Vi hade sparat lite pengar, inte minst under pandemin då vi inte kunde resa på två år. Sedan sålde vi ju en massa ägodelar också. Hade också hoppats på att sälja vår bostadsrätt. Men så började fastighetsmarknaden skaka, så vi valde att hyra ut den i stället. Vi har alltså inga kostnader som tickar där hemma, som man normalt sett har då man är ute och reser, inleder Anders.
– Sedan valde vi att börja med Indien. Dels för att det är ett mycket intressant land med mycket att se och supertrevliga människor. Men också för att det är väldigt billigt. De flesta boenden har kostat oss runt 130 kr per natt, en lunch kan man få för 20 kr och en middag för runt 30 till 40 kr. Vi behöver inte bo dyrt eller äta på de finaste restaurangerna, även om vi förstås vill hitta på roliga upplevelser. Men totalt sett går det åt betydligt mindre pengar här än hemma, fortsätter han.
Paret filmar sin vardag
Makarna kommer ändå att behöva dra in pengar på något sätt under den spännande färdens gång, och vad de hoppas mest på är att kunna göra det genom sina videofilmer på Youtube. På Youtube kan den som vill följa deras äventyr och upptåg i form av proffsiga klipp som de lägger mycket tid på.
– Från början var det mest nära och kära som följde oss, men nu börjar det att sprida sig och antalet prenumeranter växer långsamt, vilket förstås är jättekul. Vi är bägge väldigt kreativa personer, samtidigt som jag har läst en utbildning inom film- och serieproduktion just med tanke på detta, berättar Louise.
– Vi satsar på att publicera ungefär en video i veckan. Det som tar längst tid är att klippa ihop det vi har filmat. Det är lätt att tro att exempelvis tretton minuters film går snabbt att göra, men det är många timmars jobb, tillägger Anders.
Att prenumerera på Sejdeborns är gratis för alla som vill följa dem, så det är inte på det sättet de kan få inkomst.
– Nej, i så fall skulle det handla om reklamintäkter från Youtube, men vi får se. Vi oroar oss inte. Vi är påhittiga och driftiga och kan konsulta på distans om det behövs.
På videorna går det bland annat att följa då Louise och Anders åkte 46 timmar i ett fullsatt tåg från Delhi i norra Indien till Kerala i södra delen.
– Jag har sovit skönare på andra ställen genom mina dagar, skrattar Anders, som är nästan två meter lång och inte var i närheten av att kunna sträcka ut sig på sängen (som dagtid fungerade som sittplatser). Vi träffade mycket folk och det var annorlunda på många sätt mot att åka tåg hemma. Precis sådana upplevelser som vi är ute efter.
– Invånarna här är så trevliga och det finns så mycket välvilja. När vi satt och väntade på det kraftigt försenade tåget bjöd till exempel en man oss av sin mat som han precis hade köpt och jag vet inte hur många vi pratat med som velat bjuda hem oss, berättar Louise.
Egen indiskägd svensk Tuk-Tuk
De fick även en hel del hjälp vid köpet av en så kallad Tuk-Tuk (en motordriven trehjuling). Ett långdraget projekt som de också filmade steg för steg.
– Vi hade bestämt innan vi reste hit att vi skulle försöka köpa en sådan och åka genom hela landet, en sträcka på runt 500 mil. Men det var lättare sagt än gjort eftersom den registrerade ägaren till fordonet måste vara boende i Indien. Efter extremt många turer hit och dit, där vi pratade med hundratals personer, lyckades vi hitta en indier som kunde tänka sig att stå som ägare på vårt fordon. Det tog ungefär tre veckor. Så länge hade vi absolut inte tänkt stanna i staden Kochi, men så blev det och det gjorde oss inget eftersom vi inte har någon tid att passa, ler Anders.
Paret stannade i och för sig inte alla tre veckorna i Kochi. När de märkte att ärendet, som krävde flera olika tillstånd, drog ut på tiden, så bestämde de sig snabbt för att boka in en resa till Maldiverna. Precis så spontant som de vill att livet ska vara.
