Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

De spännande historierna bakom kungliga juvelerna

17 okt, 2024
author Helena Wiklund
Helena Wiklund
author AnnaClara von Hofsten
AnnaClara von Hofsten
Foto: Anna-Lena Ahlström/The Royal Court of Sweden, TT
Hur känns det att bära 528 briljanter på huvudet? Och vilka är egentligen de glammigaste smyckena på slottet? Här är allt du inte visste om de sagolika juvelerna drottningen och prinsessorna bär!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Bjud på aperitivo med Sofia WoodBrand logo
Se också: Bjud på aperitivo med Sofia Wood

Visst har drottning Silvia ett smyckeskrin. Också. Men ametisterna, safirerna och de andra ovärderliga juvelerna förvaras i supersäkra kassaskåp på Stockholms slott. Smyckena tas om hand av hovjuvelerare W.A. Bolin, som rengör och reparerar dem. Drottning Silvia kan välja fritt bland dem, inklusive de allra pampigaste, medan prinsessorna får hålla sig till de något mindre.

Många av smyckena tillhör de Bernadotteska familjestiftelserna, vilket betyder att de aldrig kan skingras genom arv utan alltid stannar i den regerande kungafamiljen. Det finns också ett antal klenoder som är i privat ägo. De är ofta av en lite nättare modell – med undantag för det magnifika kamédiademet och det sällan använda rubindiademet.

KAMÉGARNITYRET


Foto: Linda Broström/Kungl. Hovs

Kejsar Napoleon gav sin hustru Joséphine de Beauharnais det vackra garnityret, tillverkat av franske hovjuveleraren Nitot. Det består av brosch, diadem, två armband, halsband och örhängen – men det är inte ofta man ser hela garnityret. Diademets sju stora, lövtunna kaméer är inramade av skimrande pärlor och rött guld. Och det ligger fortfarande i samma schatull av röd marokäng som när det var nytt – för över 200 år sedan! Ägs av kungen privat och har blivit något av ett bröllopsdiadem.

Annons

PRINSESSAN SOFIAS DIADEM

Foto: Pontus Lundahl/TT

Det senaste tillskottet i samlingen är prinsessan Sofias diadem som hon fick i bröllopsgåva av sina svärföräldrar 2015. Drottning Silvia fick det på statsbesök i Thailand i form av ett halsband. Diademet har hela fem utbytbara ”toppings” i form av olika pärlor och stenar.

KRONPRINSESSAN MARGARETAS AKVAMARINDIADEM

Foto: Anna-Lena Ahlström/The Royal Court of Sweden

Diademet i rysk kokoshnikmodell fick kronprinsessan Margareta i bröllopsgåva av sina föräldrar. 60 år senare fick hennes sondotter och namne (kungens syster) det i lysningsgåva och diademet försvann med henne till England. På kronprinsessan Victorias bröllop 2010 syntes det åter på prinsessan Margareta. Det förvaras numera i Stockholm och har blivit en favorit hos prinsessan Madeleine.

Annons

STRÅLDIADEMET

Foto: Patrik Österberg/TT

Ännu ett diadem inspirerat av den ryska folkdräktens huvudbonad kokoshnik. Det kom med Victoria av Baden till Sverige, och enligt hennes testamente skall diademet i första hand bäras av landets kronprinsessa. Det är också ett av kronprinsessan Victorias favoritdiadem.

FYRKNAPPSDIADEMET OCH BERNADOTTESKA SMARAGDSETET

Foto: TT

De fyra diamantknapparna av äldre datum omvandlades till diadem 1959 – under Hagasessornas ungdomstid uppstod behov av fler, nättare diadem. Diademet har aldrig använts av drottning Silvia, däremot av hennes döttrar samt svärdotter.

Annons

Bernadotteska smaragdsetet var ursprungligen ett så kallat juvelskärp med 16 rosetter av briljanter och smaragder. För prinsessan Sibyllas räkning gjordes det om till halsband, med skärpspännet som brosch. Vid Nobelbanketten 2012 bar kronprinsessan Victoria smaragdsetets samtliga delar för första gången.

BRASILIANSKA DIADEMET

Foto: TT

Kallas även kröningsdiademet. Drottning Josefina ärvde detta magnifika diadem efter sin syster Amélie, kejsarinna av Brasilien. Det är en utmaning att bära, även för ett proffs som Silvia: ”Det är tungt och svårt att fixera. Jag bär det bara vid oerhört speciella tillfällen och jag tar aldrig med det utomlands.”

