Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Christer och Ingrid reser över hela världen: ”Vi är seniora globetrotters”

09 aug, 2024
author Per-Ola Ohlsson
Per-Ola Ohlsson
Ett par i 60-årsåldern ler mot kameran. Mannen håller upp en mobiltelefon med en världskarta på skärmen.
Foto: Per-Ola Ohlsson
Inför pensionen sparade Ingrid och Christer för att kunna förverkliga sin dröm – att uppleva världen.
Med ryggsäckar och lätt packning har de tillsammans besökt ett 70-tal länder.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Tove testar #2 – Går det att tvätta sneakers med bikarbonat?Brand logo
Se också: Tove testar #2 – Går det att tvätta sneakers med bikarbonat?

Att sitta tillsammans med paret Ingrid och Christer Sjödoff och bläddra i deras fotoalbum är som att följa med på en jorden runt-resa.

De har varit vid flera av världens sju underverk, åkt flotte ner för de 85 forsarna i Grand Canyon, haft närkontakt med de berömda bergsgorillorna i Rwanda och förnyat sina äktenskapslöften i Las Vegas.

– Men vårt mål är inte enbart att pricka av så många länder som möjligt. Vi vill lära känna länderna vi besöker, uppleva den lokala kulturen och möta lokalbefolkningen, säger hon.

Besökte sex länder på sex veckor

De har nyligen kommit hem från sitt senaste äventyr när vi träffar dem i deras vitmålade villa ett stenkast från stranden i Barsebäckshamn – en rundresa i Sydamerika.

– Vi hade aldrig varit där tidigare. Det var fantastiskt. Vi besökte sex länder på sex veckor, berättar Christer när vi slagit oss ner vid deras soffbord i vardagsrummet för att gå igenom bilderna från deras resor.

Ett svenskt par fotade uppifrån. I bakgrunden syns en paradisstrand på den indonesiska ön Nusa Penida.
Paradisön Nusa Penida i Indonesien. Foto: Privat

Sydamerikaäventyret började för deras del i Equador och fortsatte sedan till Peru, Chile, Argentina och Uruguay innan den avslutades med karnevalen i Rio de Janeiro i Brasilien.

Annons

De vandrade i det gamla inkarikets stad Machu Picchu, som är med på Unescos världsarvslista, upplevde Amazonas och åkte en blåsig bussresa genom Patagonien mellan Chile och Argentina.

– Men det häftigaste på den resan var nog Påskön, säger Christer. För att komma dit och se de berömda statyerna flög vi fem timmar rakt ut i havet från Chile.

Gäller att njuta medan man kan

Resan till Sydamerika var den senaste, men långtifrån, den sista långresan för det äventyrsglada paret. De har redan flera nya projekt inplanerade.

– Det gäller att njuta av tiden. Vi vet inte hur lång tid vi har kvar. Vi har redan flera i bekantskapskretsen som gått bort, säger hon.

Ett par står vid de berömda statyerna på Påskön, Chile.
Påskön var minnesvärt. ”För att komma dit och se de berömda statyerna flög vi fem timmar rakt ut i havet från Chile”, säger Christer. Foto: Privat

Ingrid och Christer har alltid varit äventyrslystna och resglada. Redan när de träffades och bildade familj i Göteborg i början på 90-talet var de båda införstådda med att de ville ut i världen.

– Vi hade en gemensam dröm om att bo utomlands. Vi hade villa, Volvo och två barn, men ingen vovve i Kållered och kände att vi ville prova något annat, säger hon.

Ingrid och Christer Sjödoff

Ålder: 61 respektive 63 år.

Gör: Pensionärer.

Familj: Barnen Emma, 34, Louise, 33 och Carl, 30. Ett barnbarn.

Bor: Villa i Barsebäckshamn.

Sociala medier: Instagramkontot senior_globetrotters

Hon jobbade då som lärare på gymnasiet och han på ett rederi i Göteborg. När han sedan bytte jobb till det svenskgrundade rederiet GAC fick de möjlighet att bosätta sig i Qatar.

Utan större tvekan tog de sina båda döttrar, som då bara var några år gamla, och flyttade till gulfstaten.

– Vi tänkte att vi skulle ge det tre år. Om det inte funkade kunde vi alltid flytta hem igen, säger han.

