Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Hasse Andersson & Monica Forsberg: Vi firar vår kärlek varje dag

11 sep, 2024
author Joakim Löwing
Joakim Löwing
Foto: TT
Det kreativa paret firade 30 år som gifta i fjol och bedyrar fortfarande sin kärlek till varandra varje dag. Medan Monica Forsberg jobbat med manus till en musikal har Hasse Andersson förberett sig för sin sista turné. Sedan väntar ännu mer tid tillsammans.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Tareq Taylor hyllning till flickvännen: "Superkvinna"Brand logo
Se också: Tareq Taylor hyllning till flickvännen: "Superkvinna"

Med elva spelningar i tio städer kommer Hasse Andersson att vara ute på sin allra sista turné i höst. Det blir garanterat en känslosam resa för den folkkäre countrysångaren med smeknamnet ”Kvinnaböske”.

– Jag vill inte bara diskret försvinna in i dimman, utan verkligen ta farväl av och tacka min publik ordentligt. Utan dem hade jag ju aldrig nått de framgångar som jag gjort. Efter alla dessa år kommer det säkert att vara lite jobbigt när det är över. Men skönt att ha tagit beslutet. Däremot blir ni inte av med mig helt. Jag kommer säkert dyka upp i något tv-program framöver, ler Hasse som fyllde 76 år i januari.

Jag vill inte försvinna in i dimman

Men räkna inte med några återkommande comebackturnéer i stil med Rolling Stones eller Gyllene Tider…

– Nej, det har jag väldigt svårt att se, skrattar han.

Höstens avslutande konserter kommer att innehålla ett axplock av låtar från den sex decennier långa karriären – i de 25 albumen är det inte precis några svårigheter att hitta hits. Genom åren har Hasse skrivit över 300 låtar.

Hasse med gitarr i hasthage, sittande på ett hinder.
Hasse i Kvinnaböske på Hallandsåsen, byn där han växte upp och som också gav namn åt Kvinnaböske Band som han startade på 70-talet. Foto: TT

De två som betytt mest för honom i karriären är Änglahund samt Guld och gröna skogar. Den första släpptes 1982 och den andra 2015, i Melodifestivalen.

Annons

– Jag hade aldrig kunnat tro att jag någonsin skulle få uppleva samma hysteri som jag gjorde med Änglahund. Men det blev faktiskt ännu mer med Guld och gröna skogar och det märktes vilken genomslagskraft Melodifestivalen har. Det häftiga och roliga var att låten uppskattades av allt från dagisbarn till de på ålderdomshemmet. Den har streamats inte mindre än 53 miljoner gånger, vilket ju är en närmast ofattbar siffra.

Monica i fargstark, blommig klanning.
Monica i cool, tidstypisk outfit! Foto: TT

– Under flera månader kom det fram barn och mer eller mindre slängde sig runt Hasses ben, berättar Monica leende. Det kändes faktiskt ganska overkligt, men är något som vi är väldigt tacksamma och glada över att ha fått uppleva. Jag vet inte hur många bilder han har ställt upp på tillsammans med personer i alla möjliga åldrar.

– Varje vecka fick jag brev av barn som skrev att de älskade mig och att jag sjunger bäst i världen. Jag blev nog någon form av reservmorfar och den rollen tar jag gärna, skrattar Hasse som själv har fem barnbarn.

Monica fick en familj på köpet

Några gemensamma barn har paret inte. Monica blev inte mamma – men fick en familj på köpet då hon träffade Hasse 1991.

– För mig som varken hade några egna barn eller några syskon har det varit en stor lycka och betytt jättemycket. Jag fick inte bara en man som är fantastisk på alla sätt, oerhört generös, känslosam, klok och vänlig – utan dessutom en hel familj med barn och barnbarn. Ända från start var det väldigt enkelt att komma in, tycker Monica.

Annons

– Ja, allting har varit så naturligt för oss hela tiden, säger Hasse. Det kändes direkt att jag hade träffat rätt person och tog ju bara ett par år innan vi gifte oss. Monica är enkel att tycka om – hon är så vacker både på utsidan och insidan. Är snäll och trevlig och ställer alltid upp för sina nära och kära.

Det här är Hasse & Monica

Namn: Hasse Andersson och Monica Forsberg.

Födda: Hasse i januari 1948 i Malmö, Monica i september 1950 i Karlskoga.

Familj: Hasses barn Lisa och Jenny, styvdottern Maria, fostersonen Jim och fem barnbarn. Samt finska lapphunden Lilla söta fröken Gulli Andersson.

Bor: I hus på Ängelsbäcksstrand på Bjärehalvön.

Aktuella med: Hasse med avskedsturnén Hej du Speleman! 11 oktober–2 november. Monica med musikalen De’ e’ det här vi kallar kärlek på Göta Lejon 26 september–8 december. Den bygger på hits av Monica, Lasse Holm, Ingela ”Pling” Forsman och Torgny Söderberg.

Första gången de möttes var då båda jobbade som fältartister i Malmberget. Den gången hände ingenting – men det gjorde det däremot när Monica bjöd in Hasse att besöka en studio i Värmland där hon jobbade som producent.

– Då sa det klick och slog gnistor om oss, säger Monica med ett skratt.

Men varken släkt, vänner eller arbetskompisar anade någonting den där dagen den 29 november 1993 när paret plötsligt blev herr och fru. Visserligen hade de året innan förlovat sig – i en taxi i London – men tillfället var ändå mycket oväntat.

Jag lyckades lura in hela gänget i kyrkan

– Monica och jag var båda med och dubbade filmen De vilda djurens flykt och gjorde tillsammans den svenska titelmelodin. På releasepartyt av singeln var vi i Hasses lada i Boarp, där jag gjorde många spelningar. Vi skulle gå vidare och dricka glögg på ett ställe, när jag lyckades lura in hela gänget i kyrkan. Sedan bytte vi två snabbt om och kom tillbaka som brudpar. Gissa om alla blev förvånade!

