Pin-up-stilen fick Stine att älska sig själv igen
Beatles låt Twist & shout ljuder från jukeboxen i vardagsrummet. Huset på ön Amager utanför Köpenhamn är fullt av färger och härliga retroprylar, men även av legoklossar och andra leksaker. Här bor Stine Nyboe-Bek, 39, med sin man och två barn, 4 och 7 år gamla.
– Ja, det kan kanske se glamouröst ut från utsidan, men tittar man in i mitt hem så är det alltså inte så, säger hon där hon står mitt bland klossarna i sin gröna klänning.
Hennes röda läppar formar ett stort leende. Stine gör inget stort nummer av det, men bakom henne på en hylla finns ett bevis på vad hon lyckats med: en glimrande trofé från tävlingen hon deltog i förra året, ”Miss Viva Las Vegas: Pin up contest”. Stine var en av 12 kvinnor från hela världen som nådde finalen, där hon vann priset ”bästa hår”. Det är imponerande att Stine tog sig hela vägen till Las Vegas för att delta i sådan tävling. Under lång tid hade hon nämligen knappt något självförtroende.
– Det började när jag blev mamma första gången. Lika mycket som jag älskar mina barn, lika mycket började jag ogilla den kropp jag fått. Plötsligt stramade mina jeans mer än tidigare och jag började känna mig fel och ful. Jag tänkte mer på hur jag såg ut och jag började upptäcka en massa rynkor i ansiktet. Jag kände inte igen mig längre.
Plötsligt stramade mina jeans mer än tidigare och jag började känna mig fel och ful
Nytt i garderoben gav ny självkänsla
Så ville hon inte ha det, något måste göras om hon skulle få sitt självförtroende tillbaka.
– Jag tittade mycket på kvinnor som bar 50-talskläder och alltid var så snygga. Så ville jag också se ut.
Stina började så smått byta ut garderoben.
– Jag har alltid experimenterat lite med mitt utseende. Jag gillar när det händer något. Det ska vara roligt att klä sig på morgonen och det är det lyckligtvis nu igen. Jag får också mycket komplimanger från andra, men det viktigaste är att jag själv känner mig vacker igen.
Det självförtroende Stine fick av att gå klädd i utställda kjolar och lockat hår fick henne att ställa upp i tävlingen i Las Vegas – något hon tidigare inte skulle vågat.
– Men jag började fundera, vad det värsta som kunde hända när jag stod på scen? Antingen att jag trillade eller att jag glömde mina ord. Och hur hemskt skulle det vara egentligen?
Hon kom därför överens med sig själv om att gå vidare och anmälde sig till tävlingen. För att bli en av de 12 i finalen i Las Vegas ska man antingen vara en av de sex som domarna väljer ut, eller så kvalificerar man sig genom röster på nätet. Då Stina fick veta att hon inte valts ut bland de sex första fanns bara en sak att göra:
– Jag gick ut till hela mitt nätverk på internet och bad alla jag känner att rösta på mig. Det kändes galet gränsöverskridande att be om en sådan sak men jag ville så gärna komma med. Och det lyckades, tack och lov, säger hon med tårar i ögonen.
– Ursäkta mig, men jag blir rörd varje gång jag tänker tillbaka på det, förklarar hon.
Det kändes galet gränsöverskridande att be om en sådan sak
Vann titel i Las Vegas
I februari fick Stine besked om att hon var bland de sista sex finalisterna och i april 2019 packade hon resväskan och flög till Las Vegas tillsammans med en väninna, för att stå på scenen i världens största pin-up-tävling.
– De sista dagarna gick jag omkring med enorm scenskräck och natten innan tävlingsdagen kunde jag inte sova. Men när det var över tänkte jag: ”var det bara det? Det var ju inte så farligt.” Det var bara det.
Stine klarade det hela utan att ramla och utan att gråta eller staka sig på orden. Och hon kom hem med en trofé i bagaget.
– Jag är stolt över att jag gjorde det, det är jag verkligen. Och jag märker att det har stärkt mitt självförtroende otroligt mycket. Innan tävlingen var jag rädd för att göra saker som kunde få mig att se dum ut. Men efter att stått på scen inför så många människor i Las Vegas är jag inte så rädd längre.
Vill vara bra exempel för sin dotter
Det viktigaste för Stine är dock inte att slippa vara rädd eller det återfunna självförtroendet. Det absolut viktigaste är att hon kan lära sina barn något tack vare denna upplevelsen och den resa hon gjort.
Det har blivit viktigare att fira min kropp än att lägga vikt vid att mina byxor stramar, eller om mina rynkor i pannan blir fler och djupare
– På scenen frågade en av domarna mig vad jag hade lärt mig av min resa hittills. Då fick jag förklara att det mest av allt handlade om att jag skulle få mitt självförtroende tillbaka och att jag skulle lära mig att älska min kropp igen. När jag sa det gick det upp för mig att det också hjälper mig som mamma att lära mig det.
Hon pausar kort och förtydligar sedan:
– Om jag ska lära min dotter att älska sig själv och att våga ta lite chanser i livet så måste jag själv föregå med gott exempel. Om jag säger till henne att hon ska älska sig själv, men hon samtidigt ser att jag själv inte är lycklig så hjälper det inte mycket.
”Kroppen är fantastisk”
Så även om själva tävlingen och hela upplevelsen var fantastisk tycker Stine att resan efteråt och allt hon lärt sig på vägen är minst lika betydelsefullt.
– Det har blivit viktigare att fira min kropp än att lägga vikt vid att mina byxor stramar, eller om mina rynkor i pannan blir fler och djupare.
– Kroppen är ju fantastisk. Den har skapat mina barn och det ska hyllas. Jag orkar inte gömma den och gå och skämmas över den.
Dessutom har hon kommit på att allt blir mycket roligare om man klär sig i mycket färg.
– Det blir jag alltid glad av och då blir jag också den mamma som jag helst vill vara, slår hon fast med ett stort leende.
Vad är pin-up-stilen?
Begreppet ”pin-up” härstammar från 1940-talet, då planscher och vykort med bilder av lättklädda, kvinnliga skådespelare och dansare hängdes upp på väggen med knappnålar – på engelska ”pinned up”.
Därefter blev pin-up en stil där kvinnor med uppsatt hår och röda läppar klädde sig i 50-talskläder.
Kända ”pinuppor” och stora stjärnor under 1940- och 1950-talet var bland andra Lana Turner, Bettie Page och Betty Grable.
Källa: Wikipedia, med flera
Foto: Gregers Overvad
Svensk bearbetning: Ann-Sofie Lindell