Hemma hos Fredrik Nylén – relationen med sambon Emil: ”Passade oss perfekt”

Efter att ytterdörren har öppnats där vi befinner oss på den västgötska landsbygden tar det inte många sekunder innan vi möts av en underbart ljuvlig doft av nybakat.
Fredrik Nylén har precis tagit ut en morotskaka ur ugnen – som strax ska garneras och sedan fotograferas för att lägga ut bilderna på flera olika sociala medier.
Han har drivit bloggen Fredriks fika i tolv år – och på Allas sedan 2018.
– Totalt har jag ungefär 2 600 bak- och matlagningsrecept ute, där vissa av dem är rörliga klipp hur jag går till väga. Antalet följare på mina sociala medier är uppe i runt 600 000, vilket känns väldigt häftigt och roligt, säger han och fortsätter:
– Att det skulle bli så stort och populärt hade jag aldrig kunnat tro. Och det känns fortfarande lite overkligt att vara igenkänd när jag till exempel går och handlar i en butik. En del viskar bara i smyg, medan andra kommer fram och vill ta selfies.
Hittills har han också gett ut sju bakböcker och en kokbok, med ytterligare en på gång till hösten – och varit gästkock, bland annat i Nyhetsmorgon på TV4 i en hel del program.
Innan Fredrik startade bloggen arbetade han inom HR på ett medicintekniskt bolag.
– Där handlade det mycket om kontorsjobb med möten, löner och fackliga förhandlingar. Eftersom jag är en ganska rastlös person som lätt tröttnar om jag gör samma sak hela tiden var det inget för mig i längden, säger han och fortsätter:
– Att vara på min favoritplats i köket för att baka, laga mat och vara kreativ är något annat. Sedan även fotografera, skriva och blogga. Det är verkligen jättekul och ingen dag är den andra lik!
Fredrik Nylén kom tvåa i Hela Sverige bakar
Allt tog fart då Fredrik deltog i den andra säsongen av Hela Sverige bakar 2013 – där han lyckades placera sig på andra plats.
– Det var en rolig och annorlunda upplevelse att tävla i programmet, som ökade på mitt självförtroende vad jag ska satsa på i livet ytterligare. Först byggde jag upp bloggen under några års tid parallellt med mitt vanliga yrke – och när det gick allt bättre var det svårt att hinna med.
Fredrik Nylén
Född: 3 februari 1978 i Hofors.
Familj: Sambon Emil Mann, två spanska vattenhundar som heter Lovis och Lotta.
Bor: I ett torp från 1840-talet i Östra Tunhem, utanför Falköping.
Yrke: Driver den framgångsrika bloggen Fredriks fika på Allas.se, Facebook, Instagram, Youtube och TikTok. Har även skrivit sju bakböcker och en kokbok. Ger i höst ut en ny bok. Gör även en del uppdrag som fotograf.
Intressen: Hundar, natur, vandra, åka i väg till nya ställen och uppleva saker.
På gymnasiet utbildade han sig till kock – men går man ännu längre bakåt i tiden var den största drömmen att bli musikalstjärna.
– Jag var i flera år med i en teatergrupp hemma i Hofors, där vi satte upp en massa olika uppsättningar – som exempelvis Grease och Hotell Vita hästen. Det var mycket sång och dans för min del.
Jag fick baka, testa och göra fel redan från ung ålder
Samtidigt älskade Fredrik ända sedan han var liten att hjälpa till i köket hemma.
– Mamma bakade väldigt mycket och då fick jag vara med. Hon stod inte och kontrollerade mig, utan jag fick baka, testa och göra fel redan från ung ålder – vilket hände ofta. Något som jag lärde mig mycket av och började tidigt att samla på mig erfarenheter. Detsamma gäller i matlagning. En av höjdpunkterna var allt som skulle göras innan julen.
Ett roligt minne var då han frågade sin mamma vad att vispa porr-öst egentligen betydde …
– Det låter ju lite snuskigt och är något att skratta åt i dag, haha. Inte lätt att uttala alla ord när man är liten.
Fredrik och Emil bodde i en kyrka förut
Att ofta ha ett leende på läpparna är något som kännetecknar Fredrik. Det märks att han har roligt i köket och gillar att testa nya recept.
– En typisk arbetsdag tillbringar jag så gott som hela i köket med att baka eller laga mat, ta bilder och skriva inlägg till min blogg. Men det tar ju inte slut där. För det är alltid jag som lagar mat hemma. Något som min sambo Emil uppskattar och det är inte så att han tjatar en massa på mig att få ta över den rollen i stället, säger Fredrik med ett skratt.
Fredrik, som är från Hofors i Gästrikland och Emil från västgötska Floby, träffades i Stockholm 2012. Efter flera år i huvudstaden flyttade de tillbaka till Fredriks uppväxtort – för att bo i en renoverad baptistkyrka från förra sekelskiftet.
– Den stora, före detta kyrksalen, hade nio meter i takhöjd och var på 100 kvadratmeter. Det kändes väldigt mäktigt och speciellt. Kul med all historia som utspelats där. Att det var så stort passade perfekt för oss eftersom båda jobbar hemifrån. Emil gör de flesta jobben som översättare hemma och åker i väg ibland då han gör uppdrag som massageterapeut.
Fredrik ser enbart fördelar med att båda arbetar från det egna hemmet.
– Det är faktiskt aldrig så att vi går varandra på nerverna eller tjafsar om något om dagarna. Sedan befinner vi oss inte så ofta på samma ställe, eftersom han är på sitt kontor och jag mestadels i köket. Ärligt talat kan jag inte hitta några nackdelar med det här upplägget. Och det är även bra då vi kan turas om att gå ut och gå med våra två hundar Lovis och Lotta.
Ville först bli kock – blev avskräckt
Under våren 2024 lämnade samboparet Hofors och flyttade till Östra Tunhem, utanför Falköping. Nära till Eriks familj och släkt.
– Vi kunde inte motstå det här härliga torpet från 1840-talet. Dels är det väldigt charmigt och fint, där de förra ägarna renoverat och byggt till i fin stil. Och så ligger det verkligen på landet, precis som vi ville. I Hofors bodde vi mer centralt.
Både Fredrik och Emil är hemkära. De älskar att tillbringa en stor del av tiden i sitt kära torp.
– Men vi gillar ändå att se oss om och upptäcka nya ställen. När tiden finns vandrar vi gärna med hundarna. Det blir dagsturer ute i naturen och här har vi ju nära till den fina Hornborgasjön.
Att upptäcka världen har han också gjort. Inte minst i yngre dagar.
– Efter lumpen åkte jag till USA, där jag arbetade som au pair i St Louis – vilket var ett spännande äventyr och jag lärde mig att ta hand om mig själv. Lite senare jobbade jag som sångare och dansare i olika turistorter på bland annat Kreta och Rhodos, samt i Åre.
Jag drivs mycket av glädje, lekfullhet och att ha roligt på jobbet
Länge var Fredrik inne på att arbeta som kock på en restaurang. Men efter att ha provat det blev han avskräckt.
– Jag stötte på många surgubbar som var kockar, bland annat på Loka Brunn, vilket fick mig att tänka om. Att riskera att själv bli på det sättet var inget som lockade mig. Jag drivs mycket av glädje, lekfullhet och att ha roligt på jobbet. Inte att ha en tydlig hierarki där en bestämmer allt och man inte har något att säga till om.
Har aldrig upplevt näthat
När det gäller mat tycker han allra bäst om svensk husmanskost.
– Men isterband och pölsa är två rätter som jag aldrig fallit för. De är inte särskilt goda helt enkelt. Annars gillar jag det mesta och gärna också olika sorters internationell mat. Det är kul att prova nytt.
Även i bakningen föredrar Fredrik det klassiska. Och just det tror han är en anledning till sin popularitet.
– Jag bakar mycket från grunden och använder väldigt mycket gamla recept på klassiska bakverk. Där blir det ofta mycket igenkänning i stil med ”åh, de där kakorna gjorde min farmor eller mormor när jag var liten och jag har letat efter receptet”, säger han och fortsätter:
– Jag får också en hel del recept skickade till mig, som jag testar. Det kan vara hundratals följare på framför allt Instagram som hör av sig dagligen och frågar om tips. Jag försöker att svara på det mesta, men ibland hinner jag inte med.
Något näthat – som många andra bloggare utsätts för – har han hittills inte upplevt.
– Nej, som tur är. Jag tror att det värsta jag fått höra är att mina mandelkubbar var fula och det kan man ju ändå leva med, haha.
Fredrik Nylén har tre kök i torpet
Man skulle kunna tro att Fredrik känner lite press att alltid bjuda på något riktigt gott när paret bjuder hem släkt och vänner på fika eller mat.
Fast det gör han inte.
– Nej, dessutom känner vi bara snälla personer – så det är ingen som kommer hit och klagar, haha. Jag slänger gärna ihop något snabbt och enkelt – som en bärpaj – när vi får besök.
Möjligheterna är stora i deras nya bostad – där det finns tre kök med rinnande vatten, varav ett av dem är utomhus. Med en härlig utsikt över slätterna blir det på sommarhalvåret matlagning och bakning även ute.
I trädgården är det fullt av frukter och bär att använda – både äpplen, päron, körsbär, plommon, bigarråer, blåbär och vinbär. Rena lyxen med andra ord.
– Det känns som att vi har hittat helt rätt ställe för oss. Min sambo och jag har planer på att starta en gemensam verksamhet här. Gärna någon form av besöksmål i form av en presentshop som bara har öppet på lördagar. Det vore kul att driva något tillsammans, avslutar Fredrik Nylén med ett leende.