Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Livet efter skilsmässa Föräldraskap

Owe: Varför respekterade jag inte mina föräldrar?

29 aug, 2024
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
Man med glasögon tittar in i kameran
Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
Owe saknar sin mor och far. Nu ångrar han alla gånger han var dum mot dem. Och undrar varför hans egna barn har betett sig illa mot honom.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!Brand logo
Se också: 7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!

När man är barn förstår man inte hur bra man har det. Nu när mina underbara föräldrar är döda ångrar jag allt dumt jag sagt och gjort. Varför var jag så dum och elak mot dem?

Jag skyller på oförstånd. Jag tyckte att de var gamla och förbrukade. Det var nästan så att jag föraktade dem för att de inte hade några ambitioner eller krav på tillvaron, för att de inte ville nå högre i livet.

Farsan var nöjd med sitt kneg och målade på sin fritid. Varför satsade han inte på konsten? Det var väl för att ingen trodde på målarkluddar då.

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Mamma var glad åt att vara hemmafru, laga mat, baka, städa och snyta ungar. Hon var nöjd. Hur kunde hon vara det, undrade jag.

Mina barn kommer inte få ärva något

Jag skulle åka ut i världen, göra revolution och bli något. Diplomat eller politiker. Så blev det inte. Jag blev far tidigt.

En galen tjej med dåliga betyg drog ner mig och jag måste börja knega. Det blev inget med studierna. Jag blev varken rik eller berömd. Jag blev en knegare med dålig lön och småbarn.

Annons

Det var inte så jag hade tänkt mig mitt liv. Jag var besviken som bara den, men var ändå rakryggad och tog mitt ansvar för att jag varit tung i baken.

Jag blev en medelmåtta och hankade mig fram med hjälp av far och mor. De fick ärva och köpte nytt hus och ny bil och skaffade sig ett bra liv.

Nu är det jag som har fått ärva dem. Jag är pensionär, har ett fint hus och tycker om att odla precis som de gjorde.

Men jag tänker på att jag var elak mot far och mor. Det ångrar jag nu. Jag fattade inte att jag skulle få ärva en dag. Jag skulle haft tålamod, men det har man inte när man är ung.

Då ska man ha allt på en gång. Tyvärr tänker jag inte lämna något till mina barn. De har tagit avstånd från mig för längesen.

Mina barn accepterade inte en far utan fina titlar och pengar. Det blir inte ett öre till dem. Falskhet är värre än att ifrågasätta sina föräldrar, tycker jag.

Jag umgicks i alla fall med mina päron tills de vek runt hörnet. Jag hjälpte dem och visade hyfs. Ungdomen i dag spyr bara ur sig nedvärderande ord. Sådant har man svårt att förlåta. Jag har ändå gjort så gott jag har kunnat som förälder.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons