Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Mia Skäringer: Jag hämtar kraft från Tabita

11 sep, 2024
author Joakim Löwing
Joakim Löwing
Foto: TV4 CMORE, TT
Frånsett tatueringarna finns inte många likheter mellan Mia Skäringer och hennes karaktär Tabita som nu fått en egen tv-serie. Däremot kan rollfiguren vara till hjälp ibland: ”Jag kan ta till Tabita när jag behöver stå upp för mig själv eller någon annan.”
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i telefonbokenBrand logo
Se också: Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i telefonboken

Tatueraren Tabita och hårfrisörskan Gulletussan är folkkära figurer som Mia Skäringer har återkommit till under sin karriär.

Båda föddes för 20-talet år sedan i radioprogrammet Roll on som Mia ledde tillsammans med Klara Zimmergren och levde sedan vidare i tv-programmet Mia och Klara på SVT.

Därefter har Tabita och Gulletussan bland annat dykt upp i Mias tre succéföreställningar Dyngkåt och hur helig som helst, Avig Maria och No more fucks to give.

Och nu har de alltså fått en helt egen tv-serie med namnet Tabitas tatoo änd cär på TV4.

I nya serien på TV4 driver Tabita en tatueringsstudio. Huset är fullt av kvinnor i nöd men pengarna är slut. Samtidigt har Gulletussan siktet inställt på sin exman… Foto: TV4 CMORE

– Tabita och Gulletussan är verkligen varandras motsatser och det är väldigt roligt att spela bägge dessa så olika roller i samma serie. Jag har hämtat inspiration till bägge från människor som jag mött under uppväxten och det finns bland annat drag av min mamma i Tabita, säger Mia och lägger till:

– Inte minst det här med att hon är en orädd arbetarklasskvinna med ett starkt civilkurage, som vågar säga vad hon tänker och tycker.

Jag är i grunden ganska ängslig

Det är just sådana egenskaper som Mia själv anser sig sakna ibland.

– Jag är ju i grunden en ganska ängslig person som bryr mig alldeles för mycket om vad andra människor tycker. Ibland krånglar jag till det i stället för att bara agera. När jag behöver vara mycket mer rättfram och inte fundera så mycket kan jag hämta kraft från Tabita. Hon fungerar som någon form av mentor åt mig. Jag gillar att säga saker genom henne som jag inte riktigt skulle kunna säga själv.

Med Klara Zimmergren när de gjorde humorprogrammet <span data-lab-italic="italic" class="italic m-italic">Roll on</span> i P3, som började sändas 2004. Foto: TT

Kamp mot kvinnovåld

I den egenskrivna och egenproducerade komediserien får Mia även med en del allvar, då Tabita startar ett skyddat boende för kvinnor. Mia har länge varit engagerad i kampen mot kvinnovåld.

Annons

– Det kändes ganska skönt att ta vidare den frågan på ett annat sätt nu i form av värme, kärlek och en portion humor. Men vi driver ju inte med frågan, utan snarare med hur det ser ut i vårt samhälle.

Det här är Mia

Namn: Mia Skäringer.

Född: 4 oktober 1976 i Kristinehamn.

Familj: Gift med Gabriel, barnen Alfred, 24, Heli, 21, och Leelo, 12. Har även hunden Morris, en chihuahua.

Bor: I Göteborg.

Yrke: Skådespelare, komiker och manusförfattare.

Intressen: ”Mitt arbete, träning, kör ofta mellan tre och fyra pass i veckan, måla, skriva – älskar att vara kreativ och skapa olika saker.”

Aktuell med: Tv-serien Tabitas tatoo änd cär med premiär på TV4 den 13 september. Podcasten Skäringer & Nessvold tillsammans med Hampus Nessvold med nya avsnitt varje måndag.

Om Mia är olik Tabita till sättet har de samtliga tatueringar på kroppen gemensamt – vilket förstås är en stor fördel varje gång det är dags att iklä sig den rollen. Det kan däremot bli betydligt jobbigare i andra sammanhang. Exempelvis då Mia ska agera Anna i fyrans tittarsuccé Solsidan. Något som hon gjort sedan premiären i början av 2010.

– Anna har inga tatueringar, så samtliga ska döljas. Därför måste jag vara på plats redan klockan fem på morgonen varje inspelningsdag för att spraya bort dem med en airbrush. Detta tar ungefär två timmar.

Därefter väntar sminkning klockan sju och så börjar de ofta spela in klockan nio.

– En väldigt lång förberedelsetid med andra ord. Men jag får skylla mig själv som har alla tatueringar, haha.

Den första skaffade hon som 16-åring. Sedan har det bara blivit fler och fler på framför allt armar och axlar.

– På den tiden gjorde jag det för att vara cool och sticka ut. Men hade jag haft det som sitter på självförtroendekontot i dag i den åldern hade jag antagligen inte börjat tatuera mig överhuvudtaget. Nu är det ju liksom redan kört och då kan jag lika gärna satsa på fler, skrattar Mia.

Trivs med Solsidan-gänget

Succén Solsidan har gjorts i åtta säsonger, totalt 80 avsnitt, och det har även blivit en långfilm. I februari 2025 startar inspelningen av två säsonger till. Det ser Mia mycket fram emot.

Annons

– Vi har så otroligt roligt tillsammans. Det kändes jättebra från första stund när vi spelade in den första säsongen för 15 år sedan. Jag varken kände eller hade jobbat med Felix Herngren innan, men vi klickade direkt och hade en perfekt timing. Hela gänget är fantastiskt och jag är väldigt tacksam för att få vara en del av det – liksom att få uppleva alla framgångar.