Hasse i fatolj, tittar leende pa Monica som sitter pa armstodet och ler mot honom.
Det går inte att ta miste på vad Monica och Hasse känner för varandra! Bilden är från 1982. Foto: TT

Hasse minns speciellt vad artistkollegan Svante Thuresson sa:

– Han undrade varför vi inte berättat något i förväg och skämdes lite över att gå på ett bröllop i kyrkan med gymnastikskor. Men det var det här spontana och själva överraskningsmomentet vi var ute efter. Nu blev det inte så stelt. Inte ens barnen visste om vad som skulle hända. Bara Monicas föräldrar, dem ville vi gärna förbereda.

Annons

Drev Hasses Lada tillsammans

I fjol firade de 30 år som äkta makar, det vill säga pärlbröllop. Men faktum är att de först glömde bort den rätta dagen.

– För oss är det viktigare att fira vår kärlek varje dag i stället. Vi brukar säga att vi älskar varandra varenda dag, flera gånger till och med, och att vi är så tacksamma över att vi har varandra, berättar Monica.

– Ja, för att en relation ska hålla i längden gäller det att vårda den hela tiden och vara rädda om varandra. Att visa hur mycket den andra betyder och att man verkligen bryr sig, fyller Hasse i.

Paret har även arbetat tillsammans en hel del genom åren. Innan de träffades var Hasse programledare för jättesuccén Hasse och hans vänner på SVT. Den utspelade sig i en lada och lockade miljontals tittare. Scenografin var så verklighetstrogen att många trodde att ladan fanns i verkligheten, men den var uppbyggd i en studio i Malmö.

Leende, finklätt sällskap med ballonger och showplansch bakom.
Monica och Hasse med Lasse Holm och Ingela ”Pling” Forsman på premiär av musikalen <span data-lab-italic="italic" class="italic m-italic">De’ e’ det här vi kallar kärlek </span>som Monica och ”Pling” skrivit manus till. Foto: TT

Ladan blev däremot verklighet 1991 när han startade Hasses Lada i Boarp, en showverksamhet han drev tillsammans med Monica fram till 2002.

– Det gick så bra att vi blev nominerade som en av Sveriges största turistattraktioner tillsammans med Liseberg och ishotellet i Jukkasjärvi. En sådan sak kan vara lite svårt att ta till sig, menar Hasse.

– Dessutom har vi gjort ett antal av hans låtar tillsammans, där jag skrivit texten och Hasse musiken. Och han har varit med och spelat i barnmusikalen Svingelskogen, som sattes upp första gången 1985. Där var det en viss knubbig skåning som fick agera isbjörn, skrattar Monica.

Annons

Skrev Carolas Främling

Monica fick även Hasse att prova på att dubba Disneyfilmer. Från mitten av 1980-talet ända fram till början av 2000-talet var Monica ansvarig som regissör, översättare och producent för svenska dubbningar – och lånade ut sin röst till en massa olika karaktärer i Disneys tv-serier och långfilmer.

Annars är hon mest känd för att ha skrivit texten till två segermelodier i Melodifestivalen – både Carolas jätteklassiker Främling och Dag efter dag med gruppen Chips. Samt ytterligare elva bidrag i Sveriges största musiktävling.

– Förra året var vi i Stockholm när Carola gästade Allsång på Skansen. När showen var slut och ljuset på scenen släckt, började publiken sjunga Främling. Det var väldigt mäktigt och jag fick tårar i ögonen. Då hade 40 år passerat sedan den kom, tänk att låten lever kvar som den gör, säger Monica.

svartvitt foto på carola och monica med varsin blombukett
Monica skrev texten till eviga låtklassikern <span data-lab-italic="italic" class="italic m-italic">Främling</span>, som Carola vann Melodifestivalen med 1983. Foto: TT

Makarna bor i en souterrängvilla på 250 kvadratmeter i Ängelsbäcksstrand på Bjärehalvön, med utsikt över slätten och Skälderviken.

– Hela nedre plan utgörs av det som har med musiken att göra – en studio, rum för alla gitarrer (över 60!), skaparverkstad och ett kontor. Vi bor på övervåningen, berättar Hasse.

– Sedan har vi en hund som heter Lilla söta fröken Gulli Andersson – det är viktigt att få med hela namnet, skrattar Monica.

Glatt par med champagneglas i händerna.
”Vi är rätt romantiska båda två, lite som Lady och Lufsen och bra på att förklara våra känslor för varandra”, säger Hasse, som här ger sin Monica en puss på Melodifestivalen 2014. Foto: TT

Parets trädgård är 3 900 kvadratmeter stor, och där tillbringar de gärna mycket tid. De har anlagt många fina rabatter och är bägge utrustade med gröna fingrar.

Annons

– Vi har många gemensamma intressen – däribland att resa, fiska och umgås med familj och vänner. Monica är duktig på att meta abborrar, det brukar bli en hel del när vi hyr en stuga i Närke på somrarna. I skogarna däromkring plockar hon också bär och svamp i skogen, säger Hasse.

Under 30 år hade paret ett hus i Florida, men det är numera sålt.

– Men vi brukar åka dit och hälsa på vänner en eller ett par gånger per år. Nu när jag trappar ned i karriären finns ännu mer tid för annat, menar Hasse.

Den 15-årige killen som slog sina första ackord i större offentliga sammanhang på Kiviks marknad växte till en av landets mest folkkära artister som lockar lyssnare i alla åldrar. Karriären lever verkligen upp till titeln på hans låt i Melodifestivalen.

Annons