Lästips: Läsarberättelser Ensamhet Livet med barnbarn Att förlora någon man älskar Att bli bedragen

Rachel och Henrik lever på resande fot: Har stärkt äktenskapet

26 jun, 2024
author Susanne Stamming
Susanne Stamming
Henrik och Rachel framför en utkikspunkt.
Foto: Privat
Rachel och Henrik älskar sitt liv på ständig resa.
Ibland reser de ihop och ibland i sär under en lång tid.
Men det krävdes mod och beslutsamhet att ta steget från Svenssonlivet till att nå den drömmen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"Brand logo
Se också: Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"

Tillsammans eller var för sig. Det spelar inte så stor roll för det äktaparet när de får resa över hela världen. Rachel Andersson-Ström och Henrik Ström lever sin dröm och där är ingen dag är den andra lik, precis som de vill ha det. Men så har det inte alltid varit.

– Vi har levt ett helt vanligt liv, med vanliga semestrar tillsammans med vår son, berättar Rachel.

Hon och Henrik träffades för första gången 1994 hemma hos en gemensam kompis och några år senare blev de ett par. De flyttade ihop i Borås och påbörjade allt det där som vanliga människor gör. De bytte upp sig i bostad tills de köpte hus. Henrik arbetade bland annat som snickare och lastbilschaufför, medan Rachel var undersköterska. Familjen utökade med enefterlängtad son som kom till världen 1999.

– Det var inte mycket tokigheter på våra semestrar på den tiden, utan vi reste kanske till Kanarieöarna någon vecka. Vi ville mer, men det var liksom inte möjligt vare sig ekonomiskt eller tidsmässigt, fortsätter Rachel.

Det var med andra ord ett ganska normalt liv, med återkommande rutiner och kanske också ganska ordinära förväntningar. De gjorde lite som alla andra.

Svårt skadad i motorcykelolycka

Då, på en väg i Skövde, hände det som inte fick hända. Rachel blev inblandad i en motorcykelolycka, där hon blev mycket svårt skadad. Det var dramatiskt på plats, men det förändrade också mycket efteråt. Allt ställdes på sin spets.

Annons

Det här är Rachel och Henrik

Namn: Rachel Andersson-Ström och Henrik Ström.
Ålder: 47 och 50 år.
Gör: Reser tillsammans och på egen hand över hela världen.
Familj: Vuxna sonen Maximilian.

– Jag blev transporterad till akuten på Skövde lasarett och opererades flera gånger. Lårbenet hade gått rakt av. Jag har fortfarande stål kvar härinne för att hålla ihop allt, säger hon.

Jag överlevde – även om det var på håret

– Men jag överlevde, även om det var på håret.

Händelsen gav framförallt både henne och Henrik en tankeställare. Livet kunde vara över väldigt fort och frågan de ställde sig var: hade de då levt som de ville?

– Det kom vi fram till att vi inte riktigt hade.

Rachel bredvid sin motorcykel.
Trots en farlig olycka så blev Rachel inte rädd för motorcyklar – i stället föddes ett driv att utforska världen medan man kan. Här i Österrike. Foto: Privat

Sedan skulle man kanske tro att olyckan i sig skulle göra att de därefter skulle undvikamotorcyklar, men händelsen gav dem ingen rädsla eller överdriven försiktighet. Tvärtom.I stället ville de båda utforska mer, leva mer och våga mer.

– Vi började åka iväg på lite längre road trips som varade i kanske tre veckor. Då var vi bland annat i USA, där vi körde från östkust till västkust, vi gjorde resor i Vietnam, Sri Lanka och Indien. Oftast körde vi motorcykel, någon gång bil, säger Henrik.

Just resan till Indien väckte tankar. Där mötte de människor på nära håll som levde enkelt och utan en massa prylar, men som samtidigt verkade mer tillfreds med sina liv. Deras egna gamla liv kändes mer som att leva helg till helg, med många måsten.

