Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Husmanskostens dag: 5 klassiska rätter som får det att vattnas i munnen

26 feb, 2025
author Sophia Genitz
Sophia Genitz
Husmanskost älskas av många. Det är rätter lagade från grunden, klimatvänlig, prisvärd, näringsrik mat och en bärare av måltidskultur. Nu kan vi alla fira Husmanskostens dag som tagit plats i kalendern den 26 februari.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Ännu bättre med Markiz – Pannkakor med tonfiskröraBrand logo
Se också: Ännu bättre med Markiz – Pannkakor med tonfiskröra

Äntligen! Nu har även husmanskosten fått en egen dag i den svenska temakalendern. Den 26 februari är Husmanskostens dag och fler än 600 restauranger landet runt har aviserat att de kommer att delta genom att lyfta och servera husmanskost just den dagen. Fler deltagare ansluter löpande till Husmanskostens dag.

Har du själv inte lagat någon husmansrätt på länge är det ett gyllene tillfälle att slå sig i kast med någon klassiker från det svenska köket. Kanske kan det bli Wallenbergare, kåldolmar, pannbiff med stekt lök, köttfärslimpa eller dillkött? Oavsett vilken rätt du väljer så är chansen stor att du hittar alla ingredienser i din lokala butik och att råvarorna, så länge de är i säsong, är hyfsat billiga. Du hittar fem av vår favoritrecept längre ner i texten.

Hållbar och prisvärd kost

Husmanskost ligger bra i tiden och det är på många sätt och vis hållbar mat. Husmanskost lagas från grunden av råvaror som finns här i Norden, sådant som kan odlas här och protein som kan komma från svenska gårdar eller från närbelägna hav och sjöar. Husmanskost är säsongsbetonad och ofta prisvärd. Det är också näringsrik mat som mättar länge och ofta gör behovet av mellanmål mindre.

Peter Kjellberg är vd för White Guide som stöttar initiativet med Husmanskostens dag. I en förlängning, menar han kan uppmärksammandet av svensk måltidskultur ses som en beredskapshansling för att minska vårt beroende av importerad.

Annons

–Det finns många lokala producenter och mathantverkare som har fantastiska produkter för just husmanskost. Vare sig man talar om kött eller grönsaker så har vi enormt hög kvalitet och med ett ökat intresse för husmanskost kan vi hjälpa dessa att nå en ny publik, säger Peter Kjellberg.

Pontus Fritiof är initiativtagare

Krögaren Pontus Fritiof är initiativtagare till Husmanskostens dag och han har fått med sig en växande skara restauranger, storkök, kockar, matvarubutiker och andra, som White Guide och Gastronomiska akademien.

Flera av dessa har skrivit på ett upprop, ett slags manifest, för att slå ett slag för husmanskosten på den nya officiella Husmanskostens Dag 26 februari. Det kan vara genom att lyfta en husmansrätt på menyn, arrangera en temadag eller på något annat vis uppmärksamma den svenska husmanskosten över hela landet.

Husmanskost som folkrörelse

Målet med Husmanskostens dag är att att skapa en slags folkrörelse som alternativ till halvfabrikat och snabbmat och att få fler att laga och servera klassisk, svensk mat i hemmaköken, i storkök och på restauranger.

Kanske är det dags att inför något så enkelt som ärtsoppa och pannkaka på middagsbordet om torsdagarna, innan veckan avslutas med tacofredag? Husmansmiddagen kan såklart göras så enkel eller så avancerad som plånboken, lusten eller tiden tillåter. Laga ärtsoppan från grunden, eller köp färdig. Stek pannkakorna eller gör en ugnspannkaka och servera med rårörda lingon eller köpesylt.

Fakta: Husmanskost

Husmanskostens dag initierades av krögaren Pontus Fritiof och från och med 2025 finns den med i den svenska temakalendern 26 februari 2025.

Benämningen husmanskost sägs ha använts sedan 1600-talet. En rätt som åts redan då var ärtsoppa. Under 1800-talet började begreppet användas mer allmänt för att beskriva enklare mat på värdshus för arbetare och resenärer. Det var först på 1900-talet som husmanskosten blev ett etablerat begrepp även för vardagsmat i svenska hem och i personalmatsalar.

På 1960-talet förde Tore Wretman bokstavligen talat in husmanskosten i de fina salongerna när han tog över ansvaret för Operakällaren. Sedan dess har husmanskosten utvecklats på våra svenska krogar genom nya metoder och i till exempel vegetariska versioner och potatisen kan vara utbytt mot andra kolhydrater.

Någon egentlig definition av vad som är husmanskost verkar inte finnas. Enligt måltidshistorikern Rickard Tellström, intervjuad i Dagens Nyheter, är en husmansrätt populär och god och anses av många vara något av en klassisk svensk rätt. "Förutom att det måste ätas frekvent av många, ska det vara ett sammansatt och mättande huvudmål, anpassat efter svensk måltidskultur", säger Richard Tellström i artikeln Husmanskost är inkarnationen av den svenska vanligheten. Artikeln kan du läsa här.

5 recept på husmanskost som vi älskar

Varsågod - här är några receptfavoriter från vår systersajt recept.se.

1. Laxpudding med skirat smör och krispig sallad

Laxpudding med skirat smör och krispig sallad. Recept: Jan-Erik Hagbohm Foto: Fredrik Ödman

Laxpudding är en älskad husmansrätt. Du kan laga den med färsk, rimmad eller gravad lax. I det här receptet används färsk lax och hela receptet hittar du här.

2. Raggmunk med fläsk och lingon

Raggmunk med fläsk och lingon. Recept: Eva Boström Foto: Eva Hildén

Raggmunkar älskas av såväl stora som små. Här är ett recept med frasiga raggmunkar med fläsk och lingon. Receptet kommer från vår systersajt recept.se och det hittar du här.

3. Rimmad oxbringa med rotmos och pepparrot

Rimmad oxbringa med rotmos och pepparrot. Recept: Jan-Erik Hagbohm Foto: Fredrik Ödman

Rimmad oxbringa med rotmos tillagad med kålrot, morot och potatis är magert, nyttigt och billigt. Hela receptet finns på vår systersajt recept.se och det hittar du här.

4. Vegetariska kroppkakor med kantareller

Vegetariska kroppkakor med kantareller Recept: Janet Gustavsson Foto: Erik Karlsson

Vegetariska kroppkakor är ett exempel på en husmansrätt som utvecklats med tiden och uppstått i ny variant. Receptet kommer från vår systersajt recept.se och det hittar du här.

5. Dillkött med salladslök

Kalv i dill, en riktig husmansklassiker. Recept och foto: Lena Söderström

Mört kalvkött i en lätt syrlig, luftig sås med smak av dill är en höjdarrätt inom husmanskosten. Här är receptet som du kan imponera på släkten med! Det kommer från vår systersajt recept.se och hela receptet hittar du här

Annons