Hur länge kan du ha julskinkan i kylen? 4 knep som gör att du kan njuta av den hela julen
Nu är det jul igen och julen varar än till påska – men hur är det med matresterna från julbordet? Hur länge varar de?
När det nalkas julbord gör vi ofta stora mängder mat som ska räcka till familj och vänner. Ett vanligt misstag är dock att vi tar i lite för mycket och efter jul finns rester av både det ena och andra kvar i kylen. En populär klassiker är julskinkan som ofta blir ett passande mellanmål i mellandagarna.
Men, hur länge kan vi spara rester av julskinkan och finns det något vi kan göra för att hjälpa den att hålla sig fräsch? Här kommer tipsen som kan minska matsvinnet och ge dig ökad julefrid med en go skinkmacka i handen.
Så länge kan du spara julskinkan
I stora drag handlar det som alltid om hygien och temperatur. Är du noggrann med din egen hygien och ser till att din mat inte står utanför kylen för länge håller den sig bra att ätas igen.
En griljerad skinka håller i snitt en vecka i kylskåpet, enligt Livsmedelsverket. Hållbarheten förkortas däremot om skinkan fått stå framme i rumstemperatur. En bra regel är därför att inte ställa fram hela skinkan när det är dags för julbord utan skiva upp några bitar åt gången och fyll hellre på allt eftersom.
Så håller du julskinkan fräsch
Som med all annan mat påverkas hållbarheten av en råvara av hur du hanterar den. Julskinka har en tendens att bli lite kladdig och se trist ut efter ett tag men det går enkelt att förhindra med hjälp av de här fyra knepen:
- Dela upp skinkan. Har du köpt en stor skinka kan det vara en idé att dela upp den i två delar och äta en halva i taget medan den andra vilar i kylen. Ett annat alternativ är att frysa in den andra halvan som då håller sig bra i upp till en månad.
- Se till att skinkan svalnar helt och blir kall efter att du griljerat den. Förpackar du skinkan medan den fortfarande är varm riskerar du att kondens bildas innanför förpackningen vilket ger en klibbig och fuktig skinka.
- Byt plastfolie ofta, helst efter varje gång du serverat skinkan. På så sätt håller du undan bakterier som försöker frodas.
- Bort med tassarna. Använd alltid en skinkgaffel eller liknande när du skär upp din skinka. Om du låter dina händer röra griljeringen riskerar du att tillsätta bakterier som finns i din hud vilket kan åldra skinkan snabbare.
Källa: recept.se, Livsmedelsverket