Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Heidi Andersson och Björn Ferry firar jul på traditionellt vis – hittade granen i somras

16 dec, 2024
author Maria Torshall
Maria Torshall
Foto: TT/Privat
Doften av julgran och pepparkaksbak fyller huset redan vid advent.
Men viktigast av allt är tiden.
Heidi Andersson tar ledigt hela december och njuter av tid med barnen och av att bara vara hemma.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 tips på hållbara presenterBrand logo
Se också: 5 tips på hållbara presenter

Hösten rusade på med föredrag, moderatorsuppdrag och inspelningar med många resdagar. Och så skogsröjning på den egna skogsfastigheten på det. Så när decembermörkret lägrade sig över Storuman tog Heidi Andersson ledigt – inte bara för jul, utan hela månaden, från första advent och in på det nya året. För barnen, för att landa inför julen och hinna förbereda – och i ärlighetens namn också för att det passar bra för henne att vara ledig när maken Björn Ferry har sin mest hektiska period. Tiden fram till jul är lika viktig som julen själv, och innehåller en rad traditioner.

– Jag tycker att jag lever så intensivt resten av året, så det finns en poäng med att ha en period med fokus på att vara hemmavid, och det passar bra runt julen, säger Heidi.

Heidi Andersson tillsammans med sin son Foto: Privat

Första prioritet är alltid julgranen – tätt följd av pepparkaksbaket. Båda sprider doft och stämning redan runt första advent.

– Julgranen är väldigt viktig. Jag tycker det är väldigt roligt med julgranar och lägger mycket tid på att hitta rätt.

Familjen har egen skog, men det är i huvudsak tallmarker.

– Granarna växer i dikena vid vägen, i hyggeskanterna eller på lejderna, ängarna. Men farsan och mina farbröder tillhör den gamla stammen av manuella timmerhuggare så jag är inte ensam om att hålla koll på de fina granarna.

Pepparkaksbygge hos familjen Andersson Ferry. Foto: Heidi Andersson

Granskott till drinken

Heidi tittar på granar i dikeskanterna med sina julgransögon redan under sommaren för att hinna först när det är dags att ta in granen.

Annons

– Om inte farsan hinner ta den före mig, säger Heidi med ett skratt. Ibland har vi ju koll på samma gran.

– Målet är att få in den tidigt, och ta hand om den rätt så att den inte dör och barrar, utan sätter skott, säger Heidi.

Då kan granens skott nämligen bli till gransirap, en viktig ingrediens i den exklusiva drinken Ensamheten, uppkallad efter byn som Heidis familj kommer ifrån.

Så gör du drinken Ensamheten


Fyll en flaska röd Martini med 20 gram kaffebönor som får stå och dra/infusera med Martinin upp till 24 timmar, sila av bönorna.

Drinken består av:

50 ml Hernö Gin Nave Strength.

20 ml röd Martini som infuserats med kaffebönor.

20 ml Gransirap (Gran Zirup finns på Systembolaget om du inte, som Anderssons har egna granskott.)

Rör ihop ingredienserna, häll över i ett glas med några istärningar. Njut!

Förra julen kom Dante, som då var tolv år, på att han skulle sälja granar på julmarknader och till grannskapet. Det blev mycket skidåkande för att se ut lämpliga granar att sälja på marknader och på beställning.

– Jag supportar företagsamheten helt och fullt, säger Heidi, som själv startade företag som 19-åring. Han åkte skidor och leta granarna i vår egen skog, och jag fick ibland hjälpa honom att få hem dem. Och så använde han lastcykel till hemleveranser. Han fick behålla pengarna, det ingick i dealen.

Ett annorlunda pepparkakshus i form av båt med fiskelinor och fiskar.
Dante stod för designen av pepparkakshuset i form av en båt med fiskelinor och fiskar. Foto: Heidi Andersson

Den andra viktiga jultraditionen är pepparkakshuset. Det bakas och byggs också redan vid första advent.

– Vi har som tradition att bygga ett pepparkakshus tidigt. Det doftar gott och man kommer i stämning direkt.

Pepparkakshusets design ritas av Dante. Heidi tar över konstruktionen och ser till att bygget håller ihop och helst inte har för många lösa delar.

Annons

– Är det för mycket som är löst så äter Björn upp det direkt!

Förra julen blev det en båt med fiskelinor och fiskar. Tidigare har byggena varit olika typer av slott, borgar, en tomtekåta med utedass och tomtens släde med renar.

