Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Klassiska jeansen har kommit tillbaka – här är historien bakom den tidlösa byxan

08 mar, 2025
author Elin Samuelsson
Elin Samuelsson
Skådespelare i jeans, denimbyxa
Skådespelarna i serien Beverly Hills 90210, i 90-talets jeansmode. Foto: TT
Knappgylf, raka ben och ett rött tygmärke på höger bakficka.
Levi’s 501 är en älskad jeansmodell som åter hamnat i blickfånget.
Nyligen firade denimplagget 150 år, och Beyoncé syns i remakes av de klassiska reklamfilmerna.
Men hur började byxans moderesa?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 bevis på att alla kändisar såg ballare ut på 90-taletBrand logo
Se också: 5 bevis på att alla kändisar såg ballare ut på 90-talet

Vad har guldgrävare, revolterande ungdomar, medelklassfamiljer och rockstjärnor gemensamt? Jo, i över 150 år har de burit Levi’s 501, ett globalt fenomen som uppfanns av två immigranter på 1800-talet.

De slitstarka långbyxorna i blått bomullstyg föddes i den amerikanska västern och blev ett arbetsplagg för boskapsskötare och gruvarbetare.

Från arbetsbyxa till modeplagg – så blev Levis 501 en jeansklassiker

Trasiga jeans ligger på marken
Slitna jeans, också en trend. Foto: TT


Få plagg används lika flitigt både till vardags och fest som Levi’s 501. De har gått från arbetarstatus till modemarkör och hittat hem hos både hippies, Hollywood-skådisar och vanligt folk i alla samhällsklasser.

Än i dag är de en av världens populäraste byxor. Det går bara att spekulera i hur jeanshistorien hade sett ut om det inte vore för tyske Loeb Strauss, född 1829 i Bayern.

Svartvit bild på man i fluga
Levi Strauss. Foto: TT

Yngst av sju syskon emigrerar han som 18-åring till New York 1847 tillsammans med sin mamma och tre äldre systrar, efter att hans far gått bort i sviterna av tuberkulos. Där har två av hans äldre bröder etablerat en grossistfirma som handlar med tyger och sytillbehör.

Annons

Eftersom amerikanerna har svårt att uttala hans namn byter Loeb snart namn till Levi, och han börjar arbeta som gårdfarihandlare i brödernas firma.

Svartvit bild på män vid gruva
Gruvarbetare i Blue eyes mine i byn Last chance i Kalifornien fotograferade framför ingången till gruvan 1882 – i sina arbetsbyxor Levi’s 501. Foto: TT

Byxor för gruvan – i denim

Lockad av guldrushen i Kalifornien beger sig Levi 1853 till San Francisco. Men det är inte guld han ska komma att bli rik på. Med sig på resan från New York har han sina bröders varor som han säljer längs vägen. Allt Levi har kvar vid ankomsten är rullar med canvastyg som han planerar att sälja till tält- och vagnmakare. Men eftersom tyget är för tunt för ändamålet börjar han fundera på vad han i stället kan göra med det.

I San Francisco startar Levi en filial till familjefirman där han säljer kläder, filtar, näsdukar och annat till butiker i den amerikanska västern.

Han har lagt märke till att de byxor som gruv- och boskapsskötare bär inte är tillräckligt tåliga, och låter en skräddare sy upp några byxor av canvastyget. De blir snabbt populära bland hårt arbetande män och Levi ber sina bröder att skicka mer canvas. I stället skickar de denimtyg – lika slitstarkt, men lättare att sy i!

Närbild på nit-knapp i denimtyg
Nitar och sömmar. Foto: TT

Denimbyxorna säljer så pass bra att den unge entreprenören 1856 kan öppna en egen affär, Levi Strauss & company, med sina bröder och svåger som partners. Det enda problemet är att byxornas fickor har en tendens att gå sönder långt innan själva byxorna blir utslitna …

Annons

Samtidigt har en av Levis kunder, den lettiske immigranten och skräddaren Jacob Davis från Nevada, börjat sy extra slitstarka byxor med kraftiga sömmar och kopparnitar som förstärkning vid fickorna. Han har inte råd att ensam söka patent på sin lösning, och skriver därför till Levi i San Fransisco. De två blir affärspartners och patentet på den nya designen godkänns den 20 maj 1873. Blåjeansen som vi känner dem i dag ser dagens ljus.

Visste du att …

… för att tillverka ett par Levi’s 501 krävs cirka 0,8 kilo bomull. Mängden motsvarar ungefär storleken av en basketboll.


Den första modellen av den kopparnitade midjeoverallen, ”waist overalls”, som byxorna kallas innan de får namnet jeans, är Levi’s 501. Till en början kallas de dock rätt och slätt för modell XX, en industriterm som indikerar högsta kvalitet. Byxorna har en bakficka med bågformad söm i centrum, två framfickor, en liten framficka för klockan, midjespänne, hängselknappar och knappar i gylfen. Den femte fickan, vänster bakficka, tillkommer i början av 1900-talet.

