Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Nanne Grönvalls kärlekssaga med maken: ”Fanns inte på kartan att vi skulle bli ett par”

18 sep, 2024
author Joakim Löwing
Joakim Löwing
TT
Nanne Grönvall har kämpat sig igenom både bröstcancer och utmattningssyndrom. Men de tuffa åren har fått henne att uppskatta sitt liv än mer. Nu väntar höstens turné som är en hyllning till Tina Turner.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i telefonbokenBrand logo
Se också: Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i telefonboken

Nanne Grönvall växte upp med Tina Turners musik och har alltid varit fascinerad av den ikoniska soul- och rockdrottningen från USA.

– Hennes energi gick rakt igenom tv-rutan när jag såg henne uppträda som barn och samma sak var det när jag var på plats och tittade på Tina live som vuxen. Hon har alltid varit en stor inspirationskälla för mig – med sin kärlek till musiken, livskraften och publiken, berättar Nanne.

Efter att Tina Turner gick bort i maj 2023 föddes tankarna att sätta upp en hyllningsshow, och den blev verklighet tidigare i år då Nanne gjorde succé på Hamburger Börs i Stockholm.

Och i höst drar Nanne – The Best ut på turné.

– Jag har turnerat med Diggiloo ett par somrar, då man ju sjunger både sina egna låtar och covers. Men det här är första gången i karriären som jag gör en renodlad coverkonsert, vilket ärligt talat först gjorde mig lite tveksam. Men jag visste ju att Tina har en helt fantastisk låtskatt och det här är helt klart bland det roligaste jag någonsin har gjort.

Nanne Grönvalls show är en hyllning till hennes stora inspirationskälla Tina Turner som gick bort i fjol. Foto: Håkan Larsson

Nanne är dock noga med att inte bara kopiera de tidlösa hitsen rakt av.

– Tina hade en fängslande röst och en unik kraft och passion på scenen som jag inte är ute efter att efterlikna. Det är viktigt för mig att göra låtarna på mitt sätt, publiken ska känna att det är Nanne som står på scenen. Det kommer att vara mycket glädje och full fart, för jag älskar verkligen musiken – speciellt de rockigare låtarna.

Annons

Drabbades av utmattning

Nanne har ofta haft många järn i elden, då hon kombinerat artistkarriären med att medverka i framför allt musikaler, men även teateruppsättningar, och att vara radioprogramledare i bland annat Nanne i P1 och Karlavagnen.

Dessutom driver hon sedan 2013 stiftelsen Nanne Network, en organisation som jobbar för att inget barn ska behöva fara illa till följd av utanförskap, missbruk eller psykisk ohälsa. Detta efter att själv ha vuxit upp i en familj med missbruksproblem.

Det här är Nanne

Namn: Nanne Grönvall.

Född: 18 maj 1962 i Stockholm.

Familj: Gift med Peter, sönerna Robin, 38, Charlie, 34 och Felix, 32 samt barnbarnen Tobias, 14, Hayfaa, 13, Hugo, 5 och Celeste 1.

Bor: Hus i Danderyd.

Intressen: Umgås med familj och vänner.

Aktuell med: Turnén Nanne – The Best, en hyllning till Tina Turner 27 september–17 november.

Men efter den allvarliga utmattningskollapsen som hon drabbades av för tio år sedan har hon lärt sig att lyssna på sin kropp.

– Jag jobbade mer eller mindre dygnet runt, stressade på tok för mycket och fick alldeles för lite sömn. Till slut orkade inte kroppen längre. Jag föll plötsligt ihop hemma på golvet mitt framför min man Peter. Det var givetvis väldigt otäckt för oss båda och jag vill aldrig uppleva något liknande igen. Därför måste jag ta hand om mig själv på ett bättre sätt och vara vaksam.

Kroppen orkade inte längre

Diagnosen blev utmattningssyndrom och Nanne var sjukskriven ett helt år – utan något endaste uppdrag. Först då förstod hon hur pass allvarligt det var.

– Både bröstcancern som jag drabbades av tidigare och kollapsen fick mig att inse att jag inte är odödlig. Även om det var väldigt otäckt med bröstcancer har jag aldrig varit så sjuk som vid utmattningskollapsen. Ingenting i kroppen fungerade. Jag hade en total orkeslöshet, ständiga domningar i armar och ben, ångest och utmattningsdepression.

Nanne för drygt 20 år sedan. Foto: TT

Sedan dess jobbar hon varje dag för att hålla balansen mellan jobbet och privatlivet.

– Jag har lagt om väldigt mycket i mitt liv och känner jag att kroppen är på väg att säga ifrån försöker jag att vila så mycket som möjligt. Jag är noga med att inte ta på mig för mycket och har blivit bättre på att säga nej. Sedan har jag sett till att minska min stress ordentligt. Förut var jag en riktig tidsoptimist som nästan alltid tvingades hasta iväg och ofta kom antingen i absolut sista stund eller för sent. I dag kan jag inte förstå varför jag utsatte mig själv för det. Det är ju betydligt skönare att ha god tid på sig och kunna ta det lugnt.

Annons

Barnbarnen skänker Nanne lycka

Något som skapar mycket energi och glädje för henne i tillvaron är barnbarnen. Förra sommaren blev hon farmor för fjärde gången – till sonen Charlies dotter Celeste.

