Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

5 klassiska kakor som försvunnit från fikabordet – godbitarna vi åt förr

31 mar, 2025
author Catharina Cavalli
Catharina Cavalli
Kakor på fat och kvinna som håller upp en lila kopp
Foto: TT
Fika med kaka, bara det är en klassiker. Vilken sorts kakor vi väljer, småkakor eller fikabröd, har dock varierat lite över tid. Här är fem goda klassiker – vilken är din favorit?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Baka zebrakaka med citron och lakritsBrand logo
Se också: Baka zebrakaka med citron och lakrits

Smarrig mördeg och spröda delikatesser. Kakorna kan vara gamla klassiker, och ändå något bortglömda – redo för en återkomst på kakfaten.

Fem kakor från förr vi saknar på fikabordet

1. Radiokaka

En riktig klassiker till kaka – vars randiga lager syns mer sällan på fikaborden numera.

Mörk kaka av kakao eller choklad med kex inuti vid kaffekopp
Rattat in rätt kanal? Goda radiokakan påminner lite om ischoklad. Foto: Kjell Nilsson/TT

Kex och kokosfett får stelna samman i en form, vilket ger kakan ett lite kantigt utseende och som uppskivad påminner om forna tiders radioapparater.
Teorier om kaknamnet finns det flera av. Att kakreceptet lästes upp i radio hos Lennart Hyland i Karusellen som vinnare i en tävling, är en annan tes.

Annons
Spritsade kakor på fat med blommor
Sprött och spritslat som blir fint på kakbordet. Foto: Kjell Nilsson/TT

2. Strassburgare

Namnet för tankarna till nordöstra Frankrike, korsvirkeshus och trakten för Europaparlamentet, men om kakorna alls har något med staden Strasbourg att göra är oklart.

Klart däremot är att de spritsade godsakerna utgör ett tjusigt blickfång på kakfatet och fanns med i första utgivningen av receptboken Sju sorters kakor från 1945. De kunde serverades som ett knaprigt litet extra till en efterrätt, glass eller parfait.

Stjärnformade kakor i korg vid ljus och gran. Juletid.
Struvor brukar höra julen till. Foto: Kjell Nilsson/TT

3. Struvor

Struvor är små konstverk till bakverk, friterade och doppade i socker, som får sin vackra form med hjälp av specifika struvjärn. Det finns äldre recept på äggstruvor där smeten i stället ringlats.

Annons

I Sverige är kakan ofta förknippad med julens godsaker, men i Finland är detta snarare en vårkaka som dukas fram vid valborgsfirande och första maj – inte sällan ihop med mjöd som dricka. Kakorna dök först upp på de tjusigare delikatessborden under 1700-1800-talet (varianter kan härledas längre bak i tiden till 1600-talet och franska Alsace) och kunde även förekomma vid bröllop och begravningar.

Kakor på fat med griptång.
Klassiska finska pinnar. Foto: Kjell Nilsson/TT

4. Finska pinnar

Den gör inte mycket väsen av sig där den ligger i sin rektangulära enkelhet med lite strösslad mandel eller pärlsocker på ryggen. En rar liten småkaka, som lätt hamnar i skuggan av höga cupcakes och breda cookies. Den förblir ändå en klassiker – och för fler att upptäcka som ett utmärkt dopp till kaffet.

Och namnet då? Nej, den har tydligen inget med Finland att göra alls.

Gula kakor i variant av rulltårta på rutig duk med påskägg, hare av porslin, koppar och kaffe. Rosor. Pasteller.
Rullar med maräng är gott. Foto: Emma Eriksson

5. Jitterbuggare

En variant på rulltårta, som också går under namnet marängrulle. Att den kallas för det dansanta buggnamnet jitterbuggare sägs vara på grund av de tvära kasten i formen. Och det är ingen kaka du gör med vänsterhanden, att rulla samman mördegen med fluffig maräng. Kanske är det därför vi ser den mer sällan? Men gott blir det. En smarrig kaka som är redo för comeback.

Annons

Källa: Smaka Sverige, Birgittas bästa – kakor vi minns/Birgitta Rasmusson, Dagens nyheter

Annons