Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Så undviker du konflikt om husdjuren vid en separation

08 nov, 2024
author Maria Torshall
Maria Torshall
Par sitter på stranden och håller om varandra, en hund ligger nära.
Foto: TT
Villa, Volvo och vovve. Hunden eller katten är ofta pricken över i:et i familjelyckan.
Men vad händer den dagen allting rasar och ni ska separera?
Vem tar hand om husdjuret?
Med ett avtal kan ni undvika konflikt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Den här personlighetstypen är mest stressande för din hundBrand logo
Den här personlighetstypen är mest stressande för din hund

Bråk om husdjur är de nya ”vårdnadstvisterna”. 100 000 svenskar har hamnat i konflikt över vem som ska ta hand om hunden eller katten efter en separation eller skilsmässa. Och det är inte så konstigt eftersom vi på så många sätt ser husdjuren som en del av familjen.

Många unga par skaffar hund eller katt tillsammans innan de skaffar barn – eller istället för barn. För familjer är ofta hund eller katt en komplettering till familjen, en fyrbent familjemedlem som allas samlas kring.

Par pussas, håller katt mellan sig
Många skaffar katt - eller hund - innan de skaffar barn, eller istället för barn. Foto: TT

Husdjuren är lös egendom

I lagens mening är husdjur lös egendom, att jämställa med – en bil. Det gäller även om ni var två som betalade när djuret köptes och två som tillsammans köpt mat och tagit ansvar för djuret. Hunden eller katten värderas i pengar rätt och slätt, och då är det inköpspriset som är utgångspunkten.

Lagen skiljer på skilsmässa mellan gifta par och separation mellan sambor.

Om ni har varit gifta och skiljer er så är husdjuret en del av giftorättgodset och ska ingå i bodelningen, precis som allt annat som ni har ägt tillsammans.

Barnhänder klappar en hundvalp.
En hund kan komplettera familjen ch bli en familjemedlem för alla att samlas kring. Foto: TT

Har ni varit sambo så ingår bara den permanenta bostaden och bohaget i bodelningen – det vill säga möbler och köksapparater och annat som ni haft för ert gemensamma liv.

Annons

Bara en registrerad ägare

Eftersom hundar och nu även katter ska vara registrerade så finns en registrerad ägare – och precis som med bilar i Bilregistret kan bara en person stå registrerad som ägare till ett husdjur hos Jordbruksverket.

För sambor innebär det att hunden eller katten helt enkelt tillfaller den som är registrerad som ägare. För gifta par gäller att den som är registrerad som ägare får husdjuret på sin lott vid en bodelning, men värdet för djuret kvittas då mot innehållet i den andres lott. Det är viktigt att veta att det bara är inköpsvärdet för hunden eller katten som räknas – inte vad ni lagt ner i träning, mat och utställningar, eller affektionsvärdet.

Ung arg man med en valp i famnen
Vårt rättssystem befattar sig inte med vårdnadstvister om husdjur. Foto: TT

Vårdnadstvister om husdjur är alltså ingenting som vårt rättssystem ens befattar sig med. Det innebär att du inte kan kräva delad vårdnad om hunden eller katten vid en separation eller skilsmässa – något som hela 42 procent av svenskarna trodde var möjligt i undersökningen.

Undvik konflikten med ett avtal

Men det finns sätt att undvika den här potentiella konflikten och reda ut var kissen ska bo och hur vovven ska tas om hand långt innan bråket är ett faktum.

Tricket är ett avtal. Familjens Jurist har tagit fram vad de kallar Djuridiskt avtal för att förebygga konflikter kring husdjur.

Kvinna med katt i famnen
Vems är katten? Med ett avtal kan ni undvika konflikt vid en skilsmässa. Foto: TT

- Det kan vara konfliktshämmande att ha avtal på plats, säger Per Näsman på Familjens Jurist, för det är ofta starka känslor inblandade i separationer och skilsmässor – och inte minst när det handlar om husdjur.

Annons

Båda gifta och sambor kan avtala om samägande

Både sambos och gifta som vill fortsätta äga husdjuret tillsammans efter en separation eller skilsmässa gör klokt i att skriva en äganderättsförklaring om att ni äger husdjuret 50/50. En sådan förklaring underskriven av båda parter kan användas som bevis för att ni har kommit överens om att ni äger husdjuret tillsammans, ifall det skulle bli konflikt efter en separation. I avtalet kan ni också skriva in husdjurets värde, som då kan räkna in annat än bara inköpsvärdet – om hunden är en utställningschampion som är tänkt att avla på till exempel, eller om den är väldigt gammal.

Seniorpar kelar med en hund
Med ett avtal kan ni enas om allt som gäller hunden eller katten, från var den ska bo till veterinärbesök. Foto: TT

Om ni är gifta innebär ett sådant avtal att hunden eller katten inte läggs i potten bara för den som är registrerad ägare, utan delas mellan er, även om djuret fortfarande räknas in som giftorättsgods vid en skilsmässa.

Skriv äktenskapsförord om husdjuren

För att inga detaljer ska vara oklara kan ni också teckna ett samäganderättsavtal. I sådant avtal kan ni göra klart hur ni vill fortsätta ta hand om husdjuret ifall ni skulle separera. Även frågor om var husdjuret ska bo, vem som ska bekosta veterinär, överenskommelser om hunddagis och utställning, om husdjuret ska användas till avel eller vem som ska ta hand om hunden om ni båda är bortresa – allt kan stå med i ett samägandeavtal.

Om det tvärtom är så att bara en av er i praktiken är husse eller matte och ni är överens om vem husdjuret ska följa med vid en eventuell skilsmässa så är det klokt att skriva ett äktenskapsförord där det framgår att hunden eller katten är enskild egendom. På så sätt räknas husdjuret bort från giftorättsgodset vid en skilsmässa och värdet kommer inte att kvittas mot den andra partens pott i bodelningen.

Annons