Ett resande par i 60-årsåldern med ryggsäckar.
Ingrid och Christer Sjödoff reser alltid med lätt packning och ryggsäckar. Foto: Privat

Men de stortrivdes med att bo utomlands och efter åtta år i Qatar flyttade de vidare till Singapore där de bodde fram till 2008 för att sedan avsluta med ytterligare nio år i Dubai.

Annons

– Våra barn är uppväxta i Qatar, Singapore och Dubai. Men de är samtliga födda i Sverige. När vår son Carl skulle födas 1994 valde jag att åka hem till Sverige eftersom det kändes säkrare. Män var inte heller tillåtna på förlossningsavdelningen så Christer hade inte fått vara med, berättar Ingrid.

Sparade pengar innan pensionen

Christers arbete inom sjöfarten tog honom till många olika länder, länder som inte precis kan betraktas som vanliga turistmål, som Algeriet, Nigeria, Turkmenistan och Kazakstan.

Men de gjorde också många gemensamma resor under åren de bodde utomlands. De utforskade många länder i Asien och besökte bland annat Australien och Indonesien.

– Vi reste mycket med barnen när de var små. Vi räknade ut att de hade besökt 35 länder innan de hade fyllt 18 år, säger Ingrid.

Något år efter att han fyllt 50 år började Ingrid och Christer prata om vad de skulle göra som pensionärer. De kom snabbt fram till att de ville resa så mycket som möjligt så länge de var friska och hade orken.

– Vi började spara pengar till resorna 4—5 år innan jag gick i pension vid 56. I samma veva flyttade vi tillbaka hem till Sverige eftersom våra barn roligt nog valt att bosätta sig här, berättar han.

– För mig var det inte en dramatisk förändring. Jag yrkesarbetade inte när vi bodde utomlands. Jag hade mer olika uppdrag, som ordförande för Svenska skolan och liknande, säger hon.

Tuffaste resorna innan orken tryter

När de flyttade hem var deras plan att de, med Sverige som bas, ett par gånger om året skulle ge sig ut på långresor i världen och under 1—2 månader besöka flera länder.

– Vi bestämde att vi skulle ge oss ut på längre resor medan vi var yngre och spara resor i Europa och på närmare avstånd tills vi blev lite äldre, berättar han.

Annons

– De tuffare resorna försöker vi göra nu, som när vi besökte Afrikas högsta berg Kilimanjaro eller som när vi gick den 80 mil långa pilgrimsvandringen genom Spanien till Santiago de Compostela, tillägger Ingrid.

En kvinna står i en skidbacke i Iran. Hon bär skidor och hjälm.
Det är inte många svenskar som hittar till skidorten Dizin i Iran, men Christer och Ingrid har varit där. Foto: Privat

Deras liv som resglada pensionärer började 2017, men de tjuvstartade redan året dessförinnan med en resa till Iran där de besökte skidorten Dizin som ligger ett par timmars bilresa norr om Teheran.

– Det var fantastiskt. Skidorten var från shahens tid och liftutrustningen var från 70-talet, berättar han. Det var en upplevelse och vi är glada att vi har gjort det. Iran är inget land som lockar i dag. Av samma skäl faller Ryssland bort från vår lista.

Vi åkte skidor i bergen utanför Beirut med utsikt över Medelhavet

Christer Sjödoff

Just skidåkning är ett annat av Ingrids och Christers gemensamma intressen. De åker gärna utför om det finns möjlighet till det när de besöker ett nytt land.

– En av de mer spektakulära upplevelserna var när vi åkte skidor i bergen utanför Beirut med utsikt över Medelhavet, säger han.

Andra kriterier de har för att ett land ska anses som upplevt är att de antingen ska ha vandrat, seglat eller spelat golf där.

– Vi räknar det knappt om vi bara har sovit en natt i ett land och absolut inte om vi bara har mellanlandat på flygplatsen, säger han.

Ett par i 60-årsåldern har tagit en selfie. I bakgrunden syns ett stort vattenfall.
Iguazúfallen i Brasilien var en del av parets Sydamerikaäventyr. Foto: Privat

Elvis-kopia vigde dem i Las Vegas

Vid snabba mellanlandningar lär de inte känna ett land eller dess befolkning.

Annons

– Det jag uppskattar mest med resorna är alla våra möten med människor, både med andra globetrotters och med lokalbefolkningen, säger Ingrid och berättar om en guide de träffade vid Victoriafallen.

Guidens dröm var att starta ett bageri, men han saknade pengar till maskiner. Christer och en belgisk turist räknade ut att det inte handlade om en särskilt stor summa i svenska kronor eller euro och beslutade sig för att hjälpa honom.

