Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Malin återfann sin självkänsla med burlesk

08 sep, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
Malin hittade självkänslan via burlesk
Att anamma sin feminina sida hjälpte Malin Ehlin att ta sig igenom en depression för tio år sedan. I dag sover hon med pärlor 
runt halsen, dricker morgonkaffet med glitter och lär medelålders kvinnor om hälsofördelarna med att gå i höga klackar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En kvinna med rödmålade läppar, svarta lösögonfransar och ett svallande rött hår provisoriskt uppsatt med sektionsklämmor, öppnar dörren till ettan i 20-talshuset på Södermalm i Stockholm. Hon är klädd i en leopardmönstrad peignoir – en tunn morgonrock – över en beige negligé och har stoppat fötterna i ett par ljusrosa svandunstofflor. Runt hennes hals hänger vita pärlhalsband som ringlar ner i urringningen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Min specialsport är att skrämma livet ur budpojkar, säger hon leende och visar oss in i lägenheten som vetter mot Vitabergsparken.

Diadem och fjädrar

Hon heter Malin Ehlin och håller kurser – under artistnamnet Mrs M – bland annat i hur man går snyggt i högklackade skor och kör träningspass med hantlar gjorda av champagneflaskor.

Lägenhetens enda rum är belamrat med ett mischmasch av loppismöbler, extravaganta vintageklänningar, solfjädrar, utsmyckade diadem och svartvita foton på pinuppor, och på Malin själv.

Min bok handlar om att återerövra sin femininitet för sin egen vinnings skull

I en hög på fiskbensparketten ligger utskriften på det sista utkastet till hennes självhjälpsbok, How to feel fucking freaking fabulous – aktivera din woman power, som släpps nu i början av september. Den handlar om hur kvinnor kan bygga upp sin mentala styrka och få faktiska hälsofördelar genom att omfamna sin femininitet, i stället för att se den som något som enbart är till för någon annans tillfredställelse.

Detalj från Malins hem – inspirerat av burlesk
Lägenhetens enda rum är belamrat med ett mischmasch av loppismöbler, extravaganta vintageklänningar, solfjädrar, utsmyckade diadem och svartvita foton på pinuppor, och på Malin själv.

Boken tar exempelvis upp vinsterna med att gå i klackskor – vickande på höften ger kroppen ett endorfinpåslag samt stärker bäckenbottenmuskulaturen – och att äta fredagschipsen iklädd negligé i stället för mjukisbyxor – eftersom figurfrämjande plagg enligt forskning kan påverka humöret positivt.

Annons

– Mina kurser och min bok handlar om att återerövra sin femininitet för sin egen vinnings skull. Men det här började inte som en uttänkt affärsidé. Det var snarare så att jag märkte att det fanns ett uppdämt behov bland svenska kvinnor – och det råkade landa i mitt knä.

Monroe och Blondie

När Malin växte upp med sin mamma i en lägenhet i Mora kunde hon knappast ana vilken riktning hennes liv skulle komma att ta några decennier senare. Redan som liten var hon fascinerad av pinuppor och feminina kvinnor som Marilyn Monroe och Blondie i serietidningen Dagobert. Men att hon själv skulle klä sig som dem fanns inte i hennes föreställningsvärld.

– Jag var ju från Dalarna, inte skulle jag se ut som ett sådant våp, säger hon skämtsamt på dalmål.

Pojkvännen stack

Hösten 2006 hände dock något som skulle få hennes tillvaro att förändras. Malin var 30 år gammal och mitt uppe i en karriär som formgivare i Stockholm. Hon och hennes pojkvän höll på att planera sitt bröllop när han plötsligt lämnade henne – för en annan. Malin hamnade i en djup depression.

Följande sommar hyrde hon ett torp i Södermanland och eftersom marken arrenderades av Kungen tyckte hon att det inte var värdigt att dränka sina sorger i folköl. I stället bestämde hon sig för att köpa stora mängder mousserande vin. Det drack hon ur champagneglas, iklädd pärlhalsband och negligéer som hon köpte på loppisar i trakten. Hon låtsades att hon var en diva med krossat hjärta i 20-talets Paris, vilket fungerade som en skärm för att närma sig tragedin. Snart insåg hon att hennes nya feminina look stärkte henne mentalt; hon mådde helt enkelt bättre.

