Anders Hansen: Därför är ensamheten så farlig för oss
Läkaren och psykiatern Anders Hansen har tagit oss alla med storm det här året. Först med boken Skärmhjärnan som kom i våras, sedan med sitt Sommar i P1 som har slagit lyssnarrekord och nu senast i höstas med tv-serien Din hjärna på SVT. Vår törst efter kunskap om vår hjärna verkar inte gå att släcka och nu får vi chans till en ny dos.
I Vinter i P1 kommer du återigen att kunna höra Anders Hansen berätta om det som finns innanför skallbenet. Men varför är vi så intresserade av våra hjärnor? Vad tror Anders Hansen själv?
– Vi är intresserade av oss själva. Den här kunskapen är inte något som ska finnas på ett laboratorium eller ett sjukhus. Det handlar om dig och mig, det berör oss alla och egentligen är det konstigt att man inte varit mer intresserad av de här sakerna innan, säger han och fortsätter:
– Jag har alltid tyckt att det är konstigt att folk kan mer om sin mobiltelefon än om sin hjärna.
Det kommer Anders Hansens Vinter i P1 handla om
I sitt sommarprogram och i sina böcker har Anders Hansen framför allt fokuserat på vikten av att röra på sig och att lägga undan mobilen. Skärmar och bristen på fysisk aktivitet gör att vi mår dåligt. Att över en miljon människor i Sverige äter psykofarmaka anser Anders Hansen till stor del beror på att vi rör på oss för lite. I Vinter i P1 får vi lära oss mer om ytterligare en sida av hjärnan – gemenskapen.
Han berättar att hans vinterprat kommer att ta avstamp i tre lärdomar som han har dragit som student och senare som psykiater: Varför vi är som vi är mot varandra, varför vi mår som vi gör och vad det är som händer där innerst inne hos oss. Han säger att kunskapen om de här sakerna har gett honom väldigt mycket själv.
– Att se det här utspelas inom en själv är oändligt fascinerande och det ska jag försöka förmedla, säger han.
Ensamhet är farligt för hjärtat
Vinterpratet kommer att ta vid där sommarpratet slutade, så du som gillade Sommar kommer också att gilla Vinter. Ett ämne som Anders Hansen kommer att gå in lite djupare i är ensamhet och vad det gör med oss, både mentalt och fysiskt.
– Ensamhet gör inte bara att vi mår skit och ökar risken för depression och självmord, det är också skadligt för våra kroppar faktiskt och risken för hjärt- och kärlsjukdom och dödligheten i hjärtsjukdom ökar om vi upplever mycket ensamhet.
Tänk på de som är ensamma i jul
Att det är så här allvarligt för oss att vara ensamma kan vi härleda till en avlägsen historia då vi faktiskt inte klarade oss på egen hand. I gruppen klarade vi oss men ensamma gick vi under. Det här är så otroligt djupt rotat i oss att vi även i dag har ett otroligt starkt behov av att tillhöra en grupp och att få läsa av varandra socialt på olika sätt.
Man kan ju lätt förstå att ensamhet slår hårt mot våra hjärnor, men varför skadas också hjärtat av påtvingad ensamhet?
– När vi befinner oss i ett läge där vi är ensamma så befinner vi oss i ett läge som historiskt har inneburit undergång. Och då slår våra stressystem på. Och långvarig stress har kopplats till bland annat ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom och elände, säger Anders Hansen.
Just kring jul blir tankarna kring ensamhet tyvärr extra aktuella då många faktiskt inte har någon att vara med, något som Anders Hansen vill att vi inte ska glömma.
– Jag vill verkligen att man ska skänka en extra tanke till dem.
Video: Hamon Moravejzadeh
Foto: TT