Psykisk hälsahund: Sol räddade Andrea från att begå självmord
– Hon är en hjälte, säger Andrea.
Andrea Costa hade fäst en snara i taket och var beredd på att ta steget. Hon kände att det inte gick att leva längre.
De fick mig att känna mig värdelös och jag började tro på dem.
– Jag var trött på att slåss mot myndigheter som inte ville förstå mig. De fick mig att känna mig värdelös och jag började tro på dem. Ingen skulle sakna mig, kändes det som, berättar Andrea.
Hon hade stängt av en del av sin lägenhet på serviceboendet med ett galler. Allt för att hennes assistanshund Sol skulle slippa vara nära henne när hon hade genomfört det som hon bestämt sig för. Andrea satte sig sedan i fåtöljen för att skriva ett avskedsbrev.
– Jag visste att Sol alltid respekterade gallret. Det betydde att hon skulle vara lugn och vila. Det var en del av hennes träning och därför rörde hon det aldrig och oftast gick hon direkt och la sig. Hon var och är väldigt väluppfostrad, men jag ville bespara henne att se mig och jag kände inget annat val just då. Jag upplevde att jag inte var till nytta för någon. Sol kunde få det bättre än att bo hos mig, så svart var det, säger Andrea.
Psykisk hälsahunden Sol stoppade självmordet
Hon förberedde allt och var nära att genomföra sin plan då Sol gjorde något hon aldrig tidigare hade gjort – hon tog sats och hoppade över gallret, kraschade nästan igenom och omfamnade sin matte.
– Jag hörde bara ett brak och plötsligt var hon över mig. Hon larmade som hon lärt sig genom att lägga framtassarna på min bröstkorg. Sedan låg hon över mig där i fåtöljen och höll om mig. Jag bara grät, berättar Andrea.
Se också: Frida Boisens mamma tog sitt liv ”för att hämnas”
Tack vare hundens ingripande började Andrea tänka i andra banor och någon som hört kraschen kom till undsättning. Man hade redan innan uppmärksammat Andreas mående. Snart hade man tillkallat läkare och sjuksköterska som kunde ta hand om Andrea.
– De tackade Sol när de kom, för de insåg snart att hon hade räddat mitt liv, berättar Andrea.
Hon togs till psykakuten och Sol togs om hand av Andreas bonusmamma.
– Hon är och har varit fantastisk och har alltid ställt upp som hundvakt om det behövts.
Andreas psykiska ohälsa har ett långt förflutet och grundar sig bland annat i ett par diagnoser som inte upptäcktes förrän runt 2018.
– Det fanns ledtrådar, men det tog ändå lång tid. Autism hos tjejer kan vara annorlunda och dessutom har jag det i kombination med ADHD och PTSD – posttraumatiska stressyndrom. Det känns som om jag nästan alltid mått dåligt, säger hon.
I kombination med sina psykiska diagnoser har hon också en aggressiv reumatisk sjukdom som går i skov och som gjorde att hon blev sängliggande under större delen av 2014.
– Jag får väldigt ont och svårt att röra mig eftersom det sitter mest i bäcken och i ryggen. Ibland måste jag använda kryckor och i värsta fall rullstol, berättar Andrea.
Men det är hennes många svåra ångestattacker och det faktum att hon lätt kan fastna i ett dissociativt tillstånd som påverkar vardagen mest.
– Det innebär att jag blir frånvarande och liksom helt borta. Det är jättesvårt att bryta och då kan jag gå rätt ut i gatan utan att veta om det. Det som kan bryta det är när Sol larmar och puttar till mig, och sedan tittar mig i ögonen och varnar både mig och andra. Precis som hon lärt sig.
Sol är inte Andreas första hund. Redan när hon var bara nio år gammal fanns en liten shih tzu i familjen.
– Jag har alltid älskat alla djur, fanns det en kohage i omgivningen när jag var liten kunde du svära på att jag fanns där inne tillsammans med en ko. Det finns inget så läkande som att umgås med djur, men kanske framförallt hundar, säger hon.
