Joanna blev vittne när mamman mördades av sitt ex
I dag plågas Joanna fortfarande av minnena.
Det är tidigt på morgonen den 5 november 2009. Joanna Hedberg sitter på en polisstation i Stockholm och vittnar om det hon sett ett par timmar tidigare – en död kvinna som legat utanför porten till huset som hon och hennes mamma Kim bor i. Någon hade hällt bensin över kvinnan och tänt på.
Poliserna tittar med allvarlig min på henne och säger att den döda kvinnan är hennes mamma.
Joanna hade trott att det var så, men hoppats i det längsta att hon skulle ha fel. Hon vänder sig om, tittar ut genom fönstret och ser snöflingorna falla från morgonhimlen.
– Min första tanke är att nu kommer den första snön, det var helt konstigt. En kvinnlig polis sa att det var tillåtet att skrika och gråta, men jag satt bara stilla och var tyst, säger Joanna Hedberg, 38, som numera bor i Gävle.
Det har gått mer än 15 år sedan hennes mamma Kim, då 46 år, brutalt mördades av sin exman efter att han under flera år misshandlat henne både fysiskt och psykiskt.
Under många år drömde jag om min mamma och jag kunde prata med henne
Joanna tänker fortfarande på det fruktansvärda öde som drabbade hennes mamma. Minnena och känslorna försvinner aldrig.
– Under många år drömde jag om min mamma, som om hon fanns i ett tillstånd mellan liv och död, och jag kunde prata med henne, säger hon.
Blev uppvaktad och fick bekräftelse
Joanna växte upp utanför Göteborg med sina föräldrar, sin tre år yngre lillasyster Julia och fem år yngre lillebror Alexander. En trygg kärnfamilj, tills hon var tolv år.
Då separerade föräldrarna och hon flyttade med sin mamma till Söderhamn, där hon hade sina rötter.
Genom vänner träffade Kim en man, som bodde i Stockholm, ett par år efter skilsmässan.
– Jag förstod inte hur hon kunde bli kär i honom. Han påminde varken till utseende eller sätt om min pappa, säger Joanna och fortsätter:
– Att hon föll för honom berodde troligtvis på hans intensiva uppvaktande. Min mamma hade mobbats i skolan för sitt utseende och trots att hon var en vacker kvinna satt det kvar i henne. Nu fick hon bekräftelse som inte gick att stå emot.
Joanna Hedberg
Ålder: 38 år.
Bor: Lägenhet i Gävle.
Familj: Pappa och två yngre syskon.
Gör: Gymnasielärare i juridik och kriminologi.
Fritid: Löpträning och läsa böcker.
Joanna upptäckte till att börja med inget konstigt mellan hennes mamma och mannen, som hade folkrace som sitt stora intresse.
Och det var på en folkracetävling som han skulle avslöja sitt rätta jag.
– Han och mamma hade småbråkat tidigare under dagen. Plötsligt slog han henne, slängde ned henne på motorhuven och börjat måtta slag. Jag stod helt chockad och förstod ingenting. Det var fullt av folk som såg vad som hände, men ingen ingrep. Det enda deras gemensamma vänner gjorde var att ta mig därifrån så jag inte skulle se när han misshandlade min mamma.
För Joanna förklarade Kim att det var en engångsföreteelse.
Men det var bara början på något betydligt värre.
Kim förvandlades succesivt
Trots mannens aggressivitet gifte sig Kim med honom. Relationen mellan dem blev bara sämre, där Kim ständigt fick utstå misshandel. Kim, som var sjuksköterska till yrket, hade tidigare varit en stark kvinna som vågade säga ifrån om något var fel, till exempel på jobbet.
Det Joanna fick se var hur hennes glada och pigga mamma förvandlades till en kuvad individ, ihopkrupen, mager och med sänkt blick. Hennes vänner kände knappt igen henne.
Joanna tog allvarliga samtal med sin mamma och uppmanade henne att lämna mannen.
– Trots att jag var tonåring, var det jag som fick agera den vuxne i vår relation. Men mamma lyssnade inte på mig. Jag kände mig maktlös, hon hade hamnat i en normaliseringsfas där hon accepterade våldet. Det jag visste behöll jag för mig själv. Jag ville absolut inte berätta för någon annan.
Joannas pappa flyttade med tiden till Söderhamn och hennes småsyskon bodde växelvis hos honom, medan Joanna hela tiden bodde hos sin mamma och mannen. Hon följde med när flyttlasset gick till Stockholm, som en slags livvakt åt sin mamma.