– Då var det snabbt inga renar kvar – och släden såg rätt eländig ut. Vi är verkligen inga proffs på pepparkakshus, men de är en rolig tradition.

Hela släkten samlas för att göra julkorv tillsammans, här är det Heidis kusin Fia och hennes man Niklas som stoppar korv. Foto: Heidi Andersson

Hela familjen Andersson-Ferry firar midvinterblot med korv

Pepparkaksbygget hinner aldrig bli gammalt och dammigt hemma hos familjen Andersson-Ferry.

– Det har vi ätit upp innan julafton!

Innan det kommer så långt har familjen och hela släkten, också hunnit med att göra julkorv och fira midvinterblot – och baka tunnbröd.

Julkorven görs enligt ett gammalt recept och tillagningen är ett projekt med hela släkten inblandad som Heidi burkar styra upp. Då kan de vara uppåt 30 personer med alla barn inräknade, som delar upp sig i arbetslag och bearbetar fettet från egna slaktade får och skjutna älgar, kokar smeten på blod, mjöl, mjölk och salt, fyller fjälster med korvsmeten och kokar korven.

Hela familjen runt bordet.
Julkorven äts samma dag som det lagas. Heidi Andersson

– Det är en stor dag när alla som kan är med och vi gör många, många meter korv. Vi hinner ofta träna tillsammans innan korvkoket.

Annons

De är ju inte en släkt av världsmästare i armbrytning inte för inte. Bland korvstopparna och firarna av midvinterblot ingår även Heidis kusin Fia Reisek, också hon från byn Ensamheten, som faktiskt är regerande världsmästare i armbrytning, och hennes man Niklas.

Björn Ferry i rött fökläde kavar tunnbröd.
Björn Ferry i färd med att kavla ut tunnbrödet. Heidi Andersson

Mer utflykter än pyssel

Korven äts samma dag, tillsammans med lingon och smör, som får smälta ner i de snittade korvarna. Till det dricks julöl eller julmust.

Tunnbrödsbaket är ett annat heldagsprojekt för hela släkten.

Heidi är estetiskt lagd och skulle kunnat lägga tid på kransar och pynt – men hon tar sig inte den tiden, hon vill hellre hinna röra på sig, träna och vara ute med barnen under de få ljusa timmarna på dygnet. Och göra utflykter till skogstorpet med barnen, ofta tillsammans med kusiner och kompisar, där de sover över i sovsäckar.

– Det är inte så mycket pyssel som utflykter – bara på med skidor och ut. Vi har väldigt mörkt i december, det blir skymning nästan direkt, så det är viktigt att komma ut. Det är mycket aktivitet och inte så mycket inte smällkarameller.

Lagat patronbälte var Heidis julklapp till mamma förra året.
Att laga älskade saker och ge dem nytt liv är uppskattade julklappar. Här är patronbältet som Heidi lagade åt sin mamma till förra julen. Heidi Andersson

Men egna julklappar hinner de med att fixa. Ofta handlar det om att laga och ge älskade saker nytt liv – eller ge bort presentkort på allt från städning av en dator till äventyr och upplevelser, som fiske, jakt eller en toppbestigning.

Annons

– Till förra julen hade jag lagat mammas patronbälte i skinn med sentråd, berättar Heidi. Och Dantes favorit är att baka julgodis och ge bort.

Heidis mamma står för det mesta av julens mat, bak och godis, men Heidi bakar gärna saffransbutterkaka – och det är hon som ser till att julbordet har en kravmärkt julskinka. Om fiskelyckan var med dem när de pilkat så gravar hon gärna egen fisk.

Heidi med yngsta sonen i en bärsele på ryggen.
Tiden för barnen och för att komma ut under de få timmarna med dagsljus är viktigare än det mesta för Heidi. Privat.

– Vi brukar fira julafton med Björns föräldrar och mina, och de syskon som är hemma. Då delar vi upp vem som tar med vad av julmaten. Det viktigaste är inte vad som finns på bordet utan vilka människor som är där.Men hon har några favoriter som måste vara med:

– Rödbetssallad. Och sill tycker jag väldigt mycket om, men inte i rödsbetssalladen. Och
Västerbottenost och hårdbrödmackor.

– Jag skulle egentligen inte alls behöva ha julskinka, men doppa bröd i gryta gör man ju bara då. Och så vill jag ha julmust till.●



Annons