Så slipper du stressen i jul – psykologen ger sina bästa tips
Trots att vi lever i ett av världens mest jämställda länder är svenska kvinnor fortfarande julens projektledare. Det är oftast kvinnor som julpyntar hemma, köper och slår in julklappar och städar fint i hemmet inför högtiden.
Julsysslor där kvinnan tar huvudansvaret
- Julklappsinslagning
- Julklappshandel
- Julstädning
- Planering av julfirande
- Julmatlagning
Källa: Undersökning från Amazon Sverige
– Vi ser att många kvinnor axlar en stor del av arbetet, vilket påverkar deras välmående. För att komma närmre julfirandet vi innerst inne längtar efter, ett där julefrid och gemenskap står i fokus, behöver vi blicka inåt och lyssna utåt, säger Katarina Blom, legitimerad psykolog med fokus på lycka och relationer, i ett pressmeddelande.
Hon menar att familjen ska bli bättre på att sitta ner och samtala: Vad behöver vi egentligen för att skapa julefrid tillsammans?”
Många planerar att delta i mer än ett julfirande, och här kan julfiranden
med partners släkt och familj vara en källa till stress för många kvinnor. De vanligaste orosmomenten
är resande och logistik, en känsla av att behöva prestera eller imponera och personlighetskrockar inom familjen, visar en undersökning av YouGov på uppdrag av Amazon Sverige.
– Dubbla firanden kan vara utmanande. Här gäller det att planera och kommunicera med sina medfirare: hur vill vi ha det i år? Hur hjälps vi åt? Men det är också viktigt att se till sig själv: vad behöver du under julen för att må bra? Ju mer av det praktiska ni kan förbereda tillsammans i tid, desto mer kan du faktiskt njuta av julen när den väl kommer, säger Katarina Blom.
Tips från psykologen Katarina Blom för en stressfri jul
· Börja i god tid. Allt som kan göras i förväg, gör i förväg: Packa väskor, köp julklappar, laga mat som kan frysas in och fördela uppgifter jämställt för att undvika att stressa in i julen.
· Stresshantering: Skriv ner vad som stressar och be din partner göra samma sak. Jämför listorna, och prata igenom punkterna: vad av stressen kan lösas praktiskt genom problemlösning, var behöver vi sänka förväntningar och krav? Och hur är arbetsfördelningen fördelad? Vem gör vad och när? Skriv en tidslinje, där det tydligt syns vem som ansvarar för vad.
· Ta pauser: Att sätta gränser på förhand för hur länge man ses och ta korta pauser för sig själv kan hjälpa den som upplever social stress eller känner stort ansvar för stämningen.
· Återhämtning: Julen aktiverar alla sinnen. Använd julens sinnesintryck för att sakta ner tiden och öka närvaron. Låt dig uppslukas av smaker, dofter och ljus som hjälper dig att vara närvarande och öka din julefrid.