Gamla vänner. Med Felix Herngren, Josephine Bornebusch och Johan Rheborg vid inspelningen av <span data-lab-italic="italic" class="italic m-italic">Solsidan</span> 2009. Foto: Mats Andersson/TT

Inte ens två timmars kroppssprayande varje morgon innan tuppen hunnit piggna till förtar den känslan…

– Det har ju hänt en hel del med oss alla skådespelare under de här åren. Jag minns att jag i början skrattade åt Felix när han var tvungen att använda läsglasögon. Men nu är det jag som måste göra det för att kunna se ordentligt. Och då får jag givetvis igen för det, haha. Vi åldras tillsammans och har en rolig jargong.

Solsidan tillhör inte bara det roligaste som Mia har gjort i karriären – utan också det som hon är mest stolt över.

Podd med Hampus Nessvold

Men det som ligger allra högst i topp där är hennes egna shower – inte minst No more fucks to give, som drog fulla hus på arenorna runt om i Sverige. Hon fyllde Globen inte mindre än fem gånger.

– Dessutom hade jag en föreställning på Tele2 Arena som lockade 25.000 åskådare. Det var helt overkligt. Jag hade svårt att ta in att alla de kom och tittade på mig. När jag turnerade med de två första föreställningarna var det ju i konserthus som tog runt 1.000 åskådare, säger hon och fortsätter:

Annons

– Samtidigt är det extra roligt att en föreställning som handlar om kvinnors rättigheter lockade en så pass stor publik. Och min första show verkade ha kommit i precis rätt tid, mitt i metoo-rörelsen. Det gäller att ha lite tur ibland.

Mia och Hampus Nessvold gör en podd ihop. Foto: TT

Vid sidan av tv-serier, filmer och shower har Mia på senare år även blivit en populär poddare. Först hade hon en podcast med Anna Mannheimer i fyra år och nu är hon inne på tredje året med podden Skäringer & Nessvold tillsammans med skådespelaren Hampus Nessvold.

– Jag älskar verkligen att nå ut till folk på det sättet och blir alltid lika glad över den positiva responsen som vi får. När jag får höra att många går runt med ett leende på läpparna och skrattar med våra röster i sina lurar mår jag väldigt bra. Det är precis så det ska vara. Med allt som händer i den värld som vi lever i är det viktigt att kunna skratta och det är mycket värt att kunna bidra till det.

Mia är 21 år äldre än 27-åriga Hampus – och tycker att de kompletterar varandra perfekt.

– Hampus är väldigt transparent och har en självdistans som få andra har i den åldern. Vi kan båda skoja mycket om oss själva. Och att vi har Kentas låt Just i dag är jag stark som intro beror på att vi båda är ganska ängsliga personer som ofta överanstränger oss. Vi släpper ju nya avsnitt varje måndag och de blir som en ventil och ett andningshål både för oss själva och förhoppningsvis även lyssnarna.

Annons

Jag har alltid försökt hålla familjen utanför

När man pratar med en god vän i en podd är det lätt hänt att man inte tänker sig för och kanske är lite för privat ibland.

– Men det gäller nog mer Hampus i så fall, han bjuder mycket på sig själv. Men det går ju att klippa bort vissa saker, det sköter vår producent Anna Spolander så bra. För egen del har jag ju många års erfarenhet av att vara personlig. Men inte privat. Jag har alltid försökt att hålla familjen utanför.

Saknar utflugna barnen

Mia har två vuxna barn från ett tidigare förhållande – Alfred, 24, och Heli, 21, som båda har flyttat hemifrån.

Nu är de bara tre kvar i hemmet – Mia, maken Gabriel och deras gemensamma son Leelo, 12. Paret träffades 2010 och gifte sig i Thailand 2015.

– Det är klart att jag saknar mina två äldsta barn och att det är lite tomt utan dem.

Mia och Gabriel Lazar träffades 2010 och har tolvåriga sonen Leelo tillsammans. Foto: Tommy Holl/TT

Förut hade de ofta fullt hus, då de äldsta hade med sig både sina partners och vänner. Det var inget ovanligt att det satt uppåt tio personer kring middagsbordet.

– Samtidigt är jag stolt och glad över att de har lyckats bra, det hade varit en större sorg om de bott kvar hemma och inte haft något jobb eller så fina vänner som de har. Dessutom har vi i alla fall yngsta sonen kvar hemma ett antal år, det kanske blir betydligt värre den dagen han flyttar och vi vägrar att släppa iväg honom, skrattar Mia.

– Sedan kan det faktum att jag ofta är iväg på jobb och turnéer ha underlättat deras flytt. Jag har inte varit mamman som de har stått och bakat en massa bullar med. Men de har fått följa med på olika uppdrag genom åren och jag tror att det är något som de har uppskattat.

Med dottern Heli 2016. Foto: TT

Och när Mia varit iväg utan dem har de alltid haft mycket kontakt.

– Det har hänt många gånger att jag precis innan jag kliver upp på scenen hjälpt till med någon läxa eller sagt var de hittar nya tandborstar, säger hon och fortsätter:

– De hade säkert velat gå på en och annan premiär som jag blivit inbjuden till, men jag är ju ingen sådan person som lockas av det. När jag inte jobbar vill jag vara hemma med familjen, säger Mia Skäringer.

Annons