Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Orolig för barnens skärmtid i jul? Expertens 4 knep för att minska den

17 dec, 2024
author Ola Brising
Ola Brising
Mamma, pappa och barn, glada i tomteluvor och renhorn tar en selfie. Pappan håller ett paket och granen syns i bakgrunden
Foto: Drazen Zigic/Shutterstock/TT
Hela sju av tio svenskar störs av att andra använder skärmen för mycket under ledigheten. Anett Sundqvist, professor i psykologi, tipsar om hur du kan tänka för att sluta dumscrolla – och om bra sätt att använda mobilen när du umgås med familjen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 tips på hur du varvar ner under julenBrand logo
Se också: 5 tips på hur du varvar ner under julen

Under våren 2024 genomförde Tele2 en Sifoundersökning med personer med barn på 2–18 år i hushållet. Sju av tio var irriterade på att någon i familjen använde skärmen vid tillfällen de inte tyckte att den skulle användas. I var tredje familj var skärmtiden den största källan till familjekonflikter under ledigheten.

Samtidigt upplevde många att digitala skärmar bidrog till en bättre semester. Åtta av tio svenskar tyckte att digitala enheter, som mobiltelefoner och surfplattor, hjälpte dem att slappna av under ledigheten. Många tyckte de var hjälpmedel för familjen att umgås och hitta på saker tillsammans.

Skärmberoendet påverkar relationer

Anett Sundqvist, professor i psykologi vid Linköpings universitet, är en av forskarna bakom den svenska långtidsstudien Att växa upp i en digital värld, vilken visar att digitala mediers påverkan på små barns beteende, språk och minne inte bara är knutet till skärmtid. Även hur föräldrarna använder sina mobiler har en stor inverkan.

– Digitala medier är utformade för att fånga vår uppmärksamhet och skapa ett beroende. Du får hela tiden någonting du är intresserad av eller något nytt om du dumscrollar, något som tangerar det du intresserat dig för tidigare, förklarar Anett.

Pappa och två barn ser sura ut i en vit soffa, alla har en mobil i handen. I bakgrunden syns en klädd gran
Det blir ingen jättekul jul om alla sitter med en mobil i handen... Foto: Shutterstock/TT

Så är algoritmerna är uppbyggda. Därför måste man själv aktivt ta ett beslut om att dra ner på scrollandet, precis på samma sätt som att man måste ta ett beslut om att dra ner på sitt spelande om man är spelberoende eller på mat om man vill gå ner i vikt. Hon fortsätter:

Annons

– Digitala medier är utformade för att vi ska njuta av dem. Så det är inget roligt beslut att bestämma sig för att lägga undan sin skärm.

Dra ner på onödig skärmtid – så gör du

● Bestäm dig för att lägga mobilen på laddning en viss tid när du kommer hem från jobbet och att inte ta upp den igen på en viss utsatt tid, exempelvis två timmar.

● Använd en vanlig väckarklocka, lägg bort mobilen och ha den inte i sovrummet nära till hands när du ska sova.

● Stäng av notisfunktionen för sociala medier och nyhetsmedier så att det inte hela tiden blippar och piper och du drar din uppmärksamhet dit.

● I en smartphone kan du se hur mycket tid du lagt framför skärmen varje dag. Blir du medveten om vad du gör är det lättare att ändra på. Ofta sker det automatiskt, utan att man tänker på det, att man tar upp telefonen. Alla gånger vi tar upp mobilen för att kolla något snabbt stjäl det vår uppmärksamhet från människorna i vår närhet.

Anett berättar att det finns massvis med forskning kring technoference, alltså teknik som stör. Där tittar man både på föräldrars relationer till sina barn, romantiska relationer och övergripande på hur familjer mår och har det tillsammans. Hon menar att skärmberoende är en ny företeelse och därför något vi har svårt att hantera:

– Tänk på hur det var med cigaretter på 50-talet. Det var coolt att röka. Man gjorde det när som helst, var som helst och hur som helst, om man satt på flyget eller på ett sjukhus. Och att ständigt ha en skärm uppkopplad är väldigt nytt. För tio år sedan var det många platser där man inte hade bra uppkoppling. Nu har man det överallt, och konstant.

Porträtt av ljushårig kvinna i mossgrön blus
Anett Sundqvist, professor i psykologi vid Linköpings universitet, gör skillnad på bra och dåligt mobil­scrollande. Foto: Privat

Hon fortsätter:

– Sedan är det stor skillnad jämfört med cigaretter eller alkohol. Vad gäller det kan man bestämma sig för att nej, jag ska inte använda det mer. Med mobilen kan du inte göra det, för du behöver den hela tiden, måste ha ditt BankID och allt annat du sköter via den. Däremot behöver du inte dumscrolla hela kvällarna.

