Stort semmeltest: Jag har ätit 19 konstiga semlor så du slipper – här är min favorit

Varje år ser vi nya varianter av den klassiska semlan och 2025 är inget undantag. Jag har provat 19 av årets märkligaste semlor – kan någon av dem slå den klassiska? Scrolla ner och se!
Kardemummasemla
Varför inte korsa saftig kardemummabulle och gräddig semla? Den här kommer från bageriet Fabrique och smakade ljuvligt!
Wienersemla
Även den här från Mr Cake är en mycket lyckad korsblandning. Frasig wienerdeg möter semlefyllning och grädde.
Semla med donut och glass
Den här sötsaken från Hantverket är en av mina två absoluta favoriter bland alla 19 bakverk. Det är en donut med krämig mandelmassefyllning toppad med kardemummaglass och rostade nötter. För den som inte är ett stort fan av den klassiska semlan är det här ett fantastiskt alternativ.
Ostsemla
Och här kommer vi direkt till min andra favorit: Semla med ost från Fromageriet. Vem hade kunnat tänka sig att det här skulle vara gott? Flera av mina kollegor (som var vänliga att hjälpa mig att provsmaka semlorna) var inte särskilt förtjusta i just den här. Men jag tyckte den var jättegod. Den är alltså en vattendelare – och det svarta fåret bland alla söta semlor. Själva ostkrämen och fyllningen var jättegod, men det här är ingen efterrätt utan passar bättre som förrätt. Jag dricker gärna ett glas bubbel till.
Nutella-semla
En semla med nutellagrädde föll mig inte riktigt i smaken. Däremot kan jag tänka mig att barn är tokiga i den här från Lindquist bageri.
Red Velvet semla
Vacker röd färg och smakade gott. Även den här kommer ifrån Lindquist bageri.
Tiramisu-semla
Lindquists konditori måste vara svenska mästare på udda semlor? Här är deras tiramisu-semla som var riktigt god! Väl avvägda smaker av kaffe. En riktig vuxensemla.
Pistage kunafa semla
Jag har provat årets trendsemla på Tiktok: Pistage kunafa semla. Tyvärr levde den inte upp till hypen ... Från Lindquists konditori.
Milkshake-semla
Påtaglig mandelsmak och en kul överraskning med en donut som gömde sig under locket! Den här bastanta och goda semmelhybriden i flytande form kommer från Max.
Semla på burk – glutenfri
Praktiskt att ha en semla på burk och slippa kladdet. Den här från Söderbergs bageri passar dessutom glutenallergiker. En kollega, som är just det, tyckte att den var en solklar tia!
Croissantsemla
Mycket, mycket god croissantsemla från Skeppsbro bageri. Knaprig croissant, lagom fluffig grädde och lagom med perfekt söt mandelmassa. Fin är den också.
Lakritssemla
Lakritssemla från Ritorno: Gillar man lakrits kommer man att älska denna svarta dröm!
Kanelbullesemla
Ritorno använder saltade mandlar i sin mandelmassa och det gör att saltet balanserar det söta. Så god!
Semmelkladdkaka
Wow, den här från Två systrars bageri var som kladdkaka och semla i ett. Söt och väl avvägt med lite sälta. Dock tveksamt om den ens kan kallas för semla eftersom den saknar lock?
Semmelsnäcka
Den här pjäsen från Espressohouse är som en tårta och semla i ett. Inte så estetiskt tilltalande men en lagom god bulle. Och bra om du inte kan bestämma dig för om du vill ha kardemummabulle eller semla.
Grötsemla
Varför inte starta dagen (eller ladda batterierna på eftermiddagen) med en lyxig variant av vardaglig gröt? Den här från Stora Bageriet var kanon för mig som gillar gröt. Kanske borde jag ha bett om lite mjölk. Mot slutet, när den goda krämen var uppäten, hade det behövts.
Kaffesemla
Komet Stockholm har gjort en både vacker och god semla med kaffesmak. Grädden är spritsad som en blomma och har en härlig smak av kaffe tack vare espressobönor från Brasilien. Det här är en lyxig och "Instagram-vänlig" semla.
Blodapelsinsemla
Den här semlan från Haga bageri är som en vanlig semla men med blodapelsin gömt under locket. Det är en mycket lyckad detalj som ger en härlig friskhet i kontrast till grädde och bröd. Den kommer jag absolut att äta igen!
Semla av märgärtsmarsipan
Rosendals trädgård har gjort en semla som är bättre än alla de ovan nämnda. I alla fall sett ur ett miljöperspektiv. Mandel kräver enorma mängder vatten vid odling och transport, så här är mandeln utbytt mot märgärt (omogna frön av ärter ) odlad på Gotland. Men smakar den lika gott? Nja. Detta var kanske inget för mig. Däremot var den här semlan en av mina kollegors absoluta favorit – smaken är som baken.
Summan av kardemumman
Kung Adolf Fredrik sägs ha dött den 12 februari 1771 av för många hetväggar. Efter att ha ätit 19 semlor vill jag kanske inte sträcka mig så långt som att jag själv var nära att få ett slaganfall, men nog infann sig en mandelmasspsykos ...
Flera av semlorna var riktigt goda men kan någon av dem slå den klassiska? Svar: Nej.
Min 20:e semla kommer därför att bli en helt vanlig – men först måste magen återhämta sig i ett par dagar ...