Reklambild från förr på jeans
Företaget började använda cowboys i sina reklamer på 1930-talet. Foto: TT

Cowboyfilmer och blåjeans

1902 dör Levi Strauss vid 73 års ålder och som ogift och barnlös ärver hans syskonbarn företaget. Några år senare slår sig Levi’s Strauss & co. ihop med Cone denim tygfabrik i North Carolina, där den karakteristiska röda tråden vävs in i stadkanten på tyget till 501:orna, eller ”shrink-to-fit” som de också kallas, eftersom man själv formar jeansen efter kroppen genom att blöta dem helt, sätta på sig byxorna och låta dem torka.

Annons

Blåjeansen klär både arbetare och trendsetters

De används av gruvarbetare, bönder, daglönare, ranchägare, fabriks- och byggarbetare och följer med in i utvecklingen av den amerikanska industrialiseringen. Beroende på var jeansen slits går det att se vad dess ägare arbetar med, ungefär på samma sätt som ett par slitna Levi’s i dag kan avslöja en del om en persons livsstil – exempelvis om hen snusar eller inte …

Svartvitt foto på skådespelare som duschar med jeansen på
Broadwayskådisen Theda Nelson demonstrerar bästa sättet att få sina Levi's att krympa sig tajta och forma sig efter kroppen – sätt på dem, duscha i dem och låt dem torka på kroppen. Foto: TT

På 1930-talet är 501:orna fortfarande ett arbetsplagg, men börjar nu också användas som modeplagg. Byxorna har länge använts av boskapsskötare, men de blir alltmer populära bland den breda massan tack vare Hollywoods satsning på cowboyfilmer.

År 1939 bär skådespelaren John Wayne ett par 501:or i filmen Stagecoach, vilket blir startskottet på jeansens långvariga förhållande med den amerikanska filmfabriken. Levi’s Strauss & co. börjar använda den jordnära och självständige cowboyen som symbol för sina produkter, och nu vill hela USA leva hans fria liv.

Visste du att…

… ordet jeans är belagt i Sverige sedan 1947 och härstammar från engelskan, i plural jean (bomullstwill), som i sin tur härstammar från den italienska staden Genua, Gênes på franska, där man på 1500-talet sydde sjömanskläder av kraftigt bomullstyg.

Denim är ursprungligen ett tyg till arbetskläder från den sydfranska staden Nîmes. ”Från Nîmes” heter på franska ”de Nîmes”.


Källa: ne.se, so.se

Jeans för kvinnor

Hittills har Levi’s 501 varit ett plagg för män, vilket dock inte har hindrat kvinnor från att låna sina pojkvänners och bröders byxor. Men 1934 lanseras Lady Levi’s 701, skräddarsydda för att passa en kvinnlig figur.

Modemagasinet Vogue rekommenderar jeansen till kvinnor som tillbringar semestern på rid- och campingläger, en ny populär trend. Något så ovanligt som byxbärande kvinnor blir ett vanligare inslag i landet. Detta sänder ut en signal om att även kvinnor är kapabla till ”hårt arbete”. Kanske än mer revolutionerande är att Lady Levi’s har knappgylf, i en tid där gylf framtill över huvud taget anses lite vågat!

Reklambild på animerad kvinna i jeans, boots och cowboyhatt
Jeans som riktas specifikt till kvinnor. Foto: TT

Under andra världskriget tar amerikanska soldater med sig sina 501:or utomlands och byxorna exponeras för första gången utanför USA. Efter krigsslutet är denimbyxorna den populäraste fritidsbyxan för både män och kvinnor världen över, och när de nu börjar exporteras till Europa slår de även igenom i Sverige.

Annons

1950-talet är årtiondet då Levi’s denimbyxor officiellt byter namn från ”midjeoverall” till ”jeans”, ett slangord som används av tonåringar och snappas upp av jeanstillverkare. Det är också nu som filmstjärnor som Marilyn Monroe och James Dean sätter stämpeln ”cool” på det praktiska plagget från vilda västern.

Svartvit bild, man i skinnjacka vid motorcykel
Marlon Brando i ett par klassiska 501:or bidrog starkt till att göra det praktiska plagget från vilda västern coolt och trendigt. Foto: TT

Förbjudna i skolor

På 1950-talet får Levi’s 501 närmast ikonstatus, men det är inte alla som faller för frestelsen. När Marlon Brando, iklädd jeans och skinnjacka, leder sitt gäng på motorcyklar genom Kalifornien i filmen Vild ungdom (1953) får det amerikanska folket intrycket av att denim är något för rebeller och bråkstakar.

Associationen till kriminella ungdomar som bryter mot vuxenvärldens normer leder till att Levi’s-jeans på många skolor i USA blir helt förbjudna. En arméöverste på en amerikansk militärbas i Frankfurt förbjuder militärfruarna att bära blåjeans, eftersom han menar att det ger en dålig bild av USA.

Jeansen blir en symbol för frihet när Berlinmuren faller

Men det hindrar inte Levi’s-jeansens popularitet. 501:orna blir ett basplagg inom nästintill alla subkulturer som uppstår på 1960-talet, som beatniks, konstnärer, musiker och intellektuella, hippies, hbtq-personer, punkare och politiska aktivister. De används av stilikoner, rock- och punkartister som The Ramones, Patti Smith, Bruce Springsteen och Debbie Harry – ska man se cool ut är 501:or helt enkelt ett måste!

