Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

4 förrätter som väcker nostalgi – kommer du ihåg alla festliga matklassiker?

30 dec, 2024
author Elin Samuelsson
Elin Samuelsson
Foto: TT
Förrätterna som serverades förr räknas numera till äkta matklassiker.
Vilka rätter var tidstypiska för en festligare middag – hur skulle räkorna serveras och vad blev den svenska varianten av en sandwich?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Fem klassiska maträtter som vi helt glömt bortBrand logo
Se också: Fem klassiska maträtter som vi helt glömt bort

Som med så mycket annat har det gått mode även i förrätter, och många av dem står sig än i dag. Minns du vilken aptitretare du helst lagade när du ville bjuda på något riktigt modernt?

Förrätterna från förr som blivit klassiker

Smörgåsar i vitt och mörkt bröd, skurna och fyllda.
Fyllda smörgåsar kom att kallas sandwich eller Sandvikare. Foto: Shutterstock/TT

1950-talet: Fyra små Sandvikare

Olika sorters pålägg mellan två skivor bröd känns kanske inte så originellt, men att servera detta som förrätt på en assiett var riktigt hett på 1950-talet.

Annons

Namnet på dubbelsmörgåsen är en försvenskad version av engelskans sandwich, en term som sägs härstamma från den brittiske politikern John Montagu, 4:e earl av Sandwich.

Han sägs ha gillat att rätten för att den var lätt att äta samtidigt som han spelade kort.

Halva avokador med fyllningar såsom räkor, kaviar och lax.
Att inleda middagen med fylld avokado-halva blev en klassiker. Foto: Kjell Nilsson/TT

1960-talet: Fylld avokado

En klassisk förrätt som hållit sig populär långt efter den exotiska fruktens intåg i Sverige på 1960-talet är avokadohalvan med smarrig fyllning – en riktig aptitretare!

Undertecknad åt den ofta på 1980-talet med pressad citron, rom och kanske en klick gräddfil på toppen. Men det säger väl något att de enda gångerna som avokado serverats som förrätt på Nobelbanketten var 1968 och 1969, första gången med hummer och gourmetsås och året därpå laxfylld med sås Gourmet Moscovite.

Även räkröra, lax och ägg är populära fyllningar i avokadon, eller alligatorpäronet som den också kallades på grund av sitt skrovliga skal.

Annons
Ugnsbakade fyllda röda paprikor.
Paprikorna, med lock, gratinerades i ugnen. Foto: Shutterstock/TT

1970-talet: Fylld paprika

Denna heta förrättsfluga är det nog många som minns från det ljuva 70-talet.

Genom att skära bort locket på paprikan, och eventuellt även en bit av botten för att den skulle kunna stå, fylldes grönsaken vanligen med en ris- eller köttfärsröra för att sedan gratineras med ost på ­toppen.

Kvinna står i kök och fyller paprika med slev från en kastrull.
Skådespelaren Inga-Gill festade till det med fylld paprika när hon bjöd hem pressen 1974. Foto: K-G Kristoffersson/TT

Innehållet gick såklart att variera i det oändliga, och att göra dem utan kött var inte ovanligt under detta årtionde när vegetarianismen fick ett uppsving. Bara fantasin satte gränser!

Annons
Two shrimp cocktails Foto: Shutterstock/TT

1980-talet: Räkcocktail

Visserligen kom denna festliga klassiker innan 1980-talet, men man måste väl ändå säga att detta var årtiondet som den amerikanska förrätten exploderade i vårt avlånga land?

Enligt vissa uppfanns räkcocktailen under ­förbudstiden i USA på 1920-talet, andra menar att den slog igenom i Las Vegas på 1950-talet.

Annons

Ingredienserna varierar, men i en svensk räkcocktail får det gärna finnas räkor, grönsaker, ibland ägg och självfallet Rhode Island-dressing – och den ska serveras i ett glas!

Annons