Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Tragedierna i kungafamiljen

17 okt, 2024
author Lars Johansson
Lars Johansson
Foto: TT
Först tvingades den grekiska kungafamiljen i exil av nazisterna, sedan av militärjuntan. De återvände till ett land i inbördeskrig, där kung Konstantin II försköts av sitt eget folk och portades från hemlandet i nästan fem decennier. Han avled 2023 i sviterna av covid och stroke. Och nyligen skilde sig sonen prins Nikolaos. De grekiska tragedierna avlöser varandra.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Carl Philips egna ord efter känslosamma mötet!Brand logo
Se också: Carl Philips egna ord efter känslosamma mötet!

Det är en av 1900-talets pampigaste vigslar. Metropoliskatedralen i Aten är smyckad som i en saga när den grekisk-ortodoxa bröllopsceremonin inleds den 18 september 1964.

Brudgummen, Konstantin II, är nybliven monark och blott 24 år gammal, men har redan hunnit uppleva en hel del i sitt liv. Den grekiska kungafamiljen tvingades i exil på grund av den tyska invasionen 1941, och Konstantin tillbringade därför de första åren av sin barndom i Egypten och Sydafrika. Familjen återvände till Grekland under det grekiska inbördeskriget 1946, samma år som hans blivande hustru föddes.

Anne-Marie var bara 18 år när hon gifte sig och lämnade hemlandet Danmark för ett nytt liv i Grekland med den sex år äldre Konstantin. Foto: TT

Prinsessan Anne-Marie är späd, klädd i vitt siden från Dior och ser inte ut att vara mycket mer än bara barnet där hon knäböjer framför ärkebiskopen. Anne-Marie är yngsta dotter till kung Frederik IX och drottning Ingrid av Danmark. Mamman är från början svensk prinsessa och dotter till vår Gustav VI Adolf.

Storasyster heter Margrethe och kommer sedermera att regera Danmark fram till abdikationen 14 januari 2024. Anne-Maries hemland ockuperades visserligen av nazisterna, men det var före hennes födelse, och monarkin har en mycket stark ställning i Danmark. Hon har därför levt ett betydligt mer skyddat liv än sin make.

Men det var kärlek vid första ögonkastet mellan Konstantin och Anne-Marie.

Drottning Margrethe av Danmark har alltid haft en nära relation med sin yngsta syster Anne-Marie. Foto: TT

– Jag kände genast, att henne skulle jag gifta mig med, har Konstantin II, OS-mästare i segling 1960 i Rom, berättat om första mötet med Anne-Marie.

Annons

Kungligt bröllop i kristider

Men kung Frederik och drottning Ingrid av Danmark är inte bara stolta och glada den här dagen. Det danska kungaparet vet också att de låter dottern gifta in sig i ett av Europas oroligaste hörn.

Kungliga släktband – vi reder ut!

Danmark

Exdrottning Anne-Marie av Grekland är syster till Danmarks forna drottning Margrethe, vilket innebär att Konstantin och Anne-Maries barn Alexia, Pavlos, Nikolaos, Theodora och Philippos är kusiner med Danmarks kung Frederik och prins Joachim.

Spanien

Exdrottning Sofia av Spanien var syster till exkung Konstantin, vilket innebär att kung Felipe och hans systrar Elena och Cristina är kusiner med de grekiska kungabarnen.

England

Framlidna drottning Elizabeth var släkt med den grekiska kungafamiljen via sin anmoder drottning Viktoria. Hennes make, prins Philip, var född prins av Grekland och kusin med exkung Konstantins pappa. Det innebär att Konstantin var syssling med kung Charles och hans syskon Anne, Andrew och Edward, samt även gudfar till prins William.

Sverige

Exdrottning Anne-Marie av Grekland är kusin med kung Carl XVI Gustaf, vilket betyder att kronprinsessan Victoria och hennes syskon Carl Philip och Madeleine är sysslingar med de grekiska kungabarnen.

Kort före bröllopet är det stor kris på Cypern, och Grekland är ytterst nära att slungas in i öppet krig med Turkiet. Konstantin II:s val av brud är hur som helst omåttligt populärt på hemmaplan. Anne-Marie är prinsessa från världens äldsta monarki och anses vara en garant för att det grekiska kungahuset ska stå starkt.

Och cirka tio månader efter vigseln vet glädjen inga gränser. Den unga drottningen föder den 10 juli 1965 lilla prinsessan Alexia. Men när hennes lillebror Pavlov föds på slottet Tatoi knappt två år senare är katastrofen redan ett faktum.

Anne-Marie, Konstantin och lilla prinsessan Alexia, 2, visar upp familjens nytillskott kronprins Pavlos, en vecka gammal. Foto: TT

En militärjunta har tagit makten i Grekland och låter kungafamiljen stanna kvar i landet på nåder. De är nu bara marionetter utan något verkligt bestämmande. I december samma år försöker Konstantin II desperat att återinföra demokrati och monarki. Kontrakuppen misslyckas och kungafamiljen tvingas i landsflykt. Familjen bor under sin exil inledningsvis i Italien, där tredje barnet föds 1969.

Annons

– Jag blev snabbt vuxen, är den enda kända kommentaren från Anne-Marie om sina tre år som drottning.

Militärjuntans ledare Georgios Papadopoulos styr Grekland med järnhand. Krigslagar, censur, massarresteringar och tortyr blir vardag. Men han ger även kungafamiljen fem miljoner kronor i apanage varje år.

