1000-lappar att tjäna – maten som håller mycket längre än du tror
Trots att det blivit dyrt att handla mat, slänger vi fortfarande mycket. Cirka 150 kilo ätbar mat per år är vad som slängs i en helt vanlig svensk familj enligt Naturvårdsverket, och cirka en tredjedel av all mat som produceras äts inte upp. Vem som helst kan räkna ut vilka konsekvenser detta får både för miljön och för vår privatekonomi.
Marie-Louise Danielsson-Tham är professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet.
– Det är en myt att man inte kan äta maten efter utgånget datum. Datumet säger egentligen bara hur länge varan förväntas behålla sin kvalitet, smak och färg, den kan vara fullt ätbar även därefter, säger hon.
Ägg kan hålla i mer än ett år
Exempelvis kan ägg hålla sig ett helt år efter datummärkningen.
– I kylskåp håller ägg väldigt länge och att de har så kort bäst före-datum är egentligen på grund av EU-regler, eftersom man i vissa länder måste förhindra att salmonella sprids, säger Marie-Louise.
Här kommer hennes bästa tips på hur man kan tänka för att hantera livsmedel lite smartare. Observera att tipsen gäller friska personer som inte lider av nedsatt immunförsvar.
8 tips för mindre matsvinn
1. Lukta och smaka innan du slänger mat
Innan du slänger: Lukta på livsmedlet, smaka på det! Smakar det bra är det troligen ingen fara att äta det.
2. Köp och frys in för att undvika matsvinn
Ofta är det billigare att köpa stora förpackningar. Gör gärna det, men se till att dela upp maten i små portioner och frys in dem när du kommer hem.
3. Frysta livsmedel har lång hållbarhet
I frysen klarar sig de flesta livsmedel oftast mycket längre än det datum som står på förpackningen. Är du osäker testa att koka en liten bit av livsmedlet och smaka på det.
4. Torrvaror har nästan evig hållbarhet
Socker, vetemjöl och salt är exempel på torrvaror som håller mycket längre än vad datummärkningen säger. Kakao och havregryn som innehåller lite mer fett, kan ha en något kortare hållbarhet. Men även här gäller regeln att smaka innan du slänger!
5. Vissna grönsaker kan bli fräscha igen
Färska grönsaker som är lite vissna kan bli fräscha igen om du lägger dem i lite kallt vatten. Är de sedan fortfarande ledsna kan de bli perfekta till en god soppa.
6. Snabbkyl rester när du lagar mat
Häll över direkt från stekpannan i ett kärl och sätt ner i iskallt vatten och packa sedan in i små portioner och sätt det i frysen.
7. Se över förvaringen i kylen
I dörren är det som varmast så där bör du alltså inte förvara mjölkprodukterna utan i stället varor som ketchup, vinäger, kapris och liknande.
8. Håll koll på temperaturen när du handlar
Tänk på att förpackningarnas bäst före-datum förutsätter att du inte förvarar varorna varmare än fem grader. Det gäller även den stund de ligger i bagaget på en varm bil, eller står i din hall i väntan på att packas in i kylen eller frysen.