Folkmassor på Berlinmuren under 1980-talet.
Jeansen blir en symbol för frihet när Berlinmuren faller Foto: TT

På 1980-talet anammas jeansen av hip-hopare och skejtare, flera nummer för stora för svängrummets skull. 1989 blir jeansen en symbol för frihet när Berlinmuren faller och bilder på ungdomar som klättrat upp på muren klädda i plagget från väst sprids över världen. De har nu blivit ett inslag i hela modevärlden. Rockstjärnor som Kate Bush och Kim Gordon bär dem trasiga och uppslitna medan hiphopstjärnor som Run-D.M.C. vill ha dem skarpa och mörka.

Tre män i jeans, solglasögon och blå skinnjackor vid Grammy-gardin.
Run DMC 1988. Foto: TT

Århundradets plagg

Även om Levi’s 501 vid det här laget är en av världens mest kända jeansmodeller finns det nog inget årtionde som definierat dem mer än 1990-talet. Tänk Winona Ryder, Cindy Crawford och tv-serien Beverly Hills 90210. Kändisar blir ansiktet utåt i det världsledande företagets kaxiga och sexiga tv-reklamer.

Reklambild på tvättmaskiner och man som klär av sig sina jeans för att tvätta.
Modellen och sångaren Nick Kamen vid tvättomaten i en klassisk Levis-reklam från 1985. Foto: TT

I en av Levi’s många populära tv-reklamfilmer släpps en ung Brad Pitt ut ur ett fängelse i bara kallingarna. Utanför väntar en snygg tjej som slänger åt honom ett par 501:or till låten 20th Century Boy av T Rex. När Time Magazine 1999 summerar 1900-talet slår de fast att Levi’s 501 är århundradets modeplagg.

Annons

Den 20 maj 2023 firade Levi’s att det var 150 år sedan Levi Strauss och Jacob Davis fick patent på sina 501:or. Året före kickade Levi’s igång firandet genom att bland annat släppa en modell inspirerade av 501:orna som de såg ut på 1990-talet.

Kvinna i svarta jeans och jeanslinne.
Barbie Ferreira i ett samarbete med Levi’s för att tillsammans med jeansmärket skapa sina drömjeans. Modellen? 501:or förstås. Foto: TT

Firandet fortsatte med nya modeller, bland annat 501’81, inspirerad av de första 501-jeansen och designade specifikt för kvinnor med den högsta midjan och det mest avsmalnade byxbenet inom 501-familjen, samt 501‘54 för män, inspirerad av ett par jeans direkt tagna från arkivet med en tydlig 501-anti-fit men med ett smalare, rakt byxben.

Nu återstår för kommande generation att se om de slitstarka blåjeansen från drömmarnas land fortsätter att klä såväl arbetare som trendsättare i 150 år till!

Närbild på jeans
Läderlappen med två hästar. Foto: TT

Tidslinje

1829 Loeb Strauss föds i Buttenheim, Bayern.

1872 Skräddaren Jacob Davis från Nevada skriver till Levi Strauss om sin uppfinning med kopparnitar på byxfickor för att förstärka sömmarna. Han föreslår att de tar patent tillsammans och Levi nappar.

1886 Ett lädermärke börjar sys fast ovanför höger bakficka på jeansen. Det föreställer två hästar som försöker dra isär ett par Levi’s-jeans. Loggan symboliserar byxornas hållfasthet.

1934 Levi Strauss & Co. skapar ”Lady Levi’s”, företagets första blåjeans för kvinnor som var revolutionerande när de kom och marknadsfördes mot kvinnor som åkte på ridläger eller campade.

1989 blir jeansen en symbol för frihet när bilder på ungdomar som hackar sönder Berlinmuren sprids över världen.

1930-talet Företaget börjar använda en cowboy i sin reklam, en image som ska föra tankarna till självständighet och individualism.

1936 Ett rött litet tygmärke med namnet LEVI’S i versaler börjar sys fast på jeansens högra bakficka.

1960 Hittills har Levi’s kallat sin byxa för ”midjeoverall” men byter nu till ordet ”jeans” i sin marknadsföring eftersom ungdomar börjat använda den termen.

1963 Förkrympta Levi´s-jeans börjar tillverkas.

1966 Levi's första tv-reklam sänds.

1969-70 Levi Strauss & co. börjar tillverka jeans med utsvängda ben.

1986 Levi's lanserar märket Dockers och dess khakibyxa i USA. Företaget håller sin första auktion med kändis-designade denimjackor till förmån för aids-forskningen. Den första i en serie av innovativa reklamfilmer för Levi's 501 sänds i Europa. Filmerna är nostalgiska och romantiska till tonerna av amerikansk rockmusik.

2023 Byxan firar 150 år på ”501 day” den 20 maj.

Annons

Källa: American inventors, entrepreneurs, and business visionaries av Charles W. Carey, levistrauss.com, mfl.

Annons