Kung Konstantins kvinnoaffärer

Efter vilda protester på gatorna införs republik 1973, och kung Konstantin avsätts formellt. Den tidigare monarken får 50 miljoner kronor som plåster på såren. Men nu ser han också sin chans. Ska han äntligen kunna få tillbaka sin kungakrona? Den nya demokratiska regeringen håller folkomröstning. Gemene man och kvinna får bestämma – vill de ha tillbaka monarkin?

Resultatet är mycket nedslående för Konstantin och Anne-Marie. Hela 69,2 procent av väljarna betackar sig för att återinföra monarki. Det är ett slag i veka livet på den grekiske exkonungen. Han har hela sitt liv förberetts för att styra Grekland, nu finns inte längre något mål eller mening med hans liv utanför familjen.

Kronprinsparet Pavlos och Marie-Chantal på bröllop med alla sina fem barn; Maria-Olympia, 28, Konstantin-Alexios, 25, Achileas-Andrea, 24, Odysseas-Kimon, 20, och Aristidis-Stavros, 16 år. Foto: TT

Konstantin, Anne-Marie och barnen Alexia, Pavlos och Nikolaos flyttar till London. Där dröjer det inte länge förrän Konstantin II kastar sig ut i det hektiska nattlivet. Det ryktas om en rad kvinnoaffärer som stackars Anne-Marie tvingas stå ut med. Till slut sätter bland andra Konstantins syster, drottning Sofía av Spanien, stopp för broderns utsvävande leverne. Hon talar honom strängt tillrätta.

Kärleken mellan Anne-Marie och Konstantin varade ända till slutet! Foto: TT

Det tidigare kungaparet lyckas, trots Konstantins irrfärder i natten, hitta tillbaka till varandra igen. Sladdbarnen Theodora och Philippos föds.

Annons

Under flera decennier tillåts inte Konstantin II och Anne-Marie att besöka sitt forna hemland Grekland. Fram till 2003 får de enbart vid två tillfällen göra dagslånga besök. De fick bara vara turister – och knappt ens det – i sitt forna kungadöme.

Anne-Marie, som har kvar sitt danska pass, smiter dock in vid ytterligare ett tillfälle. 24 juli 2003 dyker hon ensam upp vid klosterkyrkan i Pantanasa på Peloponnesos. Detta för att närvara vid dopet av sitt barnbarn Ana-Maria, äldsta dottern Alexias och hennes spanske makes andra barn. Till den närvarande pressen sa exdrottningen:

– Jag blev mycket stolt när min dotter och svärson sa att de ville uppkalla sin dotter efter mig. Det var verkligen rart av dem!

Tillbaka efter 46 år i exil

Så, 2013. Efter 46 år i exil öppnar äntligen Grekland famnen igen för Konstantin II och Anne-Marie. Deras restriktioner hävs. En väntan längre än den Moses tvingades utstå för att komma nära det förlovade landet är över.

– Det är underbart att vara tillbaka! Klimatet här är fantastiskt. Folket, värmen och kulturen likaså, berättade en glädjestrålande Anne-Marie för Svensk Damtidning.

Drottning Anne-Marie tar farväl av sin man för sista gången 2023. Foto: TT

Tio år fick det forna kungaparet tillsammans i sitt gamla hemland. När Konstantin II 16 januari 2023 läggs till den sista vilan, efter att ha intensivvårdats för covid och stroke, är det inför ett stort antal gäster från de europeiska kungahusen. Bland annat deltar vår egen Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Annons

Utanför Metropoliskatedralen i Aten – samma plats där Anne-Marie och Konstantin II lovade varandra evig trohet nästan 50 år tidigare – får hon och hennes son kronprins Pavlos stående ovationer. Folkmassan börjar sjunga den grekiska nationalsången. Den åldrade danska prinsessan rörs till tårar. Ett kungahus utan tron är åter accepterade – ja kanske till och med älskade? – på hemmaplan.

Prinsen och prinsessan skiljer sig

Men trots hyllningarna är tråkig­heterna inte slut för Greklands forna kungafamilj. Prins Nikolaos, Konstantin och Anne-Maries tredje barn, har valt att skilja sig från hustrun Tatiana efter 14 år. Exparet har inga barn.

Tatiana Blatnik fick sin prins Nikolaos vid ett sagobröllop på ön Spetses 2010. I dag är äktenskapet över. Foto: YIORGOS KARAHALIS/TT

Prins Nikolaos och prinsessan Tatiana gifte sig 2010 vid ett äkta sagobröllop på den grekiska ön Spetses. De internationella kungligheterna flockades. På plats fanns vår kronprinsessa Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine – sysslingar till brudgummen.

Prinsessan Madeleine och prins Carl Philip på bröllop i Grekland. Foto: Albert Nieboer/TT
Nygifta kronprinsessan Victoria gästade förstås sysslingens bröllop i sällskap av nyblivne maken prins Daniel. Foto: DANA PRESS/TT

En skilsmässa kanske inte är så dramatisk numera, men i rojalistiska kretsar är det en bomb som slår ner. I ett uttalande på den grekiska kungafamiljens hemsida står att läsa: ”Detta beslut fattades med stor omsorg och ömsesidig respekt, vilket speglar djupet av deras uppskattning för varandra och de stunder de har delat. Deras framtida interaktioner kommer att fortsätta att styras av samma principer om respekt och förståelse, när de övergår till en relation med rötter i en stark vänskap. De kommer att fortsätta att bo och bygga upp sina liv i Grekland, en plats som de båda kallar hem. Familjen kommer alltid att stödja dem.”

Beskedet om prins Nikolaos, som tidigare kallats den evige ungkarlen, och prinsessan Tatianas separation skakar om Europas kungahus. Den grekiska kungafamiljen må ha blivit avsatt, men dess medlemmar kommer länge än att spela en stor roll för de europeiska monarkierna.

Annons