DROTTNING SILVIAS STRÅLDIADEM

Foto: Linda Broström/Kungl. Hovs

Ett stråldiadem som Silvia bar första gången på mitten av 1980-talet. Prinsessan Madeleine är förtjust i diademet och bar det när hon stod brud. Ägs privat av kungafamiljen. Smycket är gjort av briljanter och kan även bäras som halsband.

Annons
Foto: TT

KARL JOHAN-DIADEMET

Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT

Karl Johan-diademet består av sex juvelrosetter från 1700-talet som gjordes om till diadem på 1970-talet. Här bärs det av prinsessan Christina, men även kronprinsessan Victoria och prinsessan Lilian har använt diademet flitigt. Drottningen har bara burit det en gång.

Annons

PRINSESSAN SIBYLLAS DIADEM OCH ÄDELTOPASERNA

Foto: Charles Hammarsten/TT

Prinsessan Sibyllas diadem tillverkades 1904 av brittiske hovjuveleraren Garrard som en bröllopsgåva till kungens farmor, kronprinsessan Margareta. Det sirliga smycket pryds av briljanter formade som fem blomsterkransar med kläppar. Diademet var en av prinsessan Sibyllas favoriter och ärvdes av hennes son kungen.

Setet med ädeltopaser består av halsband, corsage (knapphålsblomma) och örhängen, tillverkade i Ryssland år 1811 av de sällsynta rosa ädeltopaserna. Smyckena skänktes till storfurstinnan Maria Pavlova då hon födde sin andra dotter, Augusta, och ärvdes slutligen av drottning Victoria. På prinsessan Sibyllas begäran gjordes örhängen av halsbandets yttersta kläppar.

LEUCHTENBERGSKA SAFIRERNA

Foto: Jan Collsioo/ TT

Silvias favorit och kanske vackrast i hela det kungliga Europa? Ett diadem med 9 djupblå safirer och ett halsband med 15 safirrosor plus 9 kläppar – det blir 33 supersafirer. Allt inramat av briljanter. Det är ledat i elva delar och är lätt att forma: ”Så man kan bära det både öppet och stängt, och både som krona och diadem. Det är också väldigt praktiskt att transportera eftersom det är platt. Alla andra diadem är ganska komplicerade att ha med sig”, har Silvia sagt.

Annons

PRINSESSAN LILIANS DIADEM

Foto: TT

Prinsessan Lilians lagerkransinspirerade diadem i silver, guld och diamanter kommer från Boucheron i Paris och kan även bäras som halsband. Prins Bertil ärvde diademet efter sin mor, kronprinsessan Margareta. Han gav det till sin hustru prinsessan Lilian som testamenterade det till kronprinsessan Victoria.

AMETISTGARNITYRET

Foto: Charles Hammarsten/TT

Garnityr av ametister, diamanter och guld, sannolikt tillverkat i Paris ca 1805 för den franska kejsarinnan Joséphines räkning. Det består av halsband, örhängen, två armband som kan kopplas samman samt två broscher. Drottning Silvia bar ametisthalsbandet som en krona i början av 1980-talet, medan Madeleine valde att bära det som diadem 2012.

Annons

DROTTNING SOFIAS DIADEM

Foto: Patrick van Katwijk/TT

Detta följde med drottning Sofia från Tyskland när hon gifte sig med blivande kung Oscar II år 1857. Det har troligen varit en kam från början, och består av 528 briljanter infattade i silver och guld. Diademet har sina utmaningar; tyngden, höjden och den stela formen. Silvia bar det på sin första Nobelmiddag 1976: ”Jag trodde jag skulle svimma! Det tryckte sig in i huvudet och jag hade så ont”, har drottningen berättat i SVT.

RUBINDIADEMET

Foto: Martin Høien

Kan sättas ihop med ett armband och bäras som halsband. Kronprinsessan Margareta fick diademet i bröllopspresent, och när hon dog ärvde hennes 13-årige son Sigvard det. Han pantsatte senare diademet hos sin pappa kungen, som testamenterade det till Sigvards son Michael Bernadotte. Han i sin tur sålde det till sin kusin, vår nuvarande kung. Diademet används sällan, kanske har det att göra med dess historia?

Annons