I hennes bakgrund finns hemska historier om misshandel och sexuella övergrepp av en närstående redan i barndomen och hon har sedan ofta hamnat i miljöer som inte varit nyttiga för henne.
– Med mina diagnoser hade jag behövt någon som uppmärksammade mitt självskadebeteende och mitt mående. Jag har alltid varit bra på att skada mig själv, berättar Andrea.
– Jag har EM-guld i den grenen.
Trots detta klarade hon gymnasiet bra, kanske delvis tack vare att hon gick djurprogrammet och därmed fick ägna sig åt sitt största intresse. Hade det inte varit för reumatismen och ytterligare komplikationer i samband med en bilolycka 2004 som orsakade whiplash och efterföljande konstant smärta hade hon kanske haft det lättare.
– Men trots mina diagnoser och smärtor så hade allt nog ändå kunnat fungera om jag blivit bemött med respekt av myndigheterna. Det har tyvärr nästan alltid varit som att de inte trott på mig eller som att de tyckt att jag var ett hopplöst fall, säger Andrea.
Hon opererades i sitt ena knä 2013, fick en stålskena runt om. Det ledde till ett år av periodvis sängliggande.
– Jag mådde allt sämre psykiskt då och ville till slut inte leva längre. Det som ändå fick mig att välja livet var Sol som jag fått som valp under den här tiden. För henne ville jag bli frisk, säger Andrea.
När hon efter hand kände sig bättre bestämde hon sig för att uppfylla en dröm – att utbilda Sol till vårdhund via Vårdhundskolan.
– Men under utbildningens gång insåg jag att det var bättre att hon blev min psykisk hälsahund istället och hjälpte enbart mig. För jag behövde det med mina diagnoser, förklarar Andrea.
Utbildningen av Sol har hon till stor del fått klara själv eftersom hon inte haft råd med något annat alternativ, men hon har haft bra uppbackning av instruktören Ninna Lindman Säw från Svenska brukshundsklubben.
– Sol fick genomgå ett lämplighetstest först och det visade att hon var stabil, frisk, grundtrygg och så social som krävdes för att påbörja träningen.
Andrea var ingen nybörjare när det gäller hundträning, utan hon hade varit aktiv i brukshundsklubben med flera andra hundar under sin uppväxt.
– Jag har till och med tävlat med hund och varit med på jakter. Det är något jag gärna skulle göra igen, säger Andrea.
Men att ha hund i kombination med att behöva hjälp av ett stödboende var inte så enkelt. Sol sågs mest som ett problem, anser Andrea.
– Man kunde tro att fokus skulle vara på mitt mående, men så är det sällan upplever jag. Jag har fått kämpa för att få ha henne hos mig.
I dag är Sol mer eller mindre fullärd och hjälper Andrea att få struktur på sin vardag, när hon inte mer handgripligen räddar hennes liv.
– När hon har sitt täcke på sig förstår hon att det betyder arbete, men hon måste ha egentid också och då är hon utan täcke och får vara bara hund och springa runt. Hon tränar också jaktapportering.
Trots sin tidigare erfarenhet har Andrea fått lära sig själv under tiden hon tränat Sol. Metoderna skiljer sig delvis från annan träning och alla hundar är olika.
– Men jag har tyckt om den utmaningen. Då känns det extra bra när det fungerar.
Grundmomenten som sitt, ligg och stanna kvar måste fungera på ett speciellt sätt, och Sol ska även kunna mycket annat som att larma när hon känner att Andrea håller på att få en panikångestattack eller hamna i dissociativt tillstånd.
– Då lägger hon tassarna på mitt bröst som en signal till mig. Det lyckas hon alltid med och hon har aldrig haft fel. Jag vet inte hur hon känner av det, men hon gör det, säger Andrea stolt och tittar på Sol som ser glad ut.
– Hon har aldrig larmat fel eller missat när något är på gång. Hon är helt otrolig.
Som stöd ska Sol också kunna lägga sitt huvud i Andreas knä eller ge henne en kram. Ibland lägger hon sig som ett levande tyngdtäcke ovanpå och det minskar ångest och gör att Andrea kan slappna av.
– Sol är alltid med på mina möten med myndigheter och sjukvård. Det är tillfällen som verkligen är stressande för mig normalt sett, men nu klarar jag även att få tråkiga besked tack vare henne.
I vardagen får Andrea också hjälp med att stänga och öppna luckor och dörrar eftersom Sol också är servicehund.
– Hon kan massor. Sol kan till och med bära sitt eget koppel och sin egen bajspåse, ler Andrea.
De två lämnar nästan aldrig varandras sida efter händelsen i våras förra året och det har gjort Andrea mer självständig.
– Men jag behöver stöd. Det vet jag. Jag kan nörda ner mig fullständigt i något och göra det perfekt, men vardagliga grejer som att diska och tvätta kanske aldrig blir gjorda alls. Det är autismen som spökar, förklarar Andrea.
Av samma anledning har det till exempel varit svårare för Andrea att rent praktiskt anmäla Sol till examinationen än att träna så att de är väl förberedda. Men de gjorde ett väldigt gott intryck på sitt avslutningsprov och Sol blev godkänd som psykisk hälsahund med god marginal.
– Jag hoppas jag kan inspirera föräldrar till autistiska barn till att skaffa en psykisk hälsahund, eller egentligen vilken hund som helst för de hjälper verkligen. Jag hade inte suttit här om det inte varit för Sol, säger Andrea.
Samtidigt tillägger hon att man bör ha hjälp när man väljer hund för det måste bli en bra matchning med ägaren och fungera i vardagen.
– Det finns mycket man kanske inte tänker på, som vikten av att kunna ha med sig hunden överallt.
Just det har inte alltid varit lätt för Andrea i ett samhälle där vanan ofta är att utestänga hundar från olika lokaler.
– Men många är fantastiska. Ägarna till min närmaste ICA Kvantum-butik är riktiga hjältar. De förstår hur viktig Sol är för mig. Där är det aldrig problem.
Sol har gett ökad livskvalitet till sin matte och nyligen blev hon som sagt också godkänd av tuffa inspektörer.
– Nu är hon certifierad som psykisk hälsahund och servicehund. Det gick jättebra och både Sol och jag fick beröm, berättar Andrea.
Något annat som också varit positivt för henne att hon nu går regelbundet till en vuxenpsykiatrisk mottagning där hon har hittat rätt hjälp på ett bättre sätt än tidigare.
– Där finns ett fantastiskt team som verkligen förstår mig. Sol får vara med varje gång, vilket gör det lättare för mig att uttrycka mig.
Uppmärksamheten i ett reportage i lokaltidningen har också gjort både henne och Sol till kändisar i trakten och nästan överallt möts de av glada leenden.
– Jag kan hantera mina diagnoser och självskadar mig inte längre. Allt tack vare Sol. Hon är en hjälte, avslutar Andrea.
Andrea Costa och psykisk hälsahunden Sol
Namn: Andrea Costa
Ålder: 32 år.
Bor: I Varberg.
Familj: Hunden Sol.
Det här är en psykisk hälsahund
Psykisk hälsahund är en assistanshund som ligger under Svenska Brukshundsklubbens arbetsområde. Detta är en hund som arbetar med personer med permanent psykisk diagnos.
Hundens uppgift är att verka lugnande på sin förare och att ge dig med psykisk ohälsa förutsättning att ta dig ut i samhället. Exempel på områden där en psykisk hälsahund kan vara en trygghet och ett stöd kan vara vid resa med allmänna transportmedel, att kunna gå och handla, gå på bio, umgås med vänner. Hunden kan också vara en förutsättning för barn med speciella behov att kunna delta i skolundervisning.
Källa: Brukshundsklubben