Så träffade John Lundvik kärleken Jotta Martidou – gjorde allt i fel ordning
Efter ett uppehåll i fjol är den vana julturneraren John Lundvik ute på
vägarna igen, och sprider stämning inför sin favorithögtid nummer ett. Den här gången tillsammans med Marcos Ubeda och Magnus Johansson – I Juletid består av 26 spelningar från början av november till och med dagen före dagen före dopparedagen.
– Jullåtar är den bästa formen av spelglädje, jag tycker att det är en helt underbar typ av musik med mycket utrymme för sång. Och den av alla som skapar mest julkänslor hos mig är The Christmas Song, Chestnuts Roasting on an Open Fire med Ray Charles, berättar John med ett stort leende.
De började förberedelserna redan i våras och han har lite speciella minnen från familjens fem veckor långa semester i Grekland i somras.
– När jag satt i en solstol på stranden med en kall öl i näven och barnen badade i havet roade jag mig med att lyssna på en hel del julmusik. Det kändes lite annorlunda i solen och värmen kan jag lova.
Tävlade i Sveriges mästerkock VIP
Vid sidan av den höga mysfaktorn och starka gemenskapen under högtiden uppskattar John traditionen – att allting ser likadant ut på julafton år efter år.
– Den klädda granen är nästan exakt densamma jämt, liksom maten på julbordet och paketutdelningen. Det blir som en trygghet i en annars föränderlig värld. Och pappa somnar alltid i soffan efter kaffet på eftermiddagen, skrattar han.
Dessutom är det i princip alltid samma personer som firar tillsammans.
– Det är vår familj, Jottas och mina föräldrar samt våra bröder med sina familjer. Det blir ett ganska stort gäng. Frånsett att vi har turen att ha både vår mamma och pappa kvar i livet kan vi också tacka för att alla faktiskt gillar att umgås. Det är ingen som är osams. Jag är så glad över att vi har trevliga och roliga firanden ihop, skulle säga att vi helt klart tillhör en minoritet när man hör vad många andra tvingas gå igenom i sina släkter.
Men mitt i all klassisk tradition – bland annat att Johns mamma alltid lagar köttbullarna – finns en och annan oväntad rätt på julbordet.
– Ja, jag tror inte att det är så många som äter kroppkakor på julafton. Men det gör vi och jag är hopplöst förälskad i dem. Brukar köpa från ett ställe i Kalmar och de ska serveras med grädde och lingon.
Med John turnerande stora delar av november och december är det Jotta och barnen som står för de flesta förberedelserna. De pysslar, pyntar och bakar.
Det här är John
Namn: John Lundvik.
Född: 27 januari 1983 i London.
Familj: Sambon Jotta Martidou, barnen Naomi, 9, Michael, 7, och Zoey, 4.
Bor: I ett hus på Lidingö.
Intressen: Musik, matlagning, träning, snickeri, umgås med familj och vänner.
Aktuell med: Turnerar med I juletid tillsammans med Marcos Ubeda och Magnus Johansson till och med den 22 december. Medverkar även i Melodifestivalen 2025 med bidraget ”Voice of the silent”.
Men mannen i huset hinner i alla fall att stå för en hel del matlagning, något som är ett stort intresse hos honom. Det fick tv-tittarna erfara i programmet Sveriges Mästerkock. Där placerade han sig på tredje plats efter artistkollegorna Eric Gadd och Maja Ivarsson.
– Jag ställde upp i tävlingen med skräckblandad förtjusning. Att laga mat på tid med några av Sveriges bästa kockar som jury var otroligt nervöst. Men det är ju samtidigt bara en nyttig träning för en ibland stressad trebarnspappa att snabbt slänga ihop kvällens middag efter skola och dagis, haha.
Precis som vanligt gick den före detta friidrottsstjärnan – som tillhörde Sveriges bästa på 100 meter löpning (hans snabbaste lopp var 10,84 sekunder) – all in även i den här formen av tävling.
– Innan inspelningen av programmet startade fick vi deltagare veta att vi måste träna på och behärska bland annat att laga olika såser, göra egen pasta, samt kunna filea fisk och kyckling. Det sistnämnda var något som jag föll på i semifinalen, då vi skulle tillaga flundra. När jag såg vilka ögon kocken Leif Mannerström tittade på mig med förstod jag att äventyret var slut för min del.