– Maldiverna ligger ju väldigt nära södra Indien och vi stannade i en vecka. Det var verkligen fantastiskt fint, men vi bodde inte på någon av turistöarna med bungalows och lyx, utan i enklare hotell på två lokala öar där stora delar av landets invånare bor. Vattnet och stränderna var magiska där också, men för oss räcker det med ett par dagar på stranden. Vi älskar dock djur och natur, ville uppleva de stora mantarockorna i vilt tillstånd på nära håll, säger Anders.
– Det var så häftigt att komma så nära dem i havet, de är så stora och fridfulla. Ett underbart minne som jag alltid kommer bära med mig. Det känns som att vi håller på att samla på oss många sådana nu, ler Louise.
När väl köpet av deras Tuk-Tuk var klart (den kostade ungefär 6 000 kr) dekorerade de den i blått och gult – med svenska flaggan, tre kronor, samt registreringsskylt och Youtubeloggan med ”Sejdeborns”.
– Butiken där vi beställde materialet till klädseln invändigt hade missuppfattat färgerna på svenska flaggan och i stället gjort korset blått och resten gult. De gjorde även bara två kronor i stället för tre. När vi berättade det för Louises farmor sa hon att det var ju bättre för tvåkronan är hennes favoritpeng, ler Anders.
Med denna Tuk-Tuk färdas de genom Indien i en maxhastighet på 40 till 50 km/h…
– Vi fick gå en snabbkurs hur man kör, sedan är det ju vänstertrafik. Och indisk trafik måste tilläggas. Det är inte riktigt samma regler vi är vana vid som gäller. De kör lite som de vill, så man kan säga att det är högertrafik ibland också, skrattar Anders.
Från Mollywood till Hollywood?
Deras Tuk-Tuk sticker verkligen ut och drar till sig en hel del uppmärksamhet – precis som Louise gör med sitt långa röda hår och även ögonbryn färgade i samma kulör.
– Många kommer fram och vill prata och ta mobilbilder med mig. Det händer till och med att det bildas en kö och då får vi till slut säga att vi måste vidare, berättar Louise.
En dag kom några personer fram och frågade om hon ville vara statist i en indisk långfilm som ska heta Oh, my darling.
– Nyfiken både på filmbranschen och att testa nya saker som jag är, blev det förstås ett ja. Det var Mollywood som spelade in, en motsvarighet till mer välkända filmindustrin Bollywood i Indien. I framtiden hoppas jag på Hollywood i USA, det är väl nästa steg, haha. Nej, jag var bara med i några scener, men hade faktiskt ett par repliker. Det blev en dags jobb med all väntan inräknad. För det fick jag motsvarande 140 kr, samt att både jag och Anders blev bjudna på frukost och lunch. Inga pengar att lägga på hög, men en rolig upplevelse, ler Louise.
Både herr och fru Sejdeborn är glada över att de tog steget och kastade sig ut i världen.
– Jag har inte ångrat mig en enda sekund. Det är underbart att ta dagen som den kommer. Det enda som är jobbigt är att inte få träffa släkt och vänner. Men vi får åka hem och hälsa på ibland, säger Louise.
– Efter Indien har vi funderingar på att åka till Centralamerika. Det skulle vara häftigt att vandra mellan Atlanten och Stilla Havet, i exempelvis Costa Rica som inte är så brett. Men vi tar det varefter och är borta så länge vi vill och kan, menar Anders.
Om makarna Sejdeborn
- Namn: Anders, 43, och Louise, 38, Sejdeborn.
- Familj: Anders har sonen Timmy, 24.
- Bor: Har inget fast hem för tillfället, utan reser runt i världen på obestämd tid. Innan bodde de i en bostadsrättslägenhet i Linköping.
- Yrken: Båda har sagt upp sig från sina arbeten. Anders är dock delägare i utbildningsföretaget Moderskeppet, som han var med och grundade. Louise har tidigare bland annat arbetat inom hotell-, och larmbranschen.
- Intressen: Båda har gemensamt att de älskar resor, vandring och kreativt skapande. Anders tycker om sport i alla dess former och spelar gärna discgolf, medan Louise bland annat även gillar att träna, rida och att sy.
- Följ paret på Youtube: youtube.com/Sejdeborns
- Följ paret på Instagram: @sejdeborns