Joannas 3 råd om du misstänker våld i nära relation
- Även om det är en kollega eller vän måste du vara obekväm och våga trampa på ömma tår. Ställ frågor och få personen att förstå att det våld eller psykiska misshandel den utsätts för inte är acceptabelt.
- Försök få den misshandlade parten att lämna det destruktiva förhållandet. Den som misshandlar, fysiskt eller psykiskt, kommer inte att sluta med det, även om det ges löften om att så ska ske.
- Uppmana den som misshandlas att noga dokumentera händelser och skador som uppstått. Få personen att våga göra en polisanmälan.
Där uppstod en situation där Kim tvingades välja sida när Joanna hamnade i en hätsk diskussion med mannen.
– Han tyckte väl att jag svarade honom kaxigt, för helt plötsligt tog kan en läskburk och kastade genom rummet mot mig.
Det blev för mycket.
– Jag satte ned foten ordentligt och sa till mamma att nu räcker det, du ska inte leva ihop med honom! säger Joanna.
Hon fortsätter:
– Hon lyssnade faktiskt på mig. Vi fick en annan lägenhet, samtidigt som mamma lämnade in skilsmässopappren.
Gick bärsärkagång i lägenheten
Trots skilsmässan fortsatte Kim träffa mannen, troligtvis som ett försök att plana ut relationen.
Han tog hennes telefon så hon inte kunde ringa efter ambulans
Tills det brast på riktigt.
– Han hade gått bärsärkagång i lägenheten när jag inte var hemma. Han hade slagit mamma och kastat in henne i ett glasbord så att blod sprutade upp på väggarna. Hon var helt sönderslagen och innan han gick därifrån tog han hennes telefon så att hon inte skulle kunna ringa efter ambulans. Jag var helt chockad när jag kom hem och fick se förödelsen i lägenheten.
Kim hade lyckats kravla sig in till en granne som ringde ambulans. Hon polisanmälde sin exman för misshandel, grannen som hjälpt henne var beredd att ställa upp och vittna. Hon begärde och fick också kontaktförbud. Mannen åtalades för misshandel och skadegörelse, rättegång väntade.
Men det hindrade inte mannen från att trakassera och hota Kim.
– Han stod utanför vår lägenhet. Gick hon ute på stan körde han förbi och gjorde pistoltecken mot huvudet. Hon anmälde det till polisen, men vad kunde de göra? Inget mer än att kontakta honom och säga att så fick han inte göra. Lagen är ju sådan. Mamma varnade både mig och polisen för att han skulle försöka döda henne.
Och hon skulle få rätt.
Väcktes av brandlukt – såg mammans kropp
Kvällen den 5 november 2009 kom Joanna hem från jobbet på kvällen. Hon hade sms-kontakt med sin mamma som befann sig på en närliggande krog tillsammans med några vänner.
– Runt klockan tre på natten vaknade jag av att det luktade gas och bränt i lägenheten, vilket jag tyckte var konstigt. Jag hörde skrik utanför, precis nedanför vår lägenhet på andra våningen. Jag öppnade balkongen och såg en granne stå nedanför och skrika, samtidigt som han pratade i telefon. Intill honom låg något på marken som såg ut som en docka. Men det var inte någon docka, utan min mammas brända kropp!
– Någonstans vill jag inte förstå att det var hon. Jag försökte intala mig att det är mannen som varit där och lagt en docka för att skrämma oss. Strax efter ringde polisen på dörren. Jag berättade om hoten mot min mamma, kontaktförbudet mannen fått och att min mamma inte kommit hem.
Poliserna bad henne följa med till stationen för vittnesförhör.
Efter att tag fick hon veta att den döda kvinnan var hennes mamma. Hon blev alldeles tom.
– Jag ringde till min pappa och han bara skrek: ”nej, nej, nej!” Det var dessutom min lillasysters födelsedag, och det första hon får veta att är att hennes mamma mördats. Hon firade inte sin födelsedag den dagen på flera år.
Joanna visste vem som var gärningsmannen och var han fanns. Mannen greps och anhölls omgående.
Då hade Joanna åkt hem till sin pappa och där brast allting. Hon grät, skrek och svor i sin förtvivlan.
Det som hänt var att Kims exman petat in tändstickor i portlåset för att hon inte skulle komma in efter krogbesöket. När hon försökte få upp låset kom han bakifrån och hällde bensin över henne. Han tände på så hon förvandlades till en levande fackla.
Skrev avskedsbrev innan hon mördades
Några år tidigare hade Kim visat Joanna ett avskedsbrev hon skrivit.
