Ella: Min dotters pappa krävde delad vårdnad – efter år av frånvaro
Jag och min dotters pappa separerade när hon bara var nio månader. Vi hade börjat dejta när jag pluggade på högskolan och vi bodde grannar. Då jag blev gravid bestämde vi tillsammans att vi skulle behålla barnet och kände oss lyckliga med det.
När vår dotter föddes fick min pojkvän ett nytt jobb så jag tog ensam hand om henne i början. Eftersom vi var ett par bestämde vi oss för att flytta ihop, även med hans två tidigare barn.
Det var ingen lätt resa. Det var jag som fick ordna en ny lägenhet så vi alla skulle få plats. Mamman till hans barn släppte aldrig in mig i deras planeringar kring barnen, och hon välkomnade mig aldrig som bonusmamma. Jag kände mig extremt åsidosatt samtidigt som jag skulle sköta vår bebis och vårt hem. Mina åsikter betydde ingenting när det gällde deras barn då jag försökte få vardagen att gå ihop.
I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!
Lämnade hastigt
En sommarkväll lämnade min sambo mig hastigt. Han avslutade vårt förhållande och lämnade mig kvar med vår dotter i vår nya lägenhet. Han flyttade sju mil bort till sina hemtrakter och träffade sedan bara vår dotter när det passade honom. Det gick ut över henne att han inte längre älskade mig.
Ändå bjöd jag in honom till födelsedagskalas och erbjöd honom att sova över för att underlätta umgänget, men det var inget som intresserade honom. Han hämtade henne högst någon dag i veckan från förskolan och tog ibland med henne till sommarstugan.
Umgänget var sporadiskt och jag minns att jag påpekade hur viktigt det var att de träffades regelbundet när hon var så liten.
Han ringde aldrig för att höra efter hur hon mådde och var sällan intresserad av att träffa henne efter jobbet, trots att han fortfarande arbetade i staden som jag och dottern bodde i.
När vår dotter blivit drygt tre år gammal fick jag en dag ett brev från tingsrätten. Mina ben slogs undan för mig. Vår dotter som bott hos mig hela sitt liv och haft ett umgänge med sin pappa under några enstaka veckodagar och helger, skulle nu plötsligt bo varannan vecka hos sin pappa. I brevet från tingsrätten krävde han delad vårdnad. Han hade inte sagt ett ord om detta till mig.
I samband med stämningsansökan hade han köpt en stor villa med sin nya sambo, i samma kommun där jag och vår dotter bodde. Jag ville att deras umgänge skulle växa fram med tiden, men det enda som låg av vikt i tingsrätten var varannan vecka.
Jag fick betala en advokat som snarare påpekade att det var bra för vår dotter att träffa båda föräldrarna, än att se det ur ett barnperspektiv. Dottern hade ju alltid bott hos mig. Som ett slag i magen skulle pappan nu få sin vilja igenom, som en hämnd på mig i stället för att tänka på vår dotters bästa.
Fick ge upp
Processen i tingsrätten höll på under våren tills det till sist landade i att jag fick ge upp. Lagen såg inga hinder till att hon inte skulle bo hos sin pappa varannan vecka, trots att det var en miljö hon inte var van vid. Pappan var heller inte intresserad av att diskutera viktiga frågor som rörde henne. Han fick ett dygn mindre än jag på sina veckor.
Vår dotter längtar nu hem till mig efter bara ett par dagar hos pappan. Hon har hunnit bli fyra år och kan tala om när hon vill ringa hem till mig. Jag får försöka vara den bästa mamman jag kan när hon är hos mig och uppmuntra henne att åka till sin pappa, trots att hon säger att hon vill stanna hemma.
Att pappan tog ärendet till tingsrätten för att få ha sin dotter mer, vilket jag aldrig hindrat honom från, ledde till att han tog ifrån vår dotter hennes trygghet. Detta är någonting som vi hade kunnat prata om över en kopp kaffe, han och jag, om han bara hade varit intresserad av att samarbeta.
Ella