Kan det vara farligt att laga mat i aluminium? Vi reder ut!
Men finns det någon sanning bakom hobbyexperternas råd? Kan det vara farligt att laga mat i aluminiumfolie?
– [Det] kan leda till att aluminium läcker ut i maten, säger en expert i livsmedelshygien till en amerikansk tidning och avslöjar de största riskfaktorerna.
De allra flesta har nog aluminiumfolie liggande någonstans där hemma och det tunna metallarket har många användningsområden – inte minst när det kommer till matlagning och bakning. Det är ganska vanligt eftersom foliet tål höga temperaturer i ugnen och ofta underlättar den tradiga städningen efter en räd i köket.
Men finns det nackdelar med aluminumfolie just när det handlar om sånt vi stoppar i vår kropp? Den senaste tiden har många hobbyexperter tagit till sociala medier för att informera sina följare om hälsofarorna kring aluminiumförgiftning följt till användning av just aluminiumfolie. Kontot Santa Cruz Medicinals på TikTok är ett sådant exempel.
Men vad är egentligen sant? Vi reder ut!
Finns hälsorisker med aluminiumfolie vid matlagning?
För merparten behöver du inte oroa dig för eller avstå från att använda aluminiumfolie vid matlagning. I alla fall om vi ska tro de livsmedelsexperter som det amerikanska nyhets- och livsstilsmagasinet Huffington Post intervjuat; Darin Detwiler, professor i livsmedelshygien, och Jessica Gavin, forskare inom livsmedelsvetenskap.
De båda låter betryggande meddela att det ”generellt sätt” är ofarligt att laga mat i aluminiumfolie. Men att det däremot finns forskning som pekar på faktorer som potentiellt kan öka risken för överföring av aluminium från maten. En sådan faktor är just värme.
– Höga temperaturer, speciellt när det handlar om livsmedel med hög syra eller sälta så som exempelvis tomater, citrusfrukter eller vinäger, kan leda till att aluminium läcker ut i maten, säger Detwiler och fortsätter:
– Det rör sig dock om ytterst små mängder och det krävs en överdrivet hög konsumtion av aluminium över lång tid för att man ska kunna koppla det till allvarliga hälsofaror, som neurodegenerativa sjukdomar.
Neurodegenerativa sjukdomar
”Neurodegenerativa sjukdomar är sjukdomar som långsamt förtvinar och bryter ner (degenererar) nervcellerna i nervsystemet. Inom begreppet neurodegenerativa sjukdomar finns forskning om ALS, Parkinsons sjukdom och Huntingtons sjukdom.”
Källa: Hjärnfonden
Det här ska du undvika för att minska hälsoriskerna
”Höga temperaturer” är ett godtyckligt och otydligt uttryck i det här sammanhanget kan man tycka. Vid vilka temperaturer i ugnen eller på grillen kan det faktiskt vara farligt att laga mat i aluminiumfolie?
Enligt Gavin kan 230 grader celsius betraktas som som ”hög temperatur” när vi pratar om just aluminiumfolie avsedd för matlagning eller bakning.
Därmed utesluts risken för metalläckage i maten nästan helt, eftersom de flesta livsmedel tillagas under 230 grader. Dessutom är smältpunkten för aluminium så hög som hela 660 grader celsius.
Gavin påpekar dock det som Detwiler också var inne på, nämligen att risken för läckage ökar med högre sälta eller syra i livsmedlet.
– För att minimera risken för överföring, kan man undvika att laga eller förvara mat med hög syra eller sälta i folie under längre perioder. Det kan nämligen bidra till att maten får en metallisk eftersmak, samt att folien kan brytas ned och aluminium då kan lösas ut i maten, förklarar hon.
Livsmedelsverket uppmanar till försiktighet
Även Svenska Livsmedelsverkets råd uppmanar till försiktighet gällande aluminiumfolie i matlagning. Just för att minimera risken för aluminiumförgiftning. Så här står det på hemsidan:
”Undvik att tillaga och förvara sura maträtter i kontakt med aluminiumfolie. Aluminiumfolien kan då brytas ned och lösas ut i maten."
Vidare på hemsidan kan man läsa om studier som påvisat att bland annat fertiliteten kan påverkas negativt av för höga halter aluminium i kroppen.
Aluminiumförgiftning kan annars orsaka en rad diffusa symptom så som minnessvårigheter, inlärningssvårigheter, anemi och irritation i mag- och tarmkanal.
Låg risk för verklig hälsofara
Visste du att vi faktiskt får i oss små mängder aluminium genom maten varje? Upp till omkring 10 milligram aluminium.
I dagens samhälle är vi tyvärr exponerade för miljögifter hela tiden och det är inte bara via maten vi får i oss aluminium, även om det är där vi får i oss som mest. Aluminium finns bland annat i vissa läkemedel, i vårt dricksvatten, i hygienprodukter som exempelvis deodoranter, i smink och vaccin.
De små mängder aluminium vi får i oss lämnar dock, generellt sett, kroppen snabbt via både urin och avföring, och hinner därför inte orsaka någon skada.
För att summera är risken låg för att du skulle uppleva någon allvarlig negativ hälsopåverkan till följd av matlagning eller bakning i aluminiumkärl eller aluminiumfolie. Men för den som vill vara försiktig rekommenderas dock att följa Livsmedelsverkets råd.