Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Agneta: Trotsade min dotter – köpte ett marsvin till mitt barnbarn

09 okt, 2024
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
kvinna med marsvin
Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
Skilsmässan hade tagit hårt på mitt barnbarn Emma, och först visste jag inte hur jag skulle hjälpa. Sedan kom jag på det …
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Hunden Kiiva briljerar på sin skateboardBrand logo
Se också: Hunden Kiiva briljerar på sin skateboard

Emma var nio år då hennes mamma och pappa gick skilda vägar. Det var en stor omställning för henne och det var inte precis en skilsmässa där föräldrarna underlättade för varandra. Tvärtom.

Min dotter och hennes exman gjorde allt för att göra livet surt för varandra och slogs ständigt om vem som skulle ha Emma hos sig. Om jag försökte uppmuntra min dotter till att se till Emmas bästa i stället blev jag avsnäst.

Emma själv sa inte så värst mycket. Men hon var inte samma glada tjej som tidigare. Så hur skulle jag kunna hjälpa henne, utan att reta hennes föräldrar?

Köpte marsvin

Plötsligt kom jag på det! Jag skulle så klart skaffa Emma de husdjur som hon så länge hade velat ha – marsvin. Min dotter gillade inte tanken på husdjur och inte heller hennes exman, så det hade aldrig blivit några pälsklädda vänner till Emma, trots idogt tjat.

Men jag lånade böcker om marsvin, lät bygga en mysig hörna i min lägenhet och införskaffade så de söta djuren. Sedan ringde jag till Emma och berättade den stora nyheten.

Hon blev helvild och kom hem till mig nästa dag efter skolan. Hon var så glad med de två små djuren i sin famn och ännu gladare blev hon sedan när jag frågade henne:

– Vad ska du döpa dina marsvin till?

Hon blev så stolt över ordet ”dina”. Hon hade inte haft så mycket att glädja sig åt på sistone, men i denna stund var hon totalt lycklig.

– De ska heta Justin och Bieber, sa Emma bestämt.

Annons

Så klart! Tonårsidolen var nästan det enda som hon hade talat om på sistone.

När Emma gått hem ringde jag till min dotter och berättade nyheten. Hon blev inte alls nöjd, hon tyckte att jag la mig i saker jag inte hade med att göra, förstod jag.

Men Emma var så jublande glad. Nästan varje dag kom hon hem till mig efter skolan och tittade till sina små djur, och ofta tog hon en kompis eller två med sig. Hon var snart samma gamla glada Emma igen. Och efter ytterligare någon månad sa min dotter:

– Tack mamma, för att du skaffade Justin och Beiber till Emma. Hon har faktiskt blivit mycket gladare och mer harmonisk tack vare dig!

Det var inte bara Emma som var lugnare och gladare. Jag hade kommit mycket närmare mitt enda barnbarn. Och dessutom – till slut – min dotter, som förstod att jag fortfarande kan vara ett stöd i svåra situationer.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons