Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Christer Sjögren börjar tänka på refrängen: ”Allting har ett slut”

06 sep, 2024
author Joakim Löwing
Joakim Löwing
Foto: TT
Han har arbetat med musik sedan han var 18 år. Höstens turné kan dock vara en av hans sista. Men Christer Sjögren vill inte sluta tvärt utan kommer att trappa ner i lagom takt – annars blir saknaden efter kickarna jobbet ger för stark.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Svenska artisteliten: Det har ABBA betytt för ossBrand logo
Se också: Svenska artisteliten: Det har ABBA betytt för oss

Under 2024 har Christer Sjögren varit ute på de avslutande konserterna med Vikingarna efter att det legendariska dansbandet gjorde comeback. Samtidigt turnerade sångaren i vintras och våras med Amazing Grace i några av landets vackraste kyrkor.

Och i höst tar han det vidare med turnén The Best of Christer Sjögren – Amazing Grace, med tolv spelningar i några av Sveriges största konsert­hus.

Där ska 74-åringen bjuda på det allra bästa från sin nästan 60 år långa karriär – med låtar från bland annat Vikingarna, Elvis och Frank Sinatra. Allt från My way till Ljus och värme.

– Responsen var helt magisk i våras och det blir en otroligt fin stämning i kyrkorummen. Nu är bandet samlat igen och jag har på nytt med mig sångerskan Anna Werner. Jag längtar verkligen efter att möta publiken igen, ler Christer.

”Jag både tror och hoppas att publiken märkt genom åren hur roligt jag har”, säger Christer Sjögren.Foto: Christine Olsson/TT

Alla som vill se och höra den omtyckta värmlänningen ta ton med sin basröst får passa på. För det kapitlet i hans liv är helt klart på väg att närma sig sista sidan.

– Allting har ett slut någon gång, även om det kommer att kännas väldigt konstigt att inte stå på scenen och möta sina fans mer då den dagen är här. Jag fick ju som alla andra artister känna på det under pandemin och det var väldigt märkligt att för första gången i sitt liv vara arbetslös. Jag har ju haft den stora förmånen att kunna jobba med musiken på heltid ända sedan jag var 18 år.

Vikingarna med Christer Sjögren i mitten 1978, året då han tog över som sångare i dansbandet efter Stefan Borsch.Foto: TT

Christer är övertygad om att ett abrupt slut inte är att föredra …

– Självklart kommer jag att sakna kickarna jag får av publiken, som mer eller mindre är omöjligt att få någon annanstans. Men jag kan ändå inte säga att jag är rädd för att sluta. Däremot tror jag på en långsam nedtrappning i stället för att helt plötsligt bara lägga av efter att ha haft många spelningar. Då är
det nog lättare att ställa om och an­passa sig.

Annons

Startade band som 14-åring

Han var med och startade sitt första band Jonny-Christers hemma i Hagfors redan som 14-åring. För att ha råd att köpa den elorgel som han spelade på var han tvungen att arbeta två timmar varje dag efter skolan i en färghandel. Arbetar­familjen med mamma Eivor och pappa Hans hade nämligen ont om pengar.

Vi tvingades klippa upp tandkräms­tuben för att pressa ur det sista

– Med tanke på att vi ibland tvingades klippa upp tandkräms­tuben för att pressa ur det sista lilla och köpa mat på krita i slutet av månaden fanns knappast några pengar till musikinstrument. Men jag tycker att det var väldigt nyttigt för mig att få uppleva och det gav ett stort perspektiv på tillvaron. Jag lärde mig att man aldrig ska ta något för givet och det är något som jag lever efter fortfarande.

Det här är Christer

Namn: Christer Sjögren.

Född: 6 april 1950 i Hagfors.

Familj: Gift med Birgitta, dottern Charlotta, 53, barnbarnen Norah, 19, och Nellie, 13.

Bor: I ett 350 kvadratmeter stort hus i Hammarö utanför Karlstad.

Intressen: Musik, bilar, familjen, huset.

Aktuell: Med turnén The Best of Christer Sjögren – Amazing Grace. Tolv spelningar mellan den 27 september och 3 november.

Christers uppväxt är garanterat en bidragande orsak till hans alltid lika ödmjuka framtoning, trots alla hans framgångar och hans stjärnstatus.

När många artister skriver långa så kallade riders – listor med vad de vill ska finnas i logen inför en spelning – har han aldrig ens haft någon sådan.

– Nu kanske det i och för sig inte varit så vanligt inom just dansbandskretsar i vilket fall, men jag är uppfostrad med att man inte ska ställa en massa krav. Jag var glad och nöjd bara det bjöds på kaffe och en smörgås i pausen, haha.

Tog över efter Stefan Borsch

Som 18-åring blev Christer erbjuden platsen som sångare i gruppen Pelles, från Mariestad. Något som innebar att han för första gången kunde ägna sig åt musik på heltid.

Tio senare, 1978, kom samtalet som förändrade hans liv för alltid.

Annons

– Vikingarnas kapellmästare Jörgen Arnemar ringde och erbjöd mig att ta över som sångare i bandet efter Stefan Borsch. Jag befann mig i sommarstugan och på något sätt hade han hittat telefonnumret via min svärmor. Klart att jag blev väldigt förvånad och glad. Visserligen hade jag jobbat professionellt i tio år, men det här var på en helt annan nivå som inte ens går att jämföra.