– På torpet gick jag runt och var ganska elegant. Men jag gjorde det bara för mig. De enda som såg mig var ju korna i hagen intill.

Annons

Jag var ju från Dalarna, inte skulle jag se ut som ett sådant våp

Väl tillbaka i huvudstaden efter sommaren förkovrade hon sig i sin nya stil och investerade i färgglada vintageklänningar, korsetter och strumpebandshållare. Hennes vänner, som var vana vid att se henne i hästsvans, jeans och t-shirt, höjde först på ögonbrynen. Men när de insåg att hon hade slutat gråta välkomnade de omvandlingen.

Lektioner i burlesk

Senare samma år gick Malin på sin första burlesk-show på Södra Teatern i Stockholm. Direkt kände hon en längtan efter att själv stå på scen. Hon tog lektioner vid Burleskakademien och blev därefter handplockad till burlesktruppen The Amazing Knicker Kittens Burlesque Revue och började uppträda under namnet Miss Diamond.

Frälst av burlesken – som är en blandning av dans, striptease och teater – har hon sedan dess turnerat med sin trupp i Europa, vunnit pris på Burlesk-VM i Las Vegas och haft en slutsåld krogshow på Hamburger Börs.

I dag uppträder hon fortfarande och håller även klasser i burlesk-dans på Balettakademien och Studio Dancing Queen i Stockholm.

– Burlesken är otroligt kvinnobejakande och jag skulle gå så långt som att säga att den räddade mitt liv. Den gav mig min självkänsla tillbaka. När jag började för tio år sedan var jag över 30 år men kände för första gången att jag älskade min kropp.

Goda råd

Malin fortsatte att jobba som formgivare fram till 2012. Då var hon med att designa en ny bibel med gummiomslag som kom att vinna Svenska publishingpriset.

I samma veva gjorde hon sin första personliga intervju för livsstilsmagasinet Elle där hon berättade om hjärtesorgen som resulterat i hennes nya feminina yttre, vilket stärkt hennes inre. Efter publiceringen fick hon flera mejl från kvinnor i 40–50-årsåldern som ville ha hennes råd. Och på den vägen är det.

Annons

Sedan 2012 försörjer sig Malin i första hand på sina kurser, föreläsningar och dansklasser men extraknäcker även som konferencier och dj.

Burlesken är otroligt kvinnobejakande

– De som söker sig till mina klasser är ofta medelålders kvinnor som växte upp före internet och med en stark jantelag. Många av dem har dolt sina kurvor merparten av livet. Det är fantastiskt att kunna få en 50-årig kvinna som alltid har gömt sig i bylsiga tunikor att hitta sin kvinnlighet.

Rosa tofflor ur Malins samling
Tofflor för hemmabruk.

Samtidigt upplever Malin att det här med femininitet är ett minerat område. Det är inte politiskt korrekt att säga att kvinnor ska bära läppstift, klackskor och korsetter.

– Historiskt sett har femininitet kuvats för att männen inte ansågs kunna hantera den kvinnliga utstrålningen. Kvinnors fötter har dolts för att de var för erotiska och på 1700-talet förbjöd den brittiska regeringen läppstift för att det bedömdes kunna lura män in i äktenskap. I dag känner många kvinnor själva att om de visar sin kvinnlighet så är de antingen ett våp eller ett offer för patriarkatet.

Har du mött kritik för din stil?

– Jag har faktiskt fått ganska lite kritik och jag tror att det beror på att folk förstår att jag ser ut som jag gör för min egen skull, för att jag tycker att det är roligt och för att det får mig att må bra. Sedan säger jag inte att alla kvinnor ska se ut som jag, men om man gillar det här så ska det också vara okej.

Men orkar man piffa till sig med hårsprej, smink, klackar och åtsmitande kläder varje dag? Gör Malin det ens själv om hon bara ska vara hemma lägenheten? Inte alltid, medger hon. Men hon sover med sina papiljotter i håret och pärlor runt halsen. Och varje morgon tar hon på sig en enklare negligé och dricker sitt kaffe med ätbart guldglitter på.

