Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjLivet efter skilsmässaFöräldraskap

Ashia: Min syster lever i en hederskultur och misshandlas av sin man

06 aug, 2024
Anonym läsarberättelse
Kvinna sitter med ipad
Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
Storasystern har åter misshandlats av sin man. Sara känner sig maktlös. Varför ska hennes syster ha det så?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Henrietta trodde pappa skulle döda mammaBrand logo
Se också: Henrietta trodde pappa skulle döda mamma

Min storasyster som nu är 60 år är gift med en man som är en riktig djävul.

De har varit gifta i 40 år och hela tiden har han misshandlat och kränkt henne. På ålderns höst borde hon få leva i lugn och ro, vara trygg och ha det bekvämt, men så är det inte.

Min storasysters liv har innehållit långvarigt lidande och många smärtsamma upplevelser.

Hamnade på sjukhus av misshandeln

När de träffades trodde hon att han var hennes livs stora kärlek och han var så snäll och lovade henne guld och gröna skogar.

Inte kunde hon ana vilket liv som väntade och hur förödmjukad hon skulle bli. Men efter de gift sig förvandlades han. Han skrek på henne, slog henne, hånade henne inför både släktingar och främlingar.

Det hände att han misshandlade henne så svårt att hon hamnade på sjukhus.

För några dagar sedan ringde min andra syster från mitt hemland, där både hon och min storasyster bor.

Hon var arg, ledsen och kände sig maktlös. Än en gång låg vår storasyster på sjukhus efter att ha blivit brutalt misshandlad av sin man. Han är ett odjur!

Hon hade svimmat av misshandeln och sedan tog grannarna henne till sjukhuset och kontaktade min syster och mamma.

Mamma känner i dag stor skuld eftersom hon accepterade äktenskapet, trots att hon hade onda aningar. Hon kände på sig att han inte var någon bra man, men sa ja när min storasyster hotade att rymma med sin kärlek om de inte fick gifta sig.

Nu återhämtar sig min storasyster på sjukhus och hennes skador behandlas, men sorgligt nog kommer hon att återvända till sin man och misshandeln kommer att fortsätta – antagligen livet ut.

Ingen kan stoppa honom och vi känner oss maktlösa och ledsna. Det är en tragedi.

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Annons

Ekonomiskt beroende av honom

Trots att han behandlar henne så illa måste min stackars syster stanna kvar eftersom hon är ekonomiskt beroende av honom.

Dessutom är det mycket svårt för kvinnor att skilja sig i mitt hemland. För en frånskild kvinna är livet en katastrof och därför väljer många kvinnor där att uthärda plågan, i stället för att få dåligt rykte.

Min syster är en ängel som hennes barbariska odjur till man inte förtjänar. Tack och lov för att jag lever i Sverige där det finns hjälp att få för misshandlade kvinnor.

Här finns organisationer som hjälper kvinnor, här kan man vända sig till polisen och få stöd av sina anhöriga.

För min storasyster och miljontals andra kvinnor runt om i världen som misshandlas finns ingen hjälp.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons