Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Paulina hölls fången av sin dejt – och såldes till andra män

02 sep, 2020
author Lina Norman
Lina Norman
author Caroline Olovsson
Caroline Olovsson
Paulina Bengtsson sitter framför en dörrport och vilar hakan på sin slutna hand. Hon ser rakt in i kameran.
Paulina utsattes för fasansfulla övergrepp och drevs till självmordstankar av personen hon hade trott var mannen i hennes liv. Men när hon upptäckte att hon var gravid visste hon att det var dags att fly. I boken Utnyttjad, våldtagen och såld återger hon sin fruktansvärda historia och om den långa och svåra vägen tillbaka till ett normalt liv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hon gick in i dimman och blev kvar där i fyra månader.

– Det var bara så overkligt, säger Paulina Bengtsson, 41, dröjande. Jag paralyserades av chock och av skuldkänslor. Varför hade jag åkt dit? Varför hade jag inte fattat?

Jag skulle ju träffa kärleken, trodde jag.

Det har gått 19 år nu, sedan hon som 22-åring åkte för att möta mannen hon fått kontakt med på internet och som hon hoppades var den hon väntat på, hennes drömprins.

– Jag var förväntansfull, fortsätter Paulina, när hon tänker tillbaka. Jag skulle ju träffa kärleken, trodde jag. Jag hamnade i chock när det redan första dagen blev något helt annat.

En mardröm

Det som hände Paulina var att den där dejten för 19 år sedan nästan omedelbart förvandlades till en mardröm. Redan vid den inledande träffen tvingades Paulina att ha sex med en annan man. Och under månaderna som följde såldes hon till sammanlagt fjorton olika män.

– Ibland känns det som om det har gått jättelång tid, konstaterar Paulina. Men ibland känns det också väldigt nära. Vissa grejer minns jag tydligare än andra.

Hon tystnar ett ögonblick innan hon fortsätter:

Paulinas händer i närbild. Hon har en vit stickad tröja och runt ena handleden bär hon ett armband med pärlor som stavar ut "Novahuset".
Paulina grundade Novahuset 2008 med hoppet om att det hemska hon varit med om kunde vändas till något bra och meningsfullt . Namnet har sin grund i ”Nova”, som betyder ny stjärna, och är en symbol för hopp och en ny början.

– Vissa övergrepp ... vissa rum ... vissa lägenheter – hur det sett ut. Och så den här hjälplösheten. Jag var så utsatt. En gång var de sju personer, och ingen ville mig väl. Sådant kan kännas som för bara några år sedan.

Jag hade bestämt mig för att inte leva mer. Jag såg ingen annan utväg.

Då och då deltog mannen – som hon hade hoppats skulle vara hennes prins – i övergreppen, ibland tittade han på. Och Paulina var fast i hans grepp. Hon beskriver honom som manipulativ och kontrollerande, men det hände även att han bad om förlåtelse. Samtidigt hindrade skuldkänslorna Paulina från att berätta för någon om vad som pågick. Det som till slut räddade henne var att hon blev gravid med sin i dag 18-åriga dotter.

Annons

– Utan Vhilja hade jag inte funnits, säger Paulina utan omsvep.

– Hon är orsaken till att jag orkade kämpa vidare. Jag hade bestämt mig för att inte leva mer. Jag såg ingen annan utväg. Men hon gav mig kraften att bryta mig loss.

Avtjänat straff

Sedan en tid tillbaka har mannen som gjorde Paulinas liv till ett helvete avtjänat det fjorton år långa fängelsestraff han dömdes till. Men Paulina låter inte den vetskapen skrämma henne.

– Jag känner mig lugn. Han ska inte få hindra mig från att leva. Men han har inte heller gjort något försök till kontakt. Visst finns det saker jag skulle vilja fråga honom. Men jag vet att jag aldrig kommer att få svar.

Se också: Varför slår män kvinnor?

Experten: Därför slår män kvinnorBrand logo
Experten: Därför slår män kvinnor

I dag känner Paulina att hon äntligen har det liv hon alltid drömt om. Hon bor tillsammans med sin man, två döttrar och två bonusbarn i ett hus på landet med hästar.

– Och så har jag fått det där lugnet inom mig som jag har saknat. Jag känner trygghet, kärlek och tillit som jag för bara några år sedan inte trodde var möjligt. Jag har lärt känna mig själv och en dålig dag vet jag vad jag behöver.

Paulina Bengtsson och Jessika Devert sitter bredvid varandra utomhus på en stentrappa. De ser in i kameran med allvarsamma leenden.
Tillsammans med journalisten Jessika Devert har Paulina skrivit boken Utnyttjad, våldtagen och såld – en sann historia, som kommer ut den 10 september 2020.

Skriver bok om traumat

För några år sedan intervjuades Paulina av journalisten Jessika Devert och det är tillsammans med henne som hon nu skrivit boken Utnyttjad, våldtagen och såld – en sann historia. I boken berättar Paulina om de hemska månaderna i fångenskap och läkandet efteråt.

Min dotter gav mig kraften att bryta mig loss

– Jag har velat skriva en bok ända sedan allt hände, men det blev aldrig av. Dels har jag varit engagerad i andra projekt, och så kände jag att jag behövde hjälp med att skriva den.

