Så länge håller sill i kylen – 5 tips på hur du förvarar den på bästa sätt
För många är sill det allra bästa på julbordet – en klassiker som alltid uppskattas. Men hur länge kan vi egentligen njuta av den efter julfirandet?
Och hur förvarar vi sillen på bästa sätt för att den ska hålla sig fräsch så länge som möjligt? Här får du svaren!
Så länge håller sillen
Olika sorters sill håller olika länge, särskilt efter att förpackningen har öppnats. Inlagd sill med ättika och socker brukar hålla längre än krämiga varianter då den sortens sill oftast innehåller någon typ av mjölkprodukt.
En öppnad burk med krämig sill brukar hålla 1-2 veckor i kylskåpet. Klarläggande inlagd sill, där olika lag täcker fisken, håller ofta upp till 3–4 veckor, ibland ännu längre – om den förvaras svalt.
Hemgjord sill och sill från din lokala fiskhandlare kan också ha god hållbarhet, men då är det viktigt att att tänka på hur du förvarar den.
Har man använt en klassisk 1-2-3-lag med ättika, socker och vatten, varit noga med hygienen och sett till att sillen inte stått framme för länge, håller den ofta längre än vad man tror.
Är du osäker så brukar 10-12 dagar vara ett bra riktmärke att gå efter.
Förvara sillen på bästa sätt
För att förvara sill på bästa sätt och förlänga dess hållbarhet bör du följa vissa riktlinjer:
1. Förvara alltid sillen kallt
Placera sillen i kylskåpet vid en temperatur mellan 0–4 grader – och längst bak i kylskåpet där temperaturen är jämnare.
2. Se till att sillen är täckt av lag
I inlagd sill är lag avgörande för hållbarheten. Se till att sillen är helt täckt av olika lag för att förhindra att den torkar ut eller utsätts för bakterier.
3. Använd rena redskap
När du hanterar sillen så är det viktigt att alltid använda sig av rena bestick för att undvika kontaminering.
Detta kan vara svårt under julafton då gästerna kanske plockar upp sillen med sina egna bestick, men ställ en separat gaffel framför varje burk för att på ett smidigt sätt visa vad som gäller.
4. Låt inte sillen stå framme
Låt inte sillen stå i rumstemperatur längre än nödvändigt. Efter servering bör den snabbt åter placeras i kylskåpet.
5. Förvara i tättslutande burkar
Om du har lagt in sillen själv eller överfört den till en annan behållare, använd en ren, lufttät glasburk för att bevara smaken och förhindra att andra lukter eller bakterier i kylskåpet påverkar sillen.