Lundvik har vunnit både SM-guld och Let's dance
Men John har flera gånger visat att han är en riktig vinnare. 2019 vann han Melodifestivalen med låten Too Late for Love och så blev det seger i Let’s Dance 2020 tillsammans med Linn Hegdal.
– När vi träffades första gången frågade Linn vilken nivå hon skulle lägga träningen på och för mig fanns aldrig något annat än att jag ville gå hela vägen och höja glas-skon. Vi körde minst sex timmar varje dag, vilket var längre än våra motståndare. Det här drivet och viljan kommer från min tidigare elitkarriär inom sporten.
Kanske har det blivit en och annan svängom hemma genom åren också efter att John träffade sin sambo Jotta Martidou på en hemmafest hos en gemensam kompis 2012.
– Vi började prata och slutade inte när alla andra gick hem. Då satt vi kvar på balkongen i nattmörkret med var sitt duntäcke över oss, skrattar han. Jag vågade mig på att fråga efter Jottas telefonnummer, men hon svarade nej. Då fick hon i stället mitt nummer och skickade ett sms två dagar senare. Därefter kom först en tandborste hem till min lägenhet på Lidingö, följt av en resväska … och så barn, haha.
Han berättar att paret har gjort mycket i livet i fel ordning.
– En sak som var lite rolig var när hon en dag flyttade in till mig. Då ställde vi oss frågan om vi är ihop. ”Ja, det verkar så eftersom vi blivit sambos”, skrattar han.
Adopterad som bebis
John vill gärna gifta sig någon gång – men efter tolv år har de inte kommit till skott.
– Det blir min uppgift att gå ned på knä och fria, Jotta är grekinna och mycket traditionell av sig på den punkten. Det har varit en hel del på schemat de senaste åren, men jag känner heller ingen panik. Att planera ett bröllop och gifta sig ska inte vara något som man stressar sig igenom.
Även sambon är ute och reser en hel del i sitt yrke.
– Hon jobbar med IT och är den smarta av oss, medan jag är den rockiga. Vi kompletterar varandra väldigt bra, ler han.
När det gäller rollen som förälder lyfter John fram sin egen mamma och pappa som förebilder.
Han är född i London, men blev bortadopterad till det svenska paret Jane och Johan en vecka efter födseln. De är båda från Norrtälje från början, det var deras arbeten som förde dem till London. Familjen bodde där under Johns sex första år, innan de flyttade till Växjö.
Han har ingen aning om vem som är hans biologiska mamma och pappa – och har knappt funderat ett dugg på det genom åren.
– Jag har världens bästa föräldrar som alltid har stöttat mig, vad som än händer är de min mamma och pappa. Så bra som de är och alltid har varit mot mig vill jag vara mot mina egna barn.
John Lundvik: Jag vill vara en närvarande pappa till mina barn
Som för alla blev den nya föräldrarollen en stor förändring i hans liv. Men John har tyckt om den omställningen från första stund.
– Det var helt magiskt, jag är så stolt och tacksam över mina barn. När man känner att man träffat rätt partner faller det sig ganska naturligt att vilja ha barn tillsammans. Så var det för mig i alla fall.
Det viktigaste för honom är att de alltid ska känna sig älskade och ha en pappa som finns där och ställer upp.
– Det är mycket betydelsefullt för mig att alltid försöka vara en så närvarande pappa som möjligt. Något som kanske låter lite konstigt eftersom jag ibland är ute och turnerar. Men om man jämför med någon som jobbar mellan åtta och fem varje vardag är jag nog totalt sett hemma mer med barnen. Och jag tycker att det är lika viktigt att ta vara på den tiden då vi ses, när det inte är arbete, skola och dagis.
John tillbringar så mycket tid som möjligt med familjen i deras hus på Lidingö. Det är en 1960-talsvilla med tre våningar – som han renoverat en hel del själv.
– Under uppväxten i Växjö lärde jag mig att meka med först min moped och sedan andra motorer. Sedan överfördes det ganska naturligt till snickeriet då vi köpte hus. I början gick jag med en snickare som lärde mig mycket och ni vet ju hur jag är vid det här laget… Jag går all in för sådant jag brinner för, avslutar han med ett skratt.