Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Livet efter skilsmässa Föräldraskap

Anne: Vännerna försvann när jag vann pengar

12 sep, 2024
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
Yavdat
Mina väninnor och jag skulle hålla ihop livet ut trodde jag. Men när jag skrapade fram en högvinst förändrades allt. Avundsjukan visste inga gränser, och det blev dags att rensa bland vännerna ...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Min vana trogen köpte jag två trisslotter när jag storhandlade i slutet av månaden.

De hamnade i plånboken och jag kom inte ihåg att skrapa dem förrän jag kom till krogen med mina väninnor.

Vi hade varit vänner under hela uppväxten och gått i samma gymnasium. Nu satt vi alla fyra med varsin pizza och ett glas vin och spanade in några killar vid baren.

Efter en stund var jag tvungen att gå på toaletten och då passade jag på att ta fram lotterna och skrapa. Jag trodde inte mina ögon när jag såg resultatet. Det kunde inte vara möjligt.

Jag blinkade och tittade igen. Jo, det var sant. Jag stoppade ner lotterna i plånboken och gick ut. Efter en stund skyllde jag på huvudvärk och gick hem. Två veckor senare stod jag i tv och skrapade fram 20 000 i månaden.

Jag skrek av glädje och hade fortfarande inte fattat att jag skulle kunna leva ganska bekymmersfritt resten av livet.

Studielånet och billånet betalades av och jag köpte bostadsrätt och nya möbler. Det blev även en resa med min mamma till Italien, något vi båda bara kunnat fantisera om under årens lopp.

Eftersom pappa hade gått bort några år tidigare hade inte mamma tagit sig för att resa, men nu fick hon chansen med min hjälp.

Dessutom bjöd jag mina väninnor på en Thailandsresa mitt i kalla november. Det var två underbara semesterveckor och vi njöt av både god mat och varmt väder.

Dagarna tillbringade vi på stranden och eftermiddagarna bestod av utflykter och shopping. Det var när vi kom hem igen som allt förändrades.

Jag hade valt att jobba kvar som tandsköterska och försöka leva som vanligt, även om jag inte behövde. Men jag resonerade att man inte bara kan sitta hemma på dagarna.

Vann på trisslotter

Jobbet var en del av det sociala livet, och ville man göra något extra fanns det alltid chans att ta ledigt. Dessutom unnade jag mig dyra parfymer, skor och kläder av helt andra märken än jag var van vid.

Annons

– Ja, du har ju råd med allt du vill.

– Tänk på oss som är fattiga och måste slita för varje krona.

Kommentarerna kom smygande och först brydde jag mig inte. Men efter ett tag kände jag mig både ledsen och sårad.

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Jag hade ju bjudit gänget på en underbar semester där vi hade haft jättetrevligt. Var det här tacken för det jag gjort? Jag kunde ju inte fortsätta att betala allt.

Bytte vänner En fredagskväll såg jag på Facebook att de var på fest utan mig. Kristin hade skyllt på huvudvärk och Lena och Eva kände inte för att gå ut när jag frågade, men de hade ångrat sig snabbt.

Själv satt jag ensam hemma och såg på tv. Vi hördes inte av på flera dagar efter den helgen och jag började tröttna på deras sällskap.

Jag drog mig undan allt mer, och en dag när Lena frågade om vi skulle ta en fika tackade jag nej. Det var dags att byta vänner helt enkelt. Det hade börjat en ny tjej på jobbet och vi blev snabbt vänner.

Två gånger i veckan gick vi och simmade före jobbet och det blev även några after work-tillfällen. Hon hade ingen aning om att jag vunnit och jag har inte berättat det.

Förra veckan träffade jag Lena i en butik. Vi hälsade och utbytte artighetsfraser. All gammal vänskap var borta och det kanske var lika bra det. Ibland behöver man rensa bland sina vänner.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons