Fredriks fika: Klassiska kakor från mormors tid
Här har vi samlat Fredrik Nyléns bästa recept på klassiska småkakor från förr!
De svenska kafferepen är en lång och älskad tradition, som går tillbaka till slutet på 1800-talet. Kanske en föreångare till vår internationellt omtalade fika?
Hursomhelst, enligt etiketten skulle varje kafferepsvärdinna med självrespekt ha ett kakfat med minst sju olika sorters kakor. Annars ansågs man vara en snål värdinna som inte bakat fler än sju sorter till gästerna. På samma sätt kunde det anses skrytsamt att baka många fler än sju.
I mitten på 1900-talet blev konceptet med sju sorters kakor en känd receptbok med samma namn; Sju sorters kakor.
Vilka olika sorters småkakor var då vanligt att man smaskade på i början av 1900-talet? Här har vi samlat Fredrik Nyléns bästa recept på klassiska kakor från mormors tid!
1. Chokladsnittar med pärlsocker
”Sega, chokladiga och fantastiskt goda”, så beskriver Fredrik dessa goda snittar. Psst! De är dessutom busenkla att göra.
Recept: Chokladsnittar med pärlsocker >>
2. Strassburgare
Fantastiskt spröda och goda kakor som gör sig otroligt vackra på kakfatet. Spritsade och doppade i choklad – en fröjd för alla sinnen!
Recept: Strassburgare >>
3. Bondkakor
”Jag brukar tänka så om klassiker, det skulle aldrig bli en klassiker om det inte var riktigt gott”, skriver Fredrik om den här verkligt klassiska småkakan.
Recept: Bondkakor >>
4. Drömmar
Drömmar som är så där spröda att de riktigt smälter i munnen är ett måste på kakfatet. De är fantastiskt goda till kaffet.
Recept: Drömmar >>
5. Finska pinnar
Fredrik tycker att den klassiska ”finska pinnen” har en tendens att bli lite torr. Så han hottade upp sin variant på klassikern med vanilj och bytte ut mandeln mot hackade hasselnötter. Det blev succé!
Recept: Finska pinnar >>
6. Jitterbuggare
Den här kakan är verkligen en underskattad klassiker. Det är lite kladdigt och meckigt, men är det värt det? Svar: JA!
Recept: Jitterbuggare >>
7. Randiga schackrutor
När man bjuder på sju sorters kakor så är schackrutor ett måste! De är ju ett gott och helfestligt inslag på kakfatet. Här har Fredrik skojat till det genom att justera mönsret.
Recept: Randiga schackrutor >>
8. Brysselkex med kanel
En underbar liten mördegskaka som går att variera i oändlighet. Här är en variant som rullats i socker och kanel. ”Försvinnande gott!”, hälsar Fredrik.
Recept: Brysselkex med kanel >>
Recept från Fredriks egen mormor Inger
När man pratar om recept från ”mormors tid” får man inte gärna glömma bort sin egen mormor.
Här nedan är tre bonusrecept som Fredrik fått med sig från barndomen, och mormor Inger.
- Recept: Mormors tekakor >>
- Recept: Mormor Ingers bästa äppelkaka >>
- Recept: Mormors mjuka rabarberkaka >>