– Då blev jag arg och sa att hon inte kunde ge mig ett avskedsbrev som jag ska läsa medan hon fortfarande lever!
Nu kom brevet fram och i det beskrev Kim den misshandel hon utsatts för av sin exman, noga detaljerat. Hon skrev också att i händelse av att hon dog, eller låg svårt skadad, skulle Joanna överlämna brevet till polisen så att mannen kunde straffas. Med brevet ville hon förvissa sig om att mannen inte skulle få ta del av något arv efter henne. I brevet fanns också en djup kärleksförklaring till hennes tre barn.
Brevet blev en del av förundersökningen.
Första tiden var jag i chock
För Joanna följde en tid av känslostormar.
– Första tiden var jag i chock. Sedan kom perioder med ångest och depressioner. Jag gick i terapi och hade stort stöd från min pappa och mina syskon.
Hit kan du vända dig för hjälp
Är du eller någon du känner utsatt för våld i en relation? Hör av dig till:
Polisen: Ring polisen på 114 14 eller besök en polisstation. Ring 112 om du är i en akut situation där du är rädd för att skadas ytterligare.
Kvinnofridslinjen: Ger stöd till dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer. Tel: 020-50 50 50.
Kvinnojouren online: Erbjuder råd och stöd på nätet via kvinnojourenonline.se. Om du istället vill kontakta en lokal kvinnojour finns kontaktuppgifter på unizonjourer.se
Vårdcentral: Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har blivit utsatt för fysiskt våld eller ett sexuellt övergrepp. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning.
Samtidigt väntade rättegången där hon skulle tvingas möta sin mammas mördare och som vittne bli ifrågasatt av försvarsadvokaten.
– Jag förberedde mig noga och hade intalat mig att jag inte skulle visa minsta tveksamhet på frågorna. Men det var traumatiskt att kliva in i rättssalen.
Joanna förfärades så fort hennes mammas mördare dök upp.
– Han var klädd i en sidenskjorta han fått av min mamma! Bara det säger allt, att ta på sig en present från kvinnan han mördat!
Mannen försökte slingra sig undan mordet och hävdade konstiga saker som förklaringar till varför misshandlat Kim. Hon hade till exempel inte gjort hemlagad mat i den utsträckning man borde förvänta sig.
– Han sa så dumma saker att han ställde till det för sig själv.
När Joanna skulle förhöras ville försvaret få det till att det kunde finnas en alternativ gärningsman, hade Kim en annan pojkvän var frågan till Johanna?
Hon svarade med emfas:
– Nej, hon träffade ingen annan!
Mannen dömdes till 18 år i fängelse
Domen i tingsrätten löd på 18 års fängelse för mord, som överklagades till hovrätten. Där fastställdes domen.
– Då kändes det som en upprättelse, känslorna lugnade ned sig.
I Sverige gäller att om man sköter sig i fängelset blir man villkorligt frigiven när två tredjedelar av straffet avtjänats. I slutet av 2021 var Kims mördare en fri man.
– När han var på väg att släppas var det en chockupplevelse. Men jag har aldrig varit rädd att han skulle söka upp och skada mig. Jag är heller inte rädd att möta honom ute.
Däremot ser Joanna en stor orättvisa i att mördaren avtjänat sitt straff och kan gå vidare, medan hon får leva med sorgen, saknaden och alla trauman det inneburit att se sin mamma mördad.
Joanna berättar också att händelsen har format hennes som människa och gör det svårare för henne att skapa kärleksrelationer.
– Jag har byggt ett skal runt mig som är svårt att tränga igenom. Det innebär att jag ogärna öppnar upp om mig själv, vilket jag önskar att jag kunde göra.
I efterhand är hon besviken på rättssystemet som inte på ett bättre sätt kan skydda kvinnor mot våldsamma män. Besöksförbud blir tandlöst när det inte blir några konsekvenser för den som bryter mot det.
– Män som uttalat direkt dödshot mot en kvinna borde häktas i väntan på rättegång. Sedan borde polisen också utbildas i hur de ska upptäcka och hantera våld i partnerrelationer, för det kan se ut på många olika sätt. Det är inte acceptabelt att en kvinna i månaden mördas i vårt land av en nära anhörig.
Joanna Hedberg arbetar i dag som gymnasielärare i juridik och kriminologi vid en skola i Gävle. Ett yrkesval som inte är helt slumpartat.
– Jag kommer ibland på mig med att använder mig mycket av mina egna erfarenheter i undervisningen.