Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Livet efter skilsmässa Föräldraskap

Elisabeth: Jag fick nog – kapade skärmtiden för barnbarnen

18 sep, 2024
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
Kvinna med kort frisyr tittar in i kameran
Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
Mina barnbarn var alltid upptagna av sina mobiler när de hälsade på. Och en dag fick jag nog.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Tjejzonen tipsar: Så skapar du dialog med din tonåringBrand logo
Se också: Tjejzonen tipsar: Så skapar du dialog med din tonåring

Jag har tre barnbarn, ­Angelica, som är 7 år, Alexander, 9, och Isabelle, 11. De är underbara, men för en tag sedan bekymrade jag mig över hur mycket tid de spenderade med sina mobiler och läsplattor.

Förr kunde vi ­spela spel, gå ut i skogen eller till stranden, men nu försvann de in i den virtuella världen så fort de kom hem till mig.

Det var filmer, snapchat och spel – och Alexander hade svårt att släppa mobilen till och med när vi åt.

Max två timmar på iPaden

Jag kände mig ledsen eftersom de var så frånvarande varenda gång de var hos mig. Men jag drog mig för att införa regler som begränsade skärmtiden eftersom de nog skulle uppfatta det som ett straff att komma hem till mig.

När jag pratade med min dotter sa hon detsamma:

– Gör det inte – de kommer aldrig mer sätta sin fot här!

Jag försökte glömma bort det där med skärmtid. Men så ­skulle min dotter och hennes man åka i väg en långhelg och barnen skulle vara hos mig. Då tog jag chansen:

– Från och med i dag får ni ­använda er mobil eller padda i max två timmar per dag här hemma hos mig!

– Va!? Neeej!!! Varför det? skrek de alla tre.

Angelica började till och med gråta för hon hade tänkt se flera tecknade filmer på sin padda.

I stället styrde jag ut dem i köket och så bakade vi chokladkaka och muffins tillsammans. Snart hade de glömt sina apparater.

När vi mumsat i oss det vi hade bakat tog jag med dem till skogen och vi plockade kottar och gjorde en hel bondgård med små och stora djur.

Annons

Jag hade ­fixat limpistol och rörliga små plastögon som vi limmade fast på djuren så att de såg helroliga ut. Som vi skrattade!

Och efter kvällsmaten som vi lagade tillsammans spelade vi fia. När de väl fick använda sina apparater orkade de bara i tre kvart, sedan ville de gå och ­lägga sig alla tre!

Nästa dag gick vi till muséet och de tänkte inte på mobilerna under hela dagen. Och så där höll jag på, radade upp det ena äventyret efter det andra.

När barnen blev hämtade var de så nöjda med sin helg, och de hade inget emot att komma tillbaka igen – fast de visste hur reglerna var hemma hos mig.

När jag nyligen fyllde sjuttio gav hela familjen mig en padda i födelsedagspresent och mina barnbarn har lärt mig hur jag ­använder den.

Och de är väldigt pigga på att påminna mig om mina regler när jag börjar lösa korsord på paddan – för ­reglerna gäller ju även för mig!

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons