Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Fredriks fika: Det här gör jag med mina överblivna ägg från påsk

19 apr, 2025
author Jenny Toresson
Jenny Toresson
recept med ägg
Foto: Shutterstock, Peter Ericsson
Är du den som bunkrar upp med ägg inför påsk? Men om du är trött på ägghalvor med majonäs finns massa annat gott att göra. Allas bloggare Fredrik Nylén ger dig 5 härliga recept!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så gör du picklade ägg – med Fredriks fikaBrand logo
Så gör du picklade ägg – med Fredriks fika

Påsken innebär oftast bra priser på ägg. Kanske passar du på att bunkra upp när du ser ett erbjudande. Men när påsken är över och du står där med flera ägg kvar, kan det vara gott med något annat än den klassiska påskmaten.

Ägg är en favorit hos många, och det finns så mycket gott att laga och baka. Fredrik Nylén, som driver bloggen "Fredriks fika" på Allas, har alltid ägg hemma.

– Det mesta som är gott börjar med ägg och det går att göra oändligt mycket både inom bakning och matlagning. Är det något som alltid finns i vår kök så är det ägg.

Hur kokar man det perfekta ägget?

Alla har vi vårat sätt att koka ägg på. Kanske vill du ha det hårdkokt för att skiva på din smörgås, eller löskokt att äta med sked. Med kaviar, eller en nypa salt.

Ett hett omdiskuterat ämne är om ägget ska läggas i när vattnet är kallt, eller när det har kokat upp. Fredrik Nylén brukar lägga i sitt ägg i kallt vatten.

– Jag gillar lagom krämig gula så jag brukar koka dem direkt från kylen i kallt vatten, och från när det kokar upp så kokar jag dem i fem och en halv minut. Då tycker jag det blir perfekt.

Precis som många andra har Fredrik mer ägg hemma än vanligt under påsken.

– Ja, på påsken går det åt lite "äggstra" mycket ägg. Jag älskar picklade rosa ägg. (Se recept i klippet högst upp i artikeln).

Men vad ska man då göra av de överblivna äggen när påsken är slut? Här kommer fem goda tips från Fredrik, på vad du kan göra med både kokta och okokta ägg!

Så gör du friterade äggBrand logo
Så gör du friterade ägg

Fredriks fika – fem goda recept med ägg

Ägg á la SkanörEn rätt från skolbespisningen i Skaraborg som är som en variant på torsk med äggsås, fast med skinka. Lättlagat, gott och mättande!

Annons

Gubbröra
Gubbröra passar perfekt som tilltugg innan maten och är makalöst gott på knäckemackan.

Sojapicklade ägg

Sojapicklade ägg i nudlarna ger rätten både god smak och extra protein.

Glutenfri mandelkaka
Den här mandelkakan blir så saftig, är glutenfri och med få ingredienser.

Äggmuffins med bacon
Perfekt att ha med sig som mellanmål eller som lättare lunch.

Annons