Rachel framför en stor pampig byggnad i indien.
I Indien mötte de människor som levde enkelt utan massa prylar. Det födde en tanke hos paret. Foto: Privat

Ville ändra livsstil helt och leva på resande fot

Rachel och Henrik hade sakta börjat hitta sig själva och valde också att åka på mc-träffar runt om i Europa där de mötte likasinnade. Efter några år började de fundera över hur de skulle kunna göra detta till en större del av året. De ville ändra livsstil helt.

Annons

– Vi skrev varsin ‘bucket list’ och det visade sig att mycket var likadant på båda våra listor, säger Rachel.

Och med drömmarna i horisonten började de 2018 planera hur de rent ekonomiskt skulle klara omställningen. Sonen hade flyttat ut och de ville ha mer frihet. De insåg att omkostnaderna var för stora. De hade en villa med stort renoveringsbehov, en hyrd fabrikslokal som skulle betalas och ett tiotal registrerade fordon i behov av underhåll och reparationer. Något behövde göras snabbt för varje månad tickade kostnaderna iväg.

En ombyggd van som nu är en husbil.
Vanen har de byggt om själva. Foto: Privat

– Vi satte genast igång med att snygga till allting, reparera det som behövde repareras och därefter börja sälja. När sakerna försvann en efter en kändes det helt underbart att slippa ansvaret som alla prylar inneburit. Innan hade vi verkligen fått kämpa för att ha råd med någraresor alls. Nu fanns det utrymme. Utgifterna försvann, berättar Rachel.

2019 var de klara för en nystart och de flyttade in en större van som de byggt om själva. Planen var en jordenruntresa med start i Borås. Men det kom något oväntat i vägen – pandemin.

De fick ställa in jordenruntresan, men något halvår senare tog de ändå sin van ner till Spanien. Även om det var isolering som gällde till stor del, var de ändå i ett bättre klimat och det blev en del äventyr av det också genom att ständigt vara i rörelse.

– Från september 2020 till maj 2021 körde vi upp och ner för kusten. Under tiden lärde vi känna varandra på nytt, säger Henrik.

El Caminito del rey i Spanska Álora.
El Caminito del rey i Spanska Álora. Foto: Privat

Reste även ensamma ”spännande och lite skrämmande”

De insåg också att de delvis har lite olika tankar kring resande och att de faktiskt kan resa på egen hand utan att den andra tar illa upp.

Annons

Den insikten gjorde att de började planera för soloäventyr. Resor där de efter några månader oftast möts på lämpliga platser för att bo tillsammans igen.

Rachel skaffade en egen lite mindre van för ändamålet, medan Henrik oftast föredragit att resa på sin motorcykel med så lite packning som möjligt.

– Jag gillar nog mer att göra längre stopp och lära känna folk, medan Henrik gillar själva resandet och vara på vägen, förklarar Rachel och Henrik håller med.

– För mig är det bästa med resorna att bara vara på väg, rulla på.

Henrik gjorde sin första soloresa på motorcykel i juni 2021 då han ger sig iväg för att korsa Ukraina, Moldavien och Transnistrien bland annat.

– Det var spännande och lite skrämmande, men väldigt utvecklande. Man lär sig att ta emot hjälp.

Ett par månader senare mötte han Rachel och sonen i Kroatien och hon ger sig själv iväg på några egna resor.

En koala i ett träd.
Australien bjuder på spännande djur som koalor. Foto: Privat

Åker hem för att tjäna pengar till nya resor

De åker båda hem periodvis för att tjäna pengar inför nya långresor och andra äventyr.

Rachel bestämmer sig för att ta ett sommarjobb i Strömstad 2022 och därefter ge sig ut på en Sverigeresa ensam. Henrik väljer en flera månader lång resa med motorcykel genom Kanada och USA.

– Helt fantastiskt och USA återvänder jag gärna till. Vägen genom norra Kalifornien, Pacific coast highway, är en av de bästa vad gäller körupplevelse.