Annons

Mobilen inte bara dålig

I Sifoundersökningen ville nästan hälften av svenskarna begränsa familjens skärmtid, men de hade svårt att veta hur de skulle gå till väga. Hela 84 procent kände att de kunde fastna i slöscrollande längre än vad de ville. Anett berättar hur hon satt på ett kafé nyligen och iakttog ett par barnfamiljer som fikade:

– Jag tror föräldrarna tänkte: ”Nu har vi kvalitetstid och fikar med våra barn”, men de tog upp sina mobiler flera gånger varje minut för att kolla olika saker. Självklart stör sådant interaktionen vi har med andra människor här och nu. Problemet är att vi tror att vi kan kolla lite på mobilen samtidigt som vi har vår uppmärksamhet någon annanstans, men så fungerar inte våra hjärnor.

En äldre man utklädd till tomte sitter med mobil i handen. I bakgrunden syns en gran och många inslagna paket med röda band
Till och med tomten kan behöva använda mobilen. Tricket är bara att inte göra det för mycket. Foto: Shutterstock/TT

Hon är noga med att påpeka att det samtidigt kan vara ett suveränt medium, till exempel för att barnen ska kunna hålla kontakt på distans via videosamtal med mormor och morfar som bor någon annanstans. Och vad gäller att använda mobilen till interaktion har man inte sett några negativa effekter.

– Problemen uppstår när man låser in sig i sin egen bubbla. Det är därför jag pratar om att det är bra att sitta tillsammans med barnen när de ska titta på något, för att kunna prata om det man ser och hjälpa dem förstå, översätta det till vår tredimensionella verklighet.

Bli mer medveten om hur du använder telefonen

Inför årets julfirande har hon flera tips på hur man kan tänka för att undvika onödig irritation och konflikter relaterade till skärmtid:

Annons

– Klart det kan finnas saker även på julafton man vill använda mobilen till, kanske ta fram julevangeliet för att läsa det, eller man kanske ska lägga pussel och vill veta något om Rio de Janeiro. Mobilen kan tillföra i det sociala sammanhanget, men att bara sitta och scrolla, slentrian-titta och visa roliga klipp för varandra kanske inte tillför så mycket till julfirandet.

Tips för ett sunt skärmanvändande

● Kom överens om en digital mediaplan i familjen. Så här vill vi umgås i vår familj över jul och de här sakerna ska både mamma, pappa och barn försöka jobba på. För det handlar inte bara om barnen, och inte bara om de vuxna, utan om hela familjen.

● Om ni i vanliga fall sitter uppslukade av var sin mobil på julafton, försök att planera in annat, till exempel: ”Vid den här tiden ska vi spela spel.” Man kan ersätta scrolltid med något annat. Särskilt under en övergångsperiod, när vi är vana att vara uppslukade av våra mobiler är det bra att ha en snuttefilt att hänga upp det på för att bryta beteendet.

● Glöm inte vad mobilen kan tillföra på julafton. Ni kan ha zoomsamtal med släktingar som bor långt bort. Om mor- eller farföräldrarna till barnen inte är med, eller om någon av barnens föräldrar firar på annat håll, kan det vara jätteviktigt för barnen att ha videosamtal med dem på julafton för att upprätthålla kontakten.

Enligt Anett är det viktigt att göra sig medveten om hur man använder mobilen. Du måste själv fundera på hur du kan begränsa ditt beroende på ett sätt som känns bra och fungerar. Hon brukar råda vuxna att använda sina telefoner högljutt om de måste använda dem när de är med sina barn:

– Dels är det viktigt att samtala med barnen och förklara vad man gör. De lär sig av interaktioner när föräldrarna pratar med dem. Den andra fördelen med att använda mobiltelefonen högljutt är att man själv blir medveten om sitt slentriananvändande när man för sjunde gången säger: ”Mamma ska bara kolla om hon har fått någon e-post”. Då kanske man förstår att man inte behöver kolla på mobilen riktigt så ofta som man gör.

På ett bord står en svartbrun låda som det står Mobiler på, två mobiltelefoner står i facken som finns i lådan
En mobillåda att parkera mobilen i är ett bra hjälpmedel som är tydligt för alla åldrar. Foto: TT

Samtidigt erkänner hon:

– Mina vuxna barn brukar säga till mig att använda telefonen högljutt när jag dumscrollar, för jag gör såklart också det alldeles för ofta utan att tänka på det.

Annons