Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Detta är fiskarna du ska låta bli – 5 nyheter i årets guide

19 maj, 2022
Till vänster, torskfiske utanför Grisslehamn, till höger, en tallrik med lax.
Torsken har det fortfarande tufft men vissa sötvattenfiskar får numera grönt ljus. Det visar årets upplaga av Fiskguiden som hjälper konsumenten att välja rätt i butiken.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är inte helt lätt att manövrera i fisk- och skaldjursdisken.

Men vi gillar att stå framför den och välja.

Svenskar äter cirka tolv kilo sjömat per person och år vilket motsvarar en till två middagar i veckan. Vi äter mest lax, sill, torsk och räkor, men vi är också glada för alaska polock, makrill, sej, regnbåge och tonfisk.

Se också: 3 lätta sätt att tina räkorBrand logo
Se också: 3 lätta sätt att tina räkor

Världsnaturfonden WWF ger varje år ut Fiskguiden för att hjälpa konsumenterna att göra hållbara val. I guiden bedöms fisket efter tre kriterier: hur bestånden mår, om förvaltning och kontroll är effektiva och hur fisket påverkar ekosystemet i stort.

Den odlade fisken bedöms utifrån andra kriterier, bland annat tittar man på fodrets hållbarhet och odlingens miljöpåverkan.

All data kokas sedan ner till tre olika trafikljus. Grönt för ”bra val”, gult för ”var försiktig” och rött för ”låt bli”.

Det visar sig att årets Fiskguiden både bjuder på mörka moln och ljus vid horisonten. Vi har valt ut fem nyheter.

5 nyheter i årets guide

1. Skarpsillen

Skarpsillens situation har blivit sämre. Beståndet i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön har tidigare haft grönt ljus men detta har nu dimmats ner till gult. Världsnaturfonden WWF konstaterar att mängden lekmogen fisk har minskat vilket sannolikt beror på ett för högt fisketryck.

2. Skrubbskädda

Denna fisk, som även kallas skrubba eller flundra, får rött ljus om den är fångad med garn och trål i Arkonahavet och Bornholmshavet. Ett av skälen är att fisket av skrubbskädda går ut över torskbeståndet som inte sällan slängs överbord, även om detta är olagligt. Enligt Världsnaturfonden WWF kastas 11 miljoner döda torskar tillbaka varje år.

Annons

3. Lax

Lax som tas upp med långrev i Östersjön går från gult till rött ljus. Detta på grund av en ineffektiv förvaltning och ett svagt bestånd. Den burfiskade laxen får dock gult ljus.

Fiskguiden

Fiskguiden är Världsnaturfonden WWF:s konsumentguide för mer hållbara och miljövänliga köp av fisk och skaldjur. Guiden i Sverige har getts ut sedan 2002.

År 2022 omfattar den närmre 90 av de fisk- och skaldjursarter som vanligen finns på den svenska marknaden. Är du intresserad av att veta statusen på en viss fiskart? Här kan du söka.

Källa: WWF.

4. Mindre hälleflundra

Denna fisk, även kallad blåkveite eller hälleflundra, som fiskas i nordvästra Atlanten går från gult ljus till rött. Världsnaturfonden anser att kvoterna är för högt satta i förhållande till beståndet.

5. Sötvattenfiskar får grönt ljus

Det finns även några ljusglimtar i årets fiskguide. Till exempel får några sötvattensfiskar grönt ljus. Regnbåge som odlas i svenska insjöar, röding som odlas i dammar i Europa och siklöja från Vättern är arter får alla grönt ljus och listas därmed som bra val.

– Att den svenskodlade regnbågen har fått grönt ljus är positivt. Framför allt beror det på att foderföretagen har kommit väldigt långt. De har fått ned andelen marina ingredienser och när de bytt till landbaserade ingredienser som ofta handlar om soja så har de blivit noga med att köpa in från källor som inte bidrar till skogsskövling, säger Inger Melander, ansvarig för Fiskguiden på Världsnaturfonden WWF till Dagens nyheter.

Här hittar du recept på röding på vår systersajt recept.se

Torsken kämpar fortsatt

Torsken, som länge kämpat mot utfiskning, får inte grönt ljus i år heller. Bestånden i Östersjön och Nordostatlanten har rött ljus, det vill säga en uppmaning att inte köpa den. Som bäst får den gult ljus och det ges till torsk från Barents hav och den handlinefångade torsken utanför Färöarna.

Se också: Så gör du en läcker laxpastaBrand logo
Se också: Så gör du en läcker laxpasta
Annons