Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Livet efter skilsmässa Föräldraskap

Marie: Min man har plötsligt blivit så elak

15 aug, 2024
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
Kvinna ser fundersam ut och man har ansiktet i händerna och verkar ledsen.
Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
Marie känner inte längre igen sin man. Han får utbrott och är så otrevlig.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Experten: Är du offer för ekonomiskt våld?Brand logo
Se också: Experten: Är du offer för ekonomiskt våld?

Min man har under hela sin uppväxt levt i skuggan av en mycket dominant och påfrestande pappa.

Erik styrde både i hemmet och på sitt arbete och var inte van vid att någon sa emot honom. Allra minst hans son och därför var det ofta jag som fick ta de strider som inte gick att undvika.

Problemet var inte bara att Erik var dominant utan att han ofta fick utbrott och kunde svara hur elakt som helst utan större anledning.

Vi gick alla på tå för att inte provocera hans humör. Min svärmor måste ha haft ett fruktansvärt liv.

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Hon försökte alltid släta över när Erik uppfört sig illa och var hela tiden rädd att säga fel sak. Anders och jag tyckte väldigt synd om henne.

Min man stod alltid på sin mammas sida och tröstade henne när Erik varit elak eller haft ett av sina utbrott. Därför hade jag aldrig trott att han själv en dag skulle börja uppföra sig på samma sätt.

Aggressivt utbrott

Svärföräldrarna är döda sedan flera år och Anders har haft svårt att vänja sig vid att de inte längre finns. Efter att hans pappa gick bort började han sakta känna sig fri, men samtidigt hände även något annat.

Barnen hade varit hemma hos oss på middag med sina respektive en söndag och det hade varit väldigt trevligt. Men så började Linnea strida lite med sin pappa om något de inte var överens om och plötsligt tog Anders ton och fick ett utbrott som påminde mycket om min svärfars.

Annons

Vi blev alla chockade över det som hände och jag tror nog att även Anders själv blev förvånad. Det slutade i alla fall med att barnen med sällskap snabbt försvann och dagen därpå ringde både Linnea och Martin för att höra att allt var okej hemma.

– Han lät ju precis som farfar, sa vår dotter. Han hatade ju när farfar höll på så där så varför sätter han själv igång nu?

Plötsligt var det som att jag levde med min svärfar i stället, men skillnaden var att jag inte är som svärmor och jamsar med. I stället svarade jag emot och då blev Anders tokig. Tidigare bråkade vi aldrig, nu bråkar vi allt oftare.

Anders förändrade humör har tråkigt nog också lett till att våra barn inte längre vill komma till oss och ursäkterna avlöser varandra när jag frågar dem.

Jag har pratat med Anders om det här och i de stunderna förstår han och ber om ursäkt.

Sedan går det någon vecka och så gör han samma sak igen. Helt okontrollerat.

Hans numera korta stubin klär honom inte alls och jag vill inte leva med en person som håller på så här. Ibland går jag bara och väntar på nästa utbrott och det mår jag verkligen inte bra av.

Trots att jag älskar min man känns det som att jag lever med en främling. Vad ska jag göra när jag inte står ut med att han blir allt mer lik sin far?

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons