Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

GVFÖ-experterna: Det här är viktigaste komponenten i en relation

02 okt, 2024
author Frida Funemyr
Frida Funemyr
Experterna i Gift vid första ögonkastet och ett skrattande par.
Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT, Shutterstock/TT
I år möter vi två nya experter i SVT:s Gift vid första ögonkastet: Sexualrådgivaren Delphine Cartier och matchmakern Lemarc Thomas. Här tipsar de om hur man får relationen att hålla och hur man bäst lär känna en ny partner.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 7 onödiga saker som kan sabba ditt förhållandeBrand logo
Se också: 7 onödiga saker som kan sabba ditt förhållande

SVT:s långkörare Gift vid första ögonkastet kommer nu med sin elfte säsong - denna gång utspelar sig kärleksrealityn på vintern. Årets deltagare är Nicklas, Andreas, Elsa, Hector, Adam, Selma, Magnus och Ninni.

3 kärleksråd från experterna i Gift vid första ögonkastet

Vad är de viktigaste komponenterna för att få en relation att funka?

– Jag ser det ur ett bredare perspektiv, inte bara när det gäller sex. För mig är en av de viktigaste komponenterna att vara en stark individ i mig själv, och samtidigt vara öppen och tacksam över att möta en annan sådan person för att tillsammans skapa en relation. Det jag menar är att båda parter behöver acceptera och respektera att de är två olika individer som tillsammans bildar ett team. Det handlar om att inte tappa bort sig själv eller den andra, utan att ständigt påminna sig om att relationen består av två människor med egna behov och styrkor, säger Delphine Cartier och fortsätter:

– På en mer konkret nivå är det också viktigt att dela liknande värderingar, livssyn och livsstil. De här sakerna skapar en grundläggande förståelse och riktning i relationen. Och sedan, något som man ofta tjatar om men som är så fundamentalt, är kommunikation. Det handlar inte bara om att prata, utan om att hitta ett gemensamt språk som fungerar för just er två. Varje relation har sitt eget unika sätt att kommunicera på, och det gäller att tillsammans utveckla det språket så att båda känner sig sedda, hörda och förstådda.

Annons

Lermarc lyfter vikten av att känna sina egna behov.

– Min teori är att vi måste vara medvetna om vad våra kärleksbehov är, hur vi ska ta hand om dem, och hitta partners som kan och vill möta dessa kärleksbehov utan att lämna över ansvaret för våra behov till vår partner, säger han.

Ett par håller händerna över bordet på en restaurang.
Var närvarande och lyssna på din partner. Shutterstock/TT

Vilka är era bästa tips för att lära känna en ny partner?

– Mitt bästa tips är att verkligen lyssna noggrant på vad ens partner faktiskt säger. I början är det lätt att skapa en idealiserad bild av den perfekta partnern i sitt huvud, men det är viktigt att vara närvarande och höra den person man har framför dig, snarare än att fastna i ens egna fantasier. Det gäller att också vara nyfiken och öppen för att den här personen kan erbjuda något man inte ens har tänkt på, säger Delphine.

Våga visa ditt sårbara, autentiska, mänskliga jag

– Det svåraste och viktigaste är att visa sitt sårbara, autentiska mänskliga jag, utan att anpassa sig, prestera, tillfredsställa eller skydda sig själv. Forskning tyder på att den bästa strategin för att träffa en långsiktig partner är att vara ditt autentiska jag, att vara mer du. För att göra detta måste du lära dig om dig själv, dina värderingar, behov, personlighet, styrkor och svagheter, vad du tycker om och ogillar, önskningar och gränser. Sedan måste du räkna ut hur du kan vara säker nog att agera utifrån denna inre kompass, säger Lemarc.

Vad är era främsta tips för att en relation ska kännas sund och kärleksfull?

– Mitt främsta tips är att lyssna noggrant både mentalt och kroppsligt på hur relationen får dig att må. Fråga dig själv: Känner jag mig trygg, både känslomässigt och i kroppen? Känner jag mig älskad? Hur mår jag i den här relationen, och hur mår vi tillsammans? säger Delphine.

Annons

– Det är både i djupet och lättheten. Lättheten: Att tycka om varandra, vara goda vänner och leka i vardagen – agera med kärlek även när känslan försvinner för att du är trött eller stressad eller frustrerad eller uttråkad. Djupet: Att förstå varandras kärnbehov och möta dem där. Jag tror att sagomagin i ett förhållande kan skapas genom att vara medveten om kärleken, lära känna sig själv och sin partner, berätta om sina behov och göra saker som båda behöver för att trivas tillsammans, säger Lemarc.

Läs intervjun med Delphine och Lemarc där vi pratar kärlek, relationer och matchmaking här!

Annons