Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Experterna i Gift vid första ögonkastet: Så får du relationen att blomstra

02 okt, 2024
author Frida Funemyr
Frida Funemyr
Ett par på dejt och experterna i Gift vid första ögonkastet.
Foto: Shutterstock/TT, Magnus Liam Karlsson/SVT
I den elfte säsongen av lägerelds-tv:n Gift vid första ögonkastet har vi fått möta två nya experter. Allas pratar kärlek och matchmaking med Delphine Cartier och Lemarc Thomas – och får knepen för en sund och hållbar relation.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Linda lever med Erik och Hampus – alla älskar varandraBrand logo
Se också: Linda lever med Erik och Hampus – alla älskar varandra

I Gift vid första ögonkastet hoppas sexualrådgivaren Delphine Cartier att hon kunnat bidra med värdefulla insikter. Hennes fokus har varit på sex och deltagarnas sexuella kompatibilitet, vilket kan vara en viktig del av långvariga relationer även om detta är subjektivt.

– Mitt allra första mål har varit att skapa en trygg och öppen atmosfär där deltagarna känner sig bekväma. När de väl gör det blir det mycket enklare att utforska deras inre värld – deras önskningar, behov och gränser – vilket i sin tur gör det lättare att skapa en stark sexuell matchning.

Sex är ett tabubelagt område – även för långvariga par

Sex är fortfarande ett tabubelagt ämne för många, eller något som tas för givet utan att man verkligen funderar på det. Därför har det varit extra viktigt för henne att bygga förtroende, så att deltagarna vågar reflektera över sina egna erfarenheter och vad som faktiskt fungerar för dem, det som lockar dem och det de helst vill undvika.

– En annan viktig del av mitt bidrag har varit att uppmuntra deltagarna att gräva djupare i sin sexuella historik, för att verkligen förstå sina mönster och preferenser. Genom att samla den här informationen kan jag, tillsammans med mina fantastiska expertkollegor, bättre bedöma vilka som skulle kunna vara en bra match för varandra.

Lemarc Thomas har varit professionell matchmaker på heltid i nästan 14 år och är grundare till Lemarc Thomas Matchmaking i Sverige.

Annons

– Vi är helt off-line, gör saker på det gammaldags mänskliga sättet, där vi träffar kunder personligen och sedan söker, bedömer och introducerar dem för potentiella partners.

Ida Lindh och Arvid Stark på Kristallengalan 2023.
2023 vann Gift vid första ögonkastet pris för bästa kärleksreality. Deltagarna Ida Lind och Arvid Stark tog emot priset. Foto: Christine Olsson / TT

Lemarc utgår från så kallad holistisk matchmaking.

– När vi pratar om vår helhetssyn på matchmaking menar vi att vi tar hänsyn till många olika delar för att hitta bästa möjliga matchningar för våra kunder.

Han och hans kollegor träffar sina kunder, ungefär som i GVFÖ, för att utforska deras livshistoria, deras värderingar, deras kärnkärleksbehov, personlighet, intressen/passioner och deras drömmar om ett framtida förhållande innan de letar efter, utvärderar och introducerar potentiella matchningar till dem. Sedan under hela processen coachar de även sina kunder och stöttar dem att göra vad de behöver göra för att få den relationen att hända.

– I min vardagliga matchmaking gifter sig inte mina kunder på första dejten, de kanske kommer att ha cirka 10 matchningar under ett år ... Mycket mindre press, puha!

Komplex utmaning att matcha ihop par

Att matcha ihop par beskriver Delphine som komplext. Och med det menar hon inte att det är svårt i traditionell mening, utan att det kräver att man tar in många olika aspekter av varje individ. Hon säger att handlar om att se helheten, att lyssna till både vad de säger och vad de inte alltid är medvetna om själva. Ofta vill deltagarna något specifikt, men det kanske inte alltid är vad de faktiskt behöver för att skapa en långvarig, hälsosam relation.

Annons

– Det är en balansgång mellan att möta deras förväntningar och att hjälpa dem upptäcka vad som faktiskt kan leda till att de hittar en djupare och mer hållbar kärlek. Det är en lärdom som även många som dejtar där ute kan känna igen – det vi tror att vi vill ha är inte alltid det som i slutändan är bäst för oss.

Det här är GVFÖ

Gift vid första ögonkastet är en relationsserie på SVT där deltagarna låter experter para ihop dem med en partner. De gifter sig första gången de träffas och får sedan flytta ihop, åka på bröllopsresa, interagera med de andra paren och försöka få vardagen att fungera under det månadslånga experimentet. Sen får de välja om de vill fortsätta vara gifta eller skilja sig.

Programmet hade premiär 2014 och finns även i andra länder, formatet skapades i Danmark.

Programmet har ofta fått kritik för matchningarna. Från 10 säsonger med 3-4 par är bara 7 fortfarande gifta.

I år består experterna av psykologerna Maria Farm och Fredric Bohm samt de nya experterna – sexualrådgivaren Delphine Cartier och matchmakingexperten och traumaterapeuten Lemarc Thomas.

Lemarc är gift med sin Michael sedan fem år tillbaka. Han använder mycket av sin personliga erfarenhet i sitt arbete.

– Michael och jag var nära ett toxiskt förhållande när vi lärde oss att möta varandras underliggande behov och då blev vi nästan tråkigt (men lyckligt) säkra med varandra. Jag lärde mig i vårt förhållande att genom att möta otillfredsställda behov läker man gamla sår.

Sofia Lindhe och Anton Pehrson
Sofia Lindhe och Anton Pehrson är ett av få par som hållit ihop. I säsong 7 blev de kända som ”Tacoparet”. Foto: Ulrika Malm/SVT/TT

Han menar att ibland är just de sakerna som attraherar oss, eller för oss samman, det som skapar utmaningar i relationer.

– Jag och Michael har vågat föra de svåra samtalen, vilket har lett till djupare förståelse, större individuellt förverkligande och nya vägar till anknytning.

Viktigt att definiera ett ”bra sexliv”

Som sexualrådgivare tror Delphine att ett bra sexliv absolut kan vara en viktig del av en relation, men det beror helt på vad sex betyder för de inblandade personerna. Det som är viktigt är att definiera vad ett ”bra sexliv” innebär just för dem. Hon menar att sexuella behov och önskemål förändras över tid – det som var givande vid 20 års ålder behöver inte vara det vid 50. Därför handlar det om att vara närvarande, känna efter, och förstå vad som fungerar i den aktuella livsfasen.

Annons

– Men, det är också viktigt att påpeka att för vissa är sex inte en central del av relationen, och det är helt okej. Så länge båda parter är överens om sina prioriteringar i förhållandet kan relationen vara stark även om sex inte spelar en stor roll. Så det är otroligt subjektivt och varierar från person till person.

När man pratar om vad som gör ett sexliv bra, vill Delphine också lyfta fram vikten av tålamod och kommunikation. Det är sällan perfekt från första stund, och det handlar om att vara öppen för att lära sig av varandra, att våga kommunicera sina behov och att utforska tillsammans.

– Ett starkt och givande sexliv bygger på en gemensam vilja att växa och möta varandra.

För Delphine handlar attraktion om en längtan att vara nära någon, både fysiskt och ‘själsligt’. Ordet ”attraktion” har sina rötter i latin, attractio, vilket betyder en dragning, och det är precis vad attraktion handlar om – en stark, omedveten dragning mot någon. Det kan vara för att man tycker att personen är snygg, men det kan också vara på grund av deras utstrålning, doft, intellekt, eller något mer subtilt som hur de får en att känna sig.

Vill eller behöver?

Det är lätt att blanda ihop det man vill ha, eller tror sig vilja ha, och det man faktiskt behöver i en relation.

”Jag brukar be folk att reflektera över de kärnsaker som var uppfyllda eller ouppfyllda i deras tidigare relation och/eller i deras tidiga barndom: Vad var det i dina tidigare relationer eller i barndomen som fick dig att känna dig mest älskad, lugn och tillfredsställd?” säger Lemarc Thomas.

Attraktion är enligt Delphine inte en enkelspårig upplevelse – vi kan dras till olika människor för olika egenskaper, och det är just den mångsidigheten som gör det så fascinerande.

– Den fysiska delen är bara en aspekt, men attraktion kan lika gärna handla om den känslomässiga eller mentala kopplingen vi upplever. Och den kan förändras och utvecklas över tid, precis som vi själva gör.

Annons

Både lätthet och djup behövs i en relation

Lemarc betonar vikten av att ha både djup och lätthet i relationer. Som traumaterapeut är han nyfiken på att lära sig om det förflutna och att hans klienter ska förstå sina upplevelser så att de inte undermedvetet blockerar dem.

– Med min traumabakgrund är jag intresserad av hur våra tidigare erfarenheter av kärlek, både i barndomen och i tidigare romantiska relationer som vuxna, har påverkat hur vi älskar i dag, säger han.

Delphine säger att mycket i hennes arbete handlar om att hjälpa människor att hitta tillbaka till sig själva, tills de är bortom sina trauman. Det börjar ofta med att skapa en trygg plats där de kan utforska och bygga upp sina egna gränser igen. Det är enligt Delphine avgörande att de ska förstå att deras gränser inte bara är viktiga – de är värda att respekteras, precis som de själva är.

– En viktig del av processen är att få dem att inse att deras njutning spelar roll. Genom att sakta återfå kontakten med sina kroppar, kan de börja skapa en mer vårdande och kärleksfull relation till sig själva.

Hon menar att för många handlar det om att återta kontrollen över sin kropp och sin lust, och att lära sig att njutning inte bara är tillåten, utan kan också vara viktig för deras välmående.

– Jag arbetar också med att försiktigt och nyfiket uppmuntra dem att utforska sin egen lust på nytt – i sin egen takt. Det handlar om att ge dem utrymme att känna efter vad som känns rätt, och att återupptäcka sin sexualitet på sina egna villkor, fria från tidigare skam eller rädsla. Det är en resa tillbaka till självkärlek, till att äga sin kropp och sina behov igen.

4 steg till kärlek

En väg att bygga en trygg grund för att trivas i ett förhållande tror Lemarc Thomas handlar om att vara lekfulla, nyfikna och ha kul med varandra. Han har skapat en modell som han kallar ”De fyra stegen till kärlek”, eftersom han tror att det finns fyra huvudpelare som bidrar till vår framgång i kärlek. Dessa är:

1. Det förflutna: hur vi har lärt oss att älska baserat på tidigare erfarenheter.

2. Nu: lever vi vårt autentiska liv?

3. Drömmen: att vara medveten om vad du verkligen behöver för ett kompatibelt partnerskap.

4. Handlingen: vad är det du behöver göra för att ta ytterligare ett steg mot den kärlek du önskar.

Annons