Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Anders Bagges scenskräck stoppade duetten: ”Tackade nej till Celine Dion”

04 jul, 2024 
Joakim Löwing
Foto: Anna-Lena Ahlström
Än i dag grämer sig Anders Bagge över att han sa nej till att uppträda med världsartisten Celine Dion 2008. Men sedan dess har han uppbådat mod att ta sig an nya utmaningar. Tack vare dem har scenskräcken mildrats – och i sommar väntar en stor turné med Diggiloo.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Här är Femina-läsarnas favoritartister från Så mycket bättreBrand logo
Se också: Här är Femina-läsarnas favoritartister från Så mycket bättre

Han är en omtyckt jurymedlem i Idol på TV4. Men Anders Bagge är också känd som låtskrivare åt världsartister som Madonna, Janet Jackson, Jennifer Lopez, Enrique Iglesias – och Celine Dion.

År 2007 skrev han hiten A song for you till den sistnämnda tillsammans med Robert Wells.

Under en konsert i Globen året därpå ville hon framföra den ihop med Anders och Robert. Men det var bara Robert som klev upp på scenen och intog flygeln. Anders tackade nej och valde i stället ett följa hela showen från läktarplats.

Scenskräcken var helt enkelt för stark

– Du kan inte ana hur mycket jag har ältat det där sedan dess. Vem tackar nej till att sjunga med Celine Dion? Hon är en fantastisk sångerska och förebild för mig, som jag har skrivit flera låtar till. Men där och då klarade jag det inte. Panikångesten och den fruktansvärda scenskräcken var helt enkelt för stark, berättar han.

Annons

Dålig självförtroende

Anders fortsätter:

– Genom åren har jag gång på gång drabbats av bristande självförtroende och självkänsla, extrem prestationsångest, fobier och depressioner. Redan när jag var liten och höll på med friidrott fick jag panik över att delta i ett lopp. Trots att det var nästan 2 000 personer som skulle springa oroade jag mig för att alla skulle titta på bara mig. Tänk om jag då skulle ramla eller göra bort mig på annat sätt? Jag ville ju inte synas, utan vara en i mängden.

Tre man och en kvinna som ler mot gul fond
Det har blivit några år i Idol. Här med exfrun Laila Bagge, Andreas Carlsson och Peter Jihde som utgjorde juryn 2008.Foto: TT

Känslan av att inte vilja synas gällde även i Idol-studion, som Anders inte ville något hellre än att fly ifrån då han klev in första gången.

– Jag har nog alltid känt ”inte ska jag väl jag…” och har trivts bäst med att arbeta i skymundan, utan att stå i centrum på något sätt. Det är nästan så att jag fortfarande skäms för att säga det, men jag vet att jag har en bra sångröst och det har alltid fungerat bra när jag själv sjunger in låtar som demos i studion. Att sedan framföra dem inför andra personer än en helt annan sak.

Annons

– När Celine Dion fick höra demos av låtar som jag varit med och skrivit undrade hon vem den manliga sångaren var. Hon tyckte att han sjöng så bra att han borde göra låten själv. Jag sa att jag kände honom väl och skulle fråga, haha. Men efter att samma sak hände flera gånger förstod hon till slut att det var jag som sjöng.

Det här är Anders

Född: 16 januari 1968 i Enskede, Stockholm.

Familj: Hustrun Johanna Lind Bagge som fyller 53 i år och hennes son Daniel, 24. Fem hundar som heter Julia, Signe, Sonja, Iris och Karin, samt en katt som heter Smilla.

Bor: Har för tillfället ett boende och en arbetsplats: Rastaborgs slott på Ekerö och ett hus på Färingsö, utanför Stockholm.

Aktuell med: Turnerar med Diggiloo runtom i Sverige mellan den 4 juli och 24 augusti. Övriga artister är Andreas Lundstedt, Liamoo, Jessica Andersson, Wiktoria, Elisa Lindström, Lucianoz, Idolvinnaren Cimberly Wanyonyi, Idol-tvåan Saga Ludvigsson, Andreas Weise, Lisa Stadell och komikern Ann Westin. Anders har också släppt den nya singeln Dansa med mig och är i höst aktuell med sin 15:e säsong som jurymedlem i Idol på TV4.

I höst är det dags för den 15:e säsongen av Idol för Anders – och programmet som alltid drar miljonpublik har betytt en hel del för honom. I en tidigare intervju med hustrun Johanna Lind Bagge konstaterade hon: ”Tänk vad mycket det har gjort för Anders när det gäller att komma över en del scenskräck och panikångest.”

Brollopspar utanfor kyrkan, mannen med kapp och kvinnan i vit brudklanning och en bukett roda rosor
I augusti 2018 gifte sig Anders Bagge och Johanna Lind. Trots att han var extremt nervös lyckade Anders då sjunga en kärleksballad för sin tillkommande.Foto: TT

När paret gifte sig i augusti 2018 tog Anders mod till sig och sjöng den egna kärleksballaden Fallen för sin blivande fru under vigseln.

Annons

– Jag var så nervös att jag nästan spydde i sakristian innan och var inte säker på att jag skulle klara det. Men jag lyckades och det var en fantastisk känsla. En förklaring till att det ändå gick ganska bra var att jag kände nästan alla gäster, vilket var en trygghet. Det hade inte varit hela världen om något gick fel.

Och år 2021 övertalades Anders att medverka i Masked Singer på TV4.

– Med tanke på att jag fick ha en stor björndräkt på mig kändes det ändå ganska tryggt. Men varje gång var jag lika nervös att jag skulle bli utröstad, för då var jag ju tvungen att ta av mig masken och sjunga låten utan den. När jag till slut åkte ut hade jag i alla fall ökat på mitt självförtroende och min självkänsla lite.

Ångest inför Melodifestivalen

Men steget därifrån till att tävla i Melodifestivalen som sig själv – inför sisådär tre miljoner tittare – ja, det var väldigt stort. Han kuppades faktiskt in av sin manager, Mathias Andersson, tidigare programledare för Lyxfällan.

Annons

– Vi hade ett möte med bland andra låtskrivarna och Mathias sa: ”Kan du inte bara lyssna på den här låten och försöka övertyga X om att sjunga den?” Då svarade jag: ”Men herregud vilken bra låt, hur kan man tacka nej? Den skulle till och med jag vilja sjunga.” Sedan tänkte jag inte mer på det. Mathias hade kontakt med de ansvariga för Melodifestivalen och plötsligt var det klart att jag skulle vara med. Då kunde jag inte värja mig, även om jag nog inte riktigt förstod var jag faktiskt gett mig in på.

Narbild pa tarogd Anders Bagge under Melodifestivalen
Glädjetårar när Anders gick direkt till final i Melodifestivalens tredje deltävling 2022.Foto: TT

Månaderna från hösten fram tills Melodifestivalen 2022 drog igång var mycket ångestfyllda. Samtidigt kändes det helt rätt att ställa upp. Dels för att han ångrade så mycket att ha tackat nej till att uppträda med Celine Dion, dels för att hylla sin pappa Sven-Olof som gick bort i lungcancer 2003. Fadern var låtskrivare och musiker, och låg bland annat bakom gruppen Forbes vinnande bidrag Beatles i Melodifestivalen 1977.

Annons

– Melodifestivalen betydde alltid mycket och var väldigt stort i min familj under uppväxten. Alla satt bänkade framför tv:n och tittade. Och några gånger var vi på plats där finalen spelades in. Pappa och jag var väldigt nära, han var min idol och den som hjälpte mig med mycket i musiken. Vi spelade både trumpet och piano tillsammans. Därför är det så kul nu när artisten Elisa Lindström i Diggiloo kan spela trumpet. Jag har inte gjort det på många år och vi kan öva lite tillsammans när vi turnerar i sommar.

Stort gang glada artister i soffa placerad i park full av blommor
Diggiloo årgång 2024. Turnén pågår 4 juli–24 augusti.Foto: Anna-Lena Ahlström

För så blir det. Efter succén med en andra plats i Melodifestivalen med låten Bigger than the universe – och flest tittarröster – tackade Anders ja även till att medverka i Diggiloo.

Annons

– Det här hade jag ju kanske inte riktigt trott för bara några år sedan. Det är en helt ny grej för mig och jag velade fram och tillbaka först. Tänk om jag inte skulle våga gå ut på scenen och de andra var tvungna att putta ut mig som tjuren Ferdinand, haha. Men efter en hel del funderingar kände jag till slut att jag bara måste våga släppa taget. Vad är det värsta som kan hända om man sjunger fel?

Det handlar om att våga vara öppen

Precis det att våga släppa taget skriver han om i texten på sin nya singel Dansa med mig.