Ätbart guld i kaffe
Kaffe med guldkant i form av ätbart glitter!

– Mitt syfte med min bok är inte att alla ska bli kopior av mig. Men jag tänker att den är ett smörgåsbord att plocka från. Någon kanske blir inspirerad till att använda läppstift ibland. En annan kanske köper sina första klackskor och testar hur det känns att gå i dem.

Annons

Får komplimanger

Malin byter om till en blommig vintageklänning, vita handskar och matchande hatt med flor. Vi tar hissen ner för fortsatt fotografering ute i parken. På gatan är det flera av de förbipasserandes blickar som dras till henne.

Jag har fått höra att jag borde tona ner min stil för att locka till mig fler män

– När jag går runt så här känner jag att jag omfamnar min feminina utstrålning och får vara mig själv. Då mår jag som bäst.

Bland de som ger henne komplimanger på stan brukar de flesta vara äldre kvinnor. Det är inte för karlarnas skull hon klär upp sig. På krogen kan hon till och med känna att männen undviker henne. De är inte vana vid att se kvinnor så propert men feminint klädda och blir därför rädda, tror hon.

Malin visar upp en leopardmönstrad klänning
I höst spelar Malin i Tolvskillings- operan på Folkoperan i Stockholm.

– Jag har fått höra att jag borde tona ner min stil för att locka till mig fler män. Men varför skulle jag göra det om det får mig att må sämre? Jag kanske måste åka till Sydeuropa eller USA för att hitta en gentleman som klarar av min stil, säger hon och tillägger:

– Samtidigt känner jag att jag har en mission här i Sverige: att locka fram den feminina utstrålningen i svenska kvinnor för deras egna välmåendes skull.

Malin berättar att många av de kvinnor som hon träffar säger att hon har gett dem livskraften tillbaka.

– Det är som att det fanns en mening med att jag skulle gå igenom min depression och min resa för att komma hit.

Så stärker du din kvinnliga utstrålning

Malins delar med sig av sina 5 bästa tips.

  1. Sov i pärlhalsband.
  2. Handla toapapper i högklackat (jag kan garantera att det aldrig varit så kul att handla toapapper tidigare).
  3. Drick ditt morgonkaffe ur guldkantade kaffekoppar och ät falukorven med silverbestick.
  4. Strö ätbart glitter i kaffet, på den trötta ostmackan och i champagnen.
  5. Kasta mysbrallan! Vill du känna dig som en uttöjd, smutsig mysbralla eller vill du känna dig som en exklusiv raritet? Inta fredagsmyset iklädd en tjusig negligé eller sidenmorgonrock i stället och testa hur det får dig att må.

Vad är burlesk?

Burlesk är en komedigenre och form av varietéunderhållning som uppstod i USA i slutet av 1800-talet (och har sina rötter i folklig italiensk 1600-talslitteratur).

Annons

Förutom humor – gärna på ett överdrivet sätt i form av satir – brukar det finnas ett inslag av avklädande – med fokus på striptease, där det handlar mer om hur avklädnaden går till än vad som visas upp.

Burlesk kan även ha inslag av lyx och glamour, med amerikanska Dita von Teese som ett av dagens stora namn. Men variationen inom genren är stor, och även clowner och akrobatik kan passera revy…

Konstformen hade sin storhetstid under 1930- och 1940-tal, men fick en nytändning i New York i slutet på 1990-talet och ett par år senare i Sverige.

Läs mer på www.burleskakademien.se.

Vem är Malin Ehlin?

  • Ålder: 43 år.
  • Bor: Etta på Södermalm i Stockholm.
  • Familj: Mamma och katten Romeo.
  • Jobbar som: Håller klasser i bland annat burleskdans och hur man går i högklackat samt föreläser om hur man hittar sin kvinnliga utstrålning.
  • Aktuell: Med boken How to feel fucking freaking fabulous – aktivera din woman power (Bladh by Bladh förlag) samt spelar i Tolvskillingsoperan på Folkoperan i Stockholm under hösten.
  • Intressen: Dans och böcker om hur hjärnan funkar.
  • Motto: ”I always dress for comfort – as in the comfort of knowing I’m not underdressed”.

Av Louise Fauvelle

Foto: Frida Ekman

Annons