– Jag älskar verkligen att vara farmor och spenderar gärna så mycket tid som bara möjligt med barnbarnen. På senare år har jag och Peter varit ganska mycket barnvakt till vår son Felix son Hugo. Och det är helt underbart att ha honom hos oss och få skämma bort honom – precis som mor- och farföräldrar ska göra, haha. En extra glass hör mer till vanligheterna än ovanligheterna.

Jag älskar att vara farmor

Nanne beskriver sig själv som en kärleksfull och lekfull farmor.

– Och ganska busig hoppas jag att Hugo tycker att jag är, skrattar hon. Snart hoppas jag att vi kan börja vara barnvakt åt Celeste också. De två äldsta barnbarnen är tonåringar och det är mysigt med lite olika relationer.

Efter att ha kämpat sig igenom tyngre perioder i livet tycker Nanne att hon har blivit ännu bättre på att uppskatta vad hon har och känner sig lyckligt lottad.

När den här bilden på Peter Grönvall och Nanne togs 1990 hette hon fortfarande Nordqvist i efternamn. Foto: TT

I år firar hon och maken Peter 30-årig bröllopsdag och är lyckligare än någonsin i förhållandet.

– Jag tycker att vi har det fantastiskt bra och skulle absolut inte kunna tänka mig en tillvaro utan Peter. Det känns som att vi är på en jättebra plats och liksom har hittat vår lunk i livet.

Kärlekssagan med maken Peter – började som kollegor

De började att jobba ihop redan 1980 – men det dröjde sju år innan de blev tillsammans.

Annons

– I början när vi bara var kollegor och vänner fanns det inte på kartan att vi en dag skulle bli ett par. Då var vi båda i och för sig i var sin relation, men när de tog slut tände det plötsligt till mellan oss. Sedan 1994 är Peter både min man och min bästa vän, som jag kan prata med precis allting om.

Med Peter Grönvall och Maria Rådsten som tillsammans med Nanne utgjorde musikgruppen One More Time. Året är 1994. Foto: TT

Dessutom har de alltid jobbat tillsammans. Först genom att vara med i samma musikgrupp: Sound of Music, Peter’s Pop Squad och One More Time. Därefter har Peter skrivit många låtar tillsammans med Nanne till hennes solokarriär.

– Många har undrat om det inte är jobbigt att både bo ihop och jobba ihop, men för oss har det aldrig varit några problem. Utan snarare tvärtom. Vi fungerar väldigt bra tillsammans och hamnar i princip aldrig i gräl.

Nanne kan inte avslöja någon speciell hemlighet eller formel för ett långt och lyckligt förhållande.

Peter och Nanne Grönvall på en sommarfest 2022. Foto: Karin Törnblom/TT

– Men jag skulle säga att det i grunden handlar om att respektera varandra för den man är och inte försöka att göra om sin partner.

– Sedan tror jag att det är viktigt att vara lyhörda och att se varandra. Peter och jag är duktiga på att ge komplimanger och lyfta varandra, att visa uppskattning. Viktigt är också att kunna skratta tillsammans och ha kul ihop.

Annons

Scenskräck inför Melodifestivalen

Nanne är stolt över sin familj – och när det gäller karriären finns det några saker som hon är lite extra stolt över.

– Det jag tänker först på är då jag gjorde solodebut med låten Avundsjuk i Melodifestivalen 1998 – trots att jag hade en fruktansvärd scenskräck. Innan ingick jag ju i olika grupper, där inte bara jag sjöng och allt fokus inte bara låg på mig. Det var väldigt jobbigt och något jag kämpade mycket med att komma över. Det finns inget annat recept än att hoppa upp på hästen och köra gång på gång, tills det släpper och blir bättre. I dag är jag fortfarande nervös när jag kliver upp på scenen, men det är ett behagligt pirr som gör att jag taggar till.

Med svärfar Benny Andersson 2007. Foto: Karin Törnblom/TT

Hon lyfter även fram sina stora roller i musikalerna Annie och Sweet Charity, liksom de internationella framgångarna med One More Time. Det var höga listplaceringar inte minst med låten Highland och flera års turnerande runt om i Europa, innan det blev för tufft att kombinera med småbarnslivet.

– En väldigt stor och rolig grej var också då jag som programledare för Nanne i P1 var den enda i Sverige som fick intervjua rockstjärnan Ozzy Osbourne i samband med hans spelning på Sweden Rock Festival. Först skulle jag maximalt få prata med honom i tio minuter.

– Sedan blev det ungefär den dubbla tiden och han visade sig vara en underbar person.

Nanne tycker om att agera – och skulle gärna vilja ha roller i filmer och tv-serier. I skrivande stund håller hon på att filmatisera sin egenskrivna humorbok MeloDrama Queens: Vad kan gå fel!

– Det blir lite i stil med den klassiska engelska serien Helt hysteriskt, ganska crazy, men med lite allvarliga undertoner. Vi spelar in ett pilotavsnitt som bland annat Hanna Hedlund och Lisa Stadell är med i, så får vi se vad som händer. Jag är övertygad om att det kan locka till mycket skratt, vilket är något vi behöver i dagens samhälle, avslutar Nanne Grönvall.

Annons