Experten: Så hittar du nya vänner som vuxen
Barndomens vänskap har ofta ett särskilt skimmer över sig. Bästisen var älskad över allt annat och man kunde knappt klara sig en enda skoldag utan henne eller honom. Som vuxen ser verkligheten annorlunda ut. Nu är det fullt upp med hem och familj, ta hand om barn och barnbarn eller annat som fyller vardagen. Vännerna? De hinns inte med under veckor, månader och ibland ännu längre…
Se också: 4 tecken på att din vän inte är en bra kompis
– Mitt i livet har vi fullt fokus på jobb, familj och kanske ta hand om åldrande föräldrar som börjar bli krassliga, säger psykologen Camilla Carlsen Bechsgaard.
Efter 25-årsåldern minskar antalet vänner, visar brittisk forskning. Och en ny svensk undersökning, gjord av analysföretaget WSP, rapporterar att sex av tio svenskar ibland eller ofta känner sig ensamma. Vänner är viktiga, men vi knyter allt färre vänskapsband när vi blir äldre.
– Vi använder jobbet, mannen, barnen, hunden för att fylla behovet av vänner, säger Camilla Carlsen Bechsgaard.
Tills livet tar en ny vändning. Skilsmässa, flytt, arbetslöshet, barn som flyger ur boet, gå i pension är stora händelser som kan få oss att börja sakna vänner.
Men när livet förändras och vår grund skakas om ökar vårt behov av vänner igen
– Det trygga familjelivet kan vänja oss vid tanken att vänner inte är så nödvändiga för att må bra. Men när livet förändras och vår grund skakas om ökar vårt behov av vänner igen. Då kan chocken komma! Plötsligt finns det ingen där, för att vi inte prioriterat vänskap under många år och relationerna har runnit ut i sanden. Som tur är kan man skaffa nya vänner även som vuxen, säger Camilla Carlsen Bechsgaard.
Den mogna vänskapen
Men då krävs det att man ser på vänskap på ett annat sätt, menar psykologen, oavsett om det handlar om att bygga upp en gammal vänskap igen eller hitta helt nya vänner i mogen ålder.
– I skolan, framför allt i gymnasiet, är det många som formar nära vänskaper som håller i väldigt många år. Men längre fram i livet blir det svårare att ha vänner på samma sätt. Man behöver släppa tonårens definition av vänskap, är Camilla Carlsen Bechsgaards råd.
Ungdomens vänskapsförhållanden är enligt henne ett slags test av parförhållanden. Den första övningen i hur man är en del av en nära relation. Därför kunde det nästan kännas som en kärlekssorg om bästisen någon gång ”gjorde slut”. Som vuxen är det inte nödvändigtvis den typen av vänskap man är i behov av efter till exempel en skilsmässa eller flytt.
– Då kunde man prata i telefon tre timmar varje dag och ägna lika mycket tid åt sin vän som en kärlekspartner. Det fungerar inte när man blivit äldre. Vänner mitt i livet ska ses mer som en krydda och mindre som en fulltidssysselsättning, säger Camilla Carlsen Bechsgaard.
Den mogna vänskapens hemlighet ligger i att sprida ut sättet att umgås med vänner. Istället för att hitta flera sammanhängande lediga timmar i din kalender kan en rad korta fikamöten vara lösningen, tipsar Camilla Carlsen Bechsgaard.
– Kolla med en vän från förr, en kollega, granne eller någon annan du tyckt om att umgås med om personen har möjlighet att ses en liten stund. Det är en fördel att fördela din tid på flera vänner, olika människor har olika positiva egenskaper, menar Camilla Carlsen Bechsgaard.
Vi mår inte bra utan gemenskap
Det är inte enbart viktigt för vuxna att ha vänner i samband med stora livsförändringar. Alla har ett grundläggande behov av att känna att man tillhör en grupp. På stenåldern överlevde man inte om man var ensam. Idag kan vi klara oss fysiskt, men vi mår inte bra av att sakna gemenskap.
– Vi har behov av medmänniskor som tycker att vi är värda att tycka om och vill ägna tid åt oss, förklarar psykologen. Moderna fenomen som sociala medier betyder inte alltid att det blivit enklare för oss att hitta värdefulla vänskapsrelationer, påpekar relationsexperten Anne Søgaard:
Det har blivit svårare för oss att hitta nya vänner eftersom vi sitter så mycket ensamma bakom våra skärmar.
– Det har blivit svårare för oss att hitta nya vänner eftersom vi sitter så mycket ensamma bakom våra skärmar. Även om det såklart kan öppna upp för nya relationer också, har det skapats en kultur där många människor inte får plats. Man ska ha många vänner och välja andra spännande vänner. Utseende och ytliga värden blir för viktiga. På ett par minuter döms människor som ”godkända” eller inte. Vad är viktigt?
Anne Søgaard uppmanar till att man i sökandet efter nya vänner ifrågasätter hur viktigt det egentligen är att ha hundratals vänner på Facebook.
– Många av dem är förmodligen inte dina vänner, utan endast bekanta. Och hur många bekanta har vi egentligen tid att bry oss om? Nära, betydelsefulla vänner i ens innersta cirkel är max 3–5 personer, menar relationsexperten.
Både gamla och nya vänner har viktiga funktioner för oss som vuxna. Gamla vänner speglar vår livshistoria, våra upp- och nedgångar, eftersom de ofta följt oss genom åren längre än en kärlekspartner.
– De kan till exempel minnas när vi var tjugo år och hade en speciell pojkvän, och relatera till parförhållandet vi har idag, säger Camilla Carlsen Bechsgaard.
Nya vänner kan fylla en annan viktig funktion.
– De speglar vem du är här och nu, utan att låsa fast dig i den du var förr. Nya vänner bekräftar att personen du är nu är värdefull för andra, säger psykologen.
Viktig att bryta tabu
Därför är det också viktigt att vi bryter tabut runt vänner. Relationsexperten Anne Søgaard menar att det finns en skam i att erkänna att man har inga eller få vänner, och på grund av det letar efter vänner.
– Tyvärr finns det ett motstånd mot att bli vän med ”hon som inte har några vänner” och därmed inte anses populär. Så fungerar både vuxna och barn. Den attityden måste vi förändra. Det är aldrig en persons ”fel”, oavsett ålder, att man inte har några vänner. Alla som finns runt omkring har också ett ansvar, menar Anne Søgaard.
När någon vi känner bjuder in till en social aktivitet och ingen vill vara med är det ett slags mobbning. Anne Søgaard menar att vi alla borde visa mer av det hon kallar ”vänlighetsmod”. Mod och styrka att prata med alla i vår närhet och visa betydligt mer ”vänsamhet” om vi ser att någon blir lite isolerad eller har en väninna som dragit sig undan. På andra hållet har vi även alla ett ansvar att göra oss trevliga för andra att närma sig.
– När vi utstrålar glädje och ler dras människor till oss. Jag ser ofta vilken magi och kraft som kan ske när vi börjar lysa av självkänsla, det kan ändra så mycket, säger relationsexperten.
Svensk bearbetning: Charlotte Silfverberg
Foto: Martin Botvidsson/TT