Annons

Boken släpps den 10 september. Det har varit en process med många intervjuer om alla de tankar, känslor och händelser Paulina gått igenom.

– Jag har ju pratat om det som hänt mig massor av gånger, och jag arbetar med andra som blivit utsatta för liknande saker, så jag trodde att jag hade full koll på hur det skulle kännas.

Ändå har det varit oväntat jobbigt att dyka ner till botten av minnena och återupptäcka allt det hon förträngt. Mardrömmar och känslor som Paulina inte ens visste att hon burit på har bubblat upp till ytan och hon är tacksam över sitt hem utanför stan, där hon kan söka frid. Men att skriva boken har också gett mycket kraft.

– När jag ser tillbaka på hur mycket hemskheter jag faktiskt gått igenom och tagit mig ut ur, så känner jag mig stolt. Och när man läser igenom det jag skriver inser man verkligen att nej, jag hade verkligen inte kunnat göra något åt min situation. Jag hade ingen möjlighet att ta mig därifrån.

Jag vill skingra myterna och sprida kunskap om att det kan hända vem som helst.

– Så här i efterhand är jag glad över att det gick så lång tid mellan det som hände och bokprojektet, för det har varit påfrestande och upprivande att djupdyka i alla gamla dokument. Jag känner mig i grunden stabil nu, och det har varit nödvändigt.

Boken hoppas Paulina ska ge hopp och stöd åt andra, för även om den börjar mörkt känner Paulina att hon tagit sig ut på andra sidan. Dessutom vill hon utmana bilden av vem det är som blir utsatt för sexuella övergrepp.

– Jag vill skingra myterna och sprida kunskap om att det kan hända vem som helst. Jag är en helt vanlig tjej från en bra familj. Jag råkade bara stöta på fel kille. Men viktigast för mig är nog hoppet. Det behöver inte vara slut bara för att man varit med om hemska saker.

Skiten har fått en mening

Boken är inte Paulinas enda insats i arbetet mot sexuella övergrepp. 2008 grundade Paulina Novahuset, en organisation som arbetar mot sexuellt våld, både genom att ge stöd till offer och genom att föreläsa både för skolor, föräldrar, polisen och andra verksamheter.

Annons

– Novahuset har vuxit så mycket på sistone. Nu är vi sju anställda och vi har massvis av volontärer. Det känns som om skiten jag gick igenom har fått en mening.

På frågan om det inte är tärande att fortsätta arbeta med sexuella övergrepp svarar Paulina att hennes egna upplevelser tvärtom gör henne särskilt väl lämpad.

– Även om inte alla känner precis likadant efter ett övergrepp så finns nästan alltid känslorna av skuld och skam där till en början. Insikten att det inte alls är ens eget fel är så skön. Det är fint att kunna vara personen som säger ”det var inte ditt fel”. Och eftersom jag varit med om så grova saker själv så kan jag lyssna. Jag blir inte särskilt chockad.

En vårdande mamma till de stödsökande

Sedan Paulina påbörjade sitt arbete mot sexuella övergrepp har hon nominerats för och tilldelats en hel del priser.

– Jag minns inte exakt hur många det är, men 2019 så vann jag Stora mammapriset på Mammagalan, och det känns som det största. ”Mamma” betyder allt för mig. Dels för att jag känner mig som en mamma till de stödsökande som inte alltid får hjälp hemifrån, men också till mina egna barn. Det var ju att bli mamma som fick mig att kämpa. Så att få ett pris som just mamma värmer hjärtat lite extra.

I samband med boken har Paulina startat ett eget företag för att i framtiden föreläsa på egen hand. Men även med boken och det egna företaget kommer Paulina nog alltid att vara engagerad i Novahuset, som hon beskriver som sitt tredje barn. I framtiden drömmer hon dessutom om att upprätta ett boende för utsatta där de får bo nära djur, natur, och det som Paulina kallar "goda i livet". Utöver bra medicinsk hjälp från läkare vill hon kunna erbjuda duktiga yogainstruktörer och sådant som läker själen.

Annons

– Så här i coronatider har vi inte kunnat ta emot folk i våra lokaler som vi brukar, samtidigt som trycket har ökat. Då har vi gått promenader istället och det händer att jag tar med en stödsökande till stallet. Jag märker det så tydligt – vi mår bra av djur.

Samtal och stöd

Novahuset – som finns i Linköping och Östergötland – är en ideell förening som arbetar mot sexuellt våld och erbjuder stöd till den som blivit utsatt för ett sexuellt över-grepp. Till Novahuset kan man vända sig om man behöver någon att prata med – det finns en stöd-chatt och en mejljour. Det finns även möjlighet att boka tid för stödsamtal samt att få hjälp vid en polisanmälan eller stöttning vid läkarbesök. Mer info hittar du på www.novahuset.com.

På omslaget till boken "utnyttjad, våldtagen och såld– en sann historia" står Paulina ensam i skogen. Ett gammalt fotografi visare henne sittandes bredvid sin förövare. Hans ansikte har blivit överstruket.
Paulina hoppas att boken kommer kunna ge hopp och lärdom, både till personer som själva blivit utsatta för sexuellt våld och till de som arbetar med att hjälpa andra.

Omarbetat av: Caroline Olovsson

Annons