– Man kan säga att jag nu är delägare i ett bageri i Zimbabwe, säger han med ett skratt.

Under rundresan i USA 2018 gjorde de en avstickare till Las Vegas. Där passade de på att förnya sina äktenskapslöften med en kopia av Elvis Presley som vigselförrättare.

– Det fanns olika prisklasser. Den billigaste varianten var en Elviskopia som vigde oss och som framförde en Elvislåtar och så fick vi ett vigselbevis signerat Elvis Presley. Valde man den dyraste fick man tre Elviskopior som framförde flera av Elivs mest kända låtar, berättar Ingrid.

– Jag kan varmt rekommendera andra som besöker Las Vegas att göra det. Det var en tokig grej, men samtidigt kul, säger Christer.

Följer UD:s rekommendationer

Under alla sina resor har Ingrid och Christer aldrig råkat ut för några allvarliga incidenter eller händelser. De har aldrig blivit rånade eller råkat ut för ficktjuvar.

– Nej, peppar, peppar så har vi klarat oss. Men så är vi också morgonpigga och trötta på kvällarna. Vi är inte ute och ränner i farliga områden när det är mörkt, säger han.

Ingrid:

– Vi lägger mycket tid på research om länderna vi ska besöka och följer UD:s rekommendationer. Det var av den anledningen som vi inte besökte Titicacasjön vid vår Sydamerikaresa i våras. UD avrådde från resor i det området just då och därför ändrade vi våra resplaner.

Ett par i 60-årsåldern ler mot kameran. De bär solglasögon och i bakgrunden syns en glaciär.
Perito Moreno-glaciären i Argentina är en av få glaciärer i världen som inte minskar i storlek. Foto: Privat

De är också noga med att se till att de har fullgott försäkringsskydd genom hemförsäkringen och vet de att de ska vara borta mer än 45 dagar tecknar de en tilläggsförsäkring med utökat reseskydd.

Annons

– Vi ser också till att vi har med oss ett välutrustat resapotek med bland annat imodium. Men samtidigt har vi klarat oss från magsjukdomar också, säger han.

Den enda incidenten de råkat ut för skedde för fem år sedan när Ingrid halkade på en lavasten på Filippinerna och bröt handleden.

– Det var en komplicerad fraktur och jag fick flyga hem till Sverige för att opereras. Men det gick bra och jag har fått tillbaka full rörlighet i handen, säger hon.

Christer har besökt 90 länder

Förutom risken för rånare och ficktjuvar finns det också farliga djur på deras resmål som de måste ta hänsyn till.

– När vi var i Amazonas fick vi låna tjocka stövlar när vi vandrade i sumpmarkerna. När jag tog av dem efteråt sa jag att det kändes tryggt att ha haft dem på sig på grund av ormarna. Då tittade guiden på mig, skakade på huvudet och sa att ormarna biter igenom stövlarna. Det var så dags att berätta det då, säger Christer med ett leende.

Vi reser inte bara till nya länder, en del återvänder vi gärna till flera gånger

Christer Sjödoff

Sedan de pensionerade sig har Ingrid och Christer besökt 40 länder tillsammans. Av de sammanlagt 74 länder som hon har bockat av på sin lista har hon varit i de flesta med sin man.

– Med undantag för Kenya, Barbados, Polen och Östtyskland som jag besökte som barn. Men Östtyskland kan väl inte räknas längre.

Christer har varit i hela 90 länder, många av dem genom sitt arbete inom sjöfarten. Och fler ska det bli.

– Men vi reser inte bara till nya länder. En del återvänder vi gärna till flera gånger, som Sydafrika och Maldiverna.

Ett par i 60-årsåldern ler mot kameran. Mannen håller upp en mobiltelefon med en världskarta på skärmen.
Makarna Sjödoff har en app där de markerat länder de besökt. Foto: Per-Ola Ohlsson

I höst återvänder de till Sydafrika, de ska resa på en kryssning mellan Southampton och New York och i början av nästa år ger de sig ut på en ny långresa. Vart den går är ännu inte bestämt.

– Vi har drömmål som Alaska, Island, Grönland och Färöarna, säger han.

Ingrid håller med och nickar.

– Och vi har fortfarande inte varit i många av länderna i östra Europa. Men de ligger på nära avstånd och dem ska vi som sagt besöka när vi blir äldre, säger hon.

Annons