Med hustrun Birgitta och dottern Charlotta 1999.Foto: TT

Det första albumet av Vikingarna med Christer Sjögren som sångare blev Kramgoa låtar 7 med super­hiten Djingis Khan. Det släpptes 1979.

– Jag fick en helt perfekt start som sångare i ett nytt band, Djingis Khan gick upp på första plats på Svensktoppen. Låten satt verkligen som en smäck. Den passade min röst väldigt bra, då jag ju kan gå ned så djupt. Det var jätteviktigt med en sådan brottarhit direkt och betydde mycket för mitt självförtroende.

Sålt mer än ABBA

Sedan levererade Vikingarna hits på löpande band ända fram till 2004 då de bestämde sig för att sluta.

Gruppen gav ut ett 30-tal plattor – som totalt sålts i mellan tolv och tretton miljoner exemplar. Det är till och med är fler än vad ABBA sålde i Norden.

Vet inte hur många gånger jag har fått nypa mig i armen

– Det är svårt att förstå, vet inte hur många gånger jag har fått nypa mig i armen, ler Christer. Vi är givet­vis inte i närheten av ABBA:s storlek runt om i världen, men det känns ju helt otroligt att vi sålt fler skivor än dem i Norden. Vikingarna har ju även många fans i Norge, Finland och Danmark.

Annons

Dessutom slog de igenom även i Tyskland med dunder och brak runt millennieskiftet, där de både släppte skivor och turnerade.

– Tyskarna tyckte att det var konstigt att vi valde att sluta bara några år efter det – och efteråt har vi fått många frågor om att komma till­baka dit och spela. Men vi har tackat nej till det eftersom vi inte vill resa en massa längre.

När det var som mest hade Vikingarna mellan 120 och 130 spelningar per år. Däremellan var det mycket studiojobb med skiv­inspelningar.

2004 gjorde Vikingarna sin sista spelning i Arvikaparken. Det var åtminstone tänkt så. Men 2016 gav sig bandet ut på turné igen.Foto: TT

– Alla medlemmar i gruppen var nog inställda på att vi inte skulle göra några fler konserter tillsammans efter avslutet 2004. Men så fick vi en fråga om att göra en tillfällig comeback för att medverka i Tack för dansen på TV4 2016. Då tyckte vi alla att våra låtar hade blivit bättre efter att inte ha spelat dem tillsammans på många år och fick suget tillbaka. Därför bestämde vi oss för att göra en finalturné.

Det Christer är mest stolt över i sin karriär är dels att ha kunnat hålla på så pass länge i branschen, dels sin stora bredd som artist. Även som soloartist har framgångarna varit många och stora.

– Jag har ju fått göra så mycket olika grejer. Spelat in album och turnerat med välkända låtar från Elvis och Frank Sinatra, gjort flera julskivor och en massa julturnéer, andliga skivor, krogshower och musikaler. Det var väldigt kul att spela rollen som Georg von Trapp i Sound of Music på Göta Lejon, med totalt 112 föreställningar mot bland andra Carola. Liksom att vara med två gånger i Melodi­festivalen. Jag lockas av olika utmaningar.

Lotta Engberg och Christer Sjögren gjorde Don’t Let Me Down tillsammans i Melodifestivalen 2012.Foto: TT

Han fortsätter:

– En stor förklaring till att det har gått så bra är drivkraften och passionen till musiken. Jag både tror och hoppas att publiken märkt genom åren hur roligt jag har. Sedan måste man ha lite tur och träffa rätt folk i livet. Och ta vara på de chanser man får. Tänk så onödigt det hade varit om jag inte hade tagit vara på min talang. Då skulle jag aldrig ha förlåtit mig själv.

Annons

Lugnare liv

Numera fyller Christer oftast sina dagar utan stress och en massa åkande på vägarna. Han och hustrun Birgitta – som blev ett par redan som 19-åringar – älskar sitt stora hus med en rejäl trädgård alldeles intill Sveriges största sjö Vänern.

Paret har varit gifta i över 50 år och är föräldrar till dottern Charlotta. Dessutom har de två barnbarn i Norah och Nellie.

– Jag älskar att vara morfar och att träffa barnbarnen så mycket som möjligt. De bor bara sju kilometer från oss på Hammarö, berättar han.

Christer med frun Birgitta framför en Mercedes från 1969 i samband med Svenska Kungsrallyt 2002.Foto: Roger Lundsten/TT

Något som kan få ännu mer utrymme när musiken trappas ned är motorintresset. Makarna har en båt med 115 hästkrafter som de gärna åker ut med under sommarhalvåret – men framför allt har Christer en stor passion för klassiska bilar.

– Jag har tolv, tretton klassiker som jag gärna skruvar med. Min goda vän Håkan, som varit bil­mekaniker i många år, brukar hjälpa mig med sådant jag inte klarar – och det kan vara en hel del, haha. Jag tar gärna en sväng med bilarna, ibland följer min fru med och barnbarnen har också provat.

Att fylla tiden blir med andra ord inte några större problem.

– Nej, vi har ju också en stor trädgård som behöver skötas om. Vissa delar lejer vi bort, men framför allt hustrun gillar att pyssla i rabatterna och odla. Jag brukar få hjälpa till att bära tunga jordsäckar, men rycker även in och gör annat också. Fast gröna fingrar har jag nog inte riktigt, det är mer min fru som står för den delen, avslutar Christer med ett skratt.

Annons