Och även om han inte gärna stannar länge på varje plats så har han gjort några intressanta bekantskaper – som paret i Carlsbad i Kalifornien som bjöd in honom att stanna i deras hem en vecka medan han väntade på reservdelar till motorcykeln.

Annons

De tvekade inte en sekund att bjuda in en främling

– De var helt otroligt gästvänliga. Det betydde mycket för mig och jag kommer aldrig glömma dem. De tvekade inte en sekund att bjuda in en främling att bo med dem.

Henrik på motorcykel.
Henrik har kört genom flera länder i Sydamerika, här i Bolivia. Foto: Privat

När han nådde Mexiko blev det återförening med Rachel vid nyåret. Hon hade då tågluffat runt en hel del i landet på egen hand.

– Sedan reste vi ihop till El Salvador i februari 2023 och till Costa Rica efter det. Rachel åkte hem i april och då hade vi nått USA igen, säger Henrik, som ganska snart skulle följa efter.

Pengarna hade nämligen börjat sina och det blev dags att göra något åt det. Henrik åkte hem över sommaren för att jobba med att köra lastbil, medan hans motorcykel skeppades till Colombia för att vänta på honom. Planen var att Henrik skulle åka dit i augusti och fortsätta resan i Sydamerika och bocka av fler länder på listan.

– Det blev precis som jag planerat och i augusti förra året åkte jag dit igen och fortsatte köra vidare genom Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina och till slut Chile.

– De vackraste miljöupplevelserna var just genom saltöknen i Bolivia och naturligtvis Patagonien i Argentina.

Rachel & Henriks bästa restips

1. Bästa vägarna för bästa körupplevelse:
Väg P4 och R18 i Montenegro
Carretera Austral i södra Chile.
Sydgående väg 101 - Pacific coast highway i norra Kalifornien.

2. Tre bästa miljöupplevelserna:
Salar de Uyuni – saltöknen i Bolivia
Patagonien Argentina
Teplantagen i Sri Lanka

3. Mest underskattade plats och resmål:
Karpaterna i södra Polen, Slovakien, Tjeckien och Rumänien.

4. Vad som är bäst i respektive världsdel:
Europa: Infrastrukturen, kulturen och varuutbudet.
Asien: Klimatet och maten.
Nordamerika: Gästfriheten och In-n-out-burger (en hamburgerkedja).
Sydamerika: Äventyret – att det inte är så enkelt och tillrättalagt.
Australien: Den diversifierade naturen, de spännande djuren och alla fina småstäder som får ha kvar sin gamla prägel.

5. Bästa matupplevelserna:
Mexikansk street food
Indisk mat i Goaprovinsen
Det man lagar kring en lägereld efter en heldag i sadeln eller vid ratten.

Henrik och Rachel Ström.
Ibland möts paret upp efter att ha rest på varsitt håll. Här är de tillsammans i Filippinerna. Foto: Privat

Besökt 73 länder – bara 122 kvar

Han och Rachel träffades igen över nyår 2023 – 2024, fast den här gången flög de båda två till Phuket i Thailand och fortsatte en gemensam resa till Indonesien, Filippinerna och Australien.

Annons

– Till våren har jag besökt 73 länder, bara 122 kvar, skrattar Henrik.

De upplever båda att deras lite speciella sätt att resa stärkt äktenskapet. Om inte annat så för att båda har fått chansen att växa som personer under sina äventyr på varsitt håll.

– Men det var läskigt till en början, säger Henrik.

Sedan upplever båda att det kan vara utmanande i perioder att vara ifrån varandra. Men det positiva överväger.

– Vi önskar vi hade tänkt på detta tidigare. Man vet aldrig vad som väntar. Det gäller att passa på medan man kan. En olycka kan förändra allt, säger Henrik och Rachel håller med.

– Vi har det helt underbart just nu. Det är vi tacksamma för. Varje gång vi träffas på nytt är det som en nyförälskelse.

Annons