Ny undersökning: Det här är Sveriges nationalrätt

Det finns en speciell rätt bland klassikerna som svenskarna anser skulle passa bäst som vår nationalrätt.
Sill skulle man kunna tro att de flesta röstat på eftersom det dyker upp på bordet till alla stora högtider, eller kanske smörgåstårta som hängt med i flera generationer?
Nej, den rätt som flest svenskar tycker representerar Sverige bäst är köttbullar med potatismos, gräddsås och lingonsylt. 58 procent av dem som deltog i Sifo-undersökningen röstar på denna typiska husmanskost, och allra bäst går köttbullarna hem hos unga vuxna mellan 18 och 29 år.
Som god tvåa kommer ärtsoppa och pannkakor, framröstat av var fjärde person, och på en tredjeplats landar smörgåstårtan.
Därefter följer: Sill, falukorv med stuvade makaroner, stekt strömming, kroppkakor/palt och därefter gravad lax med hovmästarsås och dillstuvad potatis.
Inte helt oväntat skiljer sig åsikterna åt mellan olika delar av landet. Fler personer i norra Sverige vill se falukorv med makaroner som nationalrätt, malmöiterna håller på gravad lax medan stockholmarna tycker att sill och stekt strömming skulle passa bra. Här finns även en del som tycker att skagenröra borde vara nationalrätt.
Här är rätterna som bäst representerar Sverige
Vilken rätt representerar bäst Sverige? Här är svenskarnas favoriter:
Köttbullar med potatismos, brunsås och lingonsylt - 58 procent
Ärtsoppa och pannkakor - 24 procent
Smörgåstårta - 21 procent
Sill - 13 procent
Falukorv med stuvade makaroner och ketchup - 13 procent
Stekt strömming - 12 procent
Kroppkakor/palt - 11 procent
Gravad lax med hovmästarsås och dillstuvad potatis - 11 procent
Sifo-undersökningen utfördes av Verian på uppdrag av Ica.
Köttbullar har ätits länge i Sverige
Köttbullar började ätas i Sverige under mitten av 1800-talet, i takt med att köttkvarnen gjorde sitt intåg i hemmen. Föregångarna hette frikadeller.
Det finns oändligt många varianter av köttbullar, även om det vanligaste är en blandning av nötkött och fläskkött. Men en ”köttbulle” behöver faktiskt inte ens innehålla kött – inte minst de senaste åren har det tillkommit varianter utan kött som vegetariska och veganska alternativ.
Denna favorit kan varieras i det oändliga, och otaliga barn har aldrig sett en köttkvarn utan tror att alla köttbullar kommer perfekt rundade ur påsar i plast från livsmedelsaffärerna...
Även om köttbullar ses som typiskt svenskt så finns det gott om varianter runt om i världen. Recept på olika smaksatta slags köttbullar har hittats i recept från Bagdad redan kring år 1000.
Skillnaden mellan denna rätt i olika länder beror ofta på själva kryddningen, eftersom basen är kött av olika slag. På Balkanhalvön finns de korvformade cevapcici med smak av ajvar och persilja, i Italien serveras gärna tomatsås till, och bullarna kan innehålla ost.
1381 personer har deltagit, och undersökningen gjordes på uppdrag av Ica.
Källa: Ica, Wikipedia