– Den handlar om att vara närvarande här och nu. Att våga vara öppen, pröva nya saker och se vart det tar en – att inse allt bra som kan hända om man tillåter det att hända. Och jag har inte alls samma ångest inför den här turnén som inför Melodifestivalen. Tvärtom ser jag fram emot den väldigt mycket och vi är ett härligt gäng med många duktiga artister.

Anders Bagges kärlek till djur

Under flera dagar i slutet av april repeterade Diggiloo-gänget hemma hos Anders och Johanna i Rastaborgs slott på Ekerö. Med tanke på att boytan är 1.500 kvadratmeter fanns ingen risk för trängsel …

Annons

Och trängas behöver makarna inte göra i sitt jättehus på Färingsö heller. Just nu har de två olika ställen att alternera boende och arbetsplats mellan.

– Med fem stora hundar och en katt i hushållet krävs det lite yta. Julia och Signe är ju grand danois, Sonja och Iris original olde english bulldog och Karin engelsk bulldog. Man kan säga att det går åt lite mat varje vecka, skrattar Anders och fortsätter:

– Men det är helt underbart med alla djuren och jag kommer att sakna alla mycket när jag är ute på turné. Jag bara måste skypa med Johanna varje dag för att se och höra hela gänget och så kommer jag hem ett par dagar varje vecka mellan olika spelningar.

Vovvarna skulle inte få plats i den husbil som Anders ska ratta runt landet – där han också har satt in en studio för att kunna skriva låtar till nya skivan. Och Johanna har fullt upp med sin klädbutik med märket JLB Kollektion.

Vi brinner verkligen för våra hundar

– Vi brinner verkligen för våra hundar och har haft många olika projekt med dem. Även om det var jag som var programledare för Bagges hemlösa hundar är det Johanna som är den stora experten av oss. Hon har så gott som alltid haft hund och är även utbildad, tänkte först bli veterinär. För egen del har jag en enorm kärlek för katter också, som flest hade jag fem samtidigt. Ett kommande projekt för mig att ta tag i är problemet med alla hemlösa katter, visste ni att det finns så många som 150 000 sådana i Sverige? Det är helt ofattbart.

Leende par och deras tva hundar på en glasveranda
”Jag gillar att överraska och kan vara väldigt romantisk”, avslöjar Anders. Här med hustrun Johanna Lind Bagge och två av parets fem fyrbenta kompisar.Foto: TT

En av låtarna som Anders ska sjunga under Diggiloo är förresten Have you ever been in love som han skrev till… ja, just det, Celine Dion.

Annons

– Det blir liksom att sluta cirkeln på något sätt, en duett som jag gör tillsammans med Jessica Andersson. Men samtidigt är ju Diggiloo också starten på något nytt som jag aldrig har gjort förut, ler Anders Bagge.

Till sist Anders, på en skala 1 till 10, hur bra är du på att …

… grilla?

– Det är väldigt gott och jag är hyfsad i alla fall, en femma.

… resa upp ett tält?

– Haha, du kan ju tänka dig själv hur jag är där med min ADHD-hjärna och en massa pinnar som ska sättas ihop på rätt sätt. Tålamodet är verkligen noll och det är mitt betyg också. En etta.

… läsa kartor och hitta rätt på semestern, om du inte får använda gps?

– Jag har faktiskt ett grymt lokalsinne, så om det är till platser där jag någon gång har varit tidigare skulle det gå bra. Annars spökar nog min diagnos igen och det blir högst en tvåa.

… spela kubb/krocket?

– På kubb är jag nog en åtta och krocket en fyra, så det blir väl en sexa totalt. Tycker att det är rätt kul och kan oftast hålla humöret.

… koppla av på stranden?

– Undrar om det någon gång har hänt att jag bara ligger och solar på stranden, haha. Jag kan inte ligga still så länge, utan måste aktivera mig på något sätt. En etta.

… hålla humöret uppe i semestertrafiken?

– Jag hatar att sitta i köer, då blir jag rastlös och alla mina myror börja krypa i brallan. Men för att slippa det brukar jag svänga av och ta alternativa vägar, alternativt göra något annat tills trafiken lättar. Man behöver ju inte ha bråttom när man är ledig. Med tanke på detta borde jag få en sjua.

… vara romantisk?

– Johanna brukade tidigare kalla mig Mr Holland eftersom jag ofta kom med tulpaner till henne, haha. Nu när vi båda haft väldigt mycket jobb på senare tid har jag legat av mig, men det ska jag råda bot på så att jag får en skarp lysande tia igen. Jag gillar att överraska och